Mars’ta Kwak yelleri!

Güncelleme Tarihi:

Mars’ta Kwak yelleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2019 08:30

Yapımcılar ile sinema işletmecisi CGV Mars Cinema Group arasında başlayan tartışma sonrası Güney Koreli şirketin Türkiye’deki CEO’su Dong Won Kwak’ın görevine son verildiği iddia edildi. 8 Şubat günü zorunlu izne çıkarıldığı, bunun üzerine de Dong Won Kwak’ın Türkiye’den ayrıldığı ve yerine Yoon Seung Ro’nun geçtiği öğrenildi. Konuyla ilgili olarak ulaşmaya çalıştığımız Dong Won Kwak’ın konuşmak istemediği iletildi.

Haberin Devamı

KAMUOYUNDA “mısır tartışması” olarak bilinen sinema yapımcıları ve salon işletmecisi CGV Mars Cinema Group arasındaki tartışma nedeniyle, Güney Koreli şirketin CEO’su Dong Won Kwak’ı görevden aldığı iddia edildi. Dong Won Kwak’ın 8 Şubat günü zorunlu izne çıkarıldığı, 12 Şubat’ta ise yeni CEO olarak Yoon Seung Ro’nun atandığı öğrenildi. Bu gelişmeyle ilgili olarak ulaşmaya çalıştığımız Dong Won Kwak ve CGV Mars Cinema Group sorularımızı yanıtsız bıraktı. Kwak’ın Türkiye’de bulunmadığını söyleyen asistanı konuyla ilgili konuşmak istemediğini de mesaj olarak iletti.

NELER YAŞANDI

2016 yılında 800 milyon dolarlık yatırımla Mars sinemalarını satın alarak Türkiye’ye giriş yapan Güney Koreli CJ CGV, 2018’in son günlerinde yapımcılarla “mısır” tartışması yaşamıştı. Şirket bilet fiyatlarına mısır ve kolayı da dahil ederek yüksek rakamlardan satıyor ancak yapımcılara daha düşük fiyattan pay veriyordu. Bunun üzerine sektörün önde gelen oyuncuları Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar filmlerini geri çekme kararı almıştı. Ünlü oyuncular ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile görüşmüş ve konuyu anlatmıştı. Sonrasında yapımcıların lehine olan hasılat paylaşımı başta olmak üzere yeni düzenlemeler Meclis’ten geçmiş ve yasalaşmıştı. Yeni düzenlemeler temmuz ayı itibariyle yürürlüğe girecek.

Mars’ta Kwak yelleri

Dong Won Kwak, ocak ayında Türk sinema sektöründe yaşanan kriz üzerine Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in sorularını yanıtlayarak, “Sektörün tüm paydaşları ile el ele vererek, Türkiye’nin dünyanın en iyi 5 film endüstrisi listesinde yer alacağına inanıyoruz” demişti.

Haberin Devamı

3 GÜN SONRA YENİ KRİZ

Yeni yasa meclisten geçtikten hemen sonra Yılmaz Erdoğan’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ‘Organize İşler: Sazan Sarmalı’ filmi 1 Şubat’ta gösterime girdi, sonrasında başka bir ilginç gelişme yaşandı.

8 Şubat Cuma gecesi Güney Koreli CGV Mars Cinema Group’un Seul merkezi Dong Won Kwak’ın zorunlu izne çıkartıldığını İstanbul merkeze iletti. 4 gün sonra ise Yoon Seung Ro, CGV Mars Cinema Group’un yeni CEO’su olarak göreve başladı. Yoon Seung Ro da hemen Türkiye’deki yapımcılarla görüşmek için randevu aldı. Ancak göreve başladıktan 3 gün sonra yani 15 Şubat akşamı saat 21.00’da Netflix’in tweet’i her şeyi değiştirdi. Gişede ilk 2 haftada 2.5 milyon izleyici yapan Organize İşler: Sazan Sarmalı filmi aynı anda Netflix’te yayınlandı. Masasında vizyondaki bir filmin aynı anda dijital film platformunda yayınlanması gibi çok ciddi bir sorunu da bulan yeni CEO Yoon Seung Ro’nun bu gelişmeden daha önce haberi olmadığı belirtildi. Yoon Seung Ro yönetimindeki Mars Cinema Group’un hem yeni yasa çerçevesinde yapımcılarla nasıl bir yol izleyeceği hem de Netflix başta olmak üzere dijital dizi ve film platformlarıyla nasıl mücadele edeceği ise merak konusu.

Mars’ta Kwak yelleri


KORSANA KARŞI HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTI


’ORGANİZE İşler: Sazan Sarmalı’ filmi beyaz perdede gösterime girmesinin ardından iki haftada 2.5 milyon izleyici ve 40 milyon lira ciro yaptı. Film geçen cuma günü Netflix’te gösterime girince internette korsan yayınlar da başladı. Ancak filmin yapımcısı ve Netflix konuyla ilgili olarak daha önceden aldığı önlemleri devreye soktu. Yetkililer, “Korsan yayın çalışmalarına karşın hukuki süreç başlattık. İnternette korsan yayının önüne geçmek için ayrı bir ekip çalışıyor” dedi.

Mars’ta Kwak yelleri

Haberin Devamı

NETFLİX TÜRK FİLMİ PEŞİNDE

DÜNYADA 139 milyon 260 bin kullanıcıya sahip Netflix’in Türk filmleri ile ilgili olarak çalışmaları da devam ediyor. Dijital film platformunun ‘Organize İşler’ için 5 milyon dolar verdiği iddia edilirken, dün de Şahan Gökbakar’ın ‘Recep İvedik 6’ filmi için de teklifte bulunduğu dile getirildi. Netflix’in bu film için de 3.5 milyon Euro teklif ettiği iddia edildi. Cem Yılmaz ise kendisinin de bu yönde adım atıp atmayacağına ilişkin soruya, “Benim filmlerim sinemada gösterime girecek. Benim öyle bir düşüncem yok” yanıtını verdi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!