Mark önerdi, Dick açıldı

Güncelleme Tarihi:

Mark önerdi, Dick açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2013 01:06

Dünyanın en popüler sosyal paylaşım sitelerinden biri olan ‘Twitter’ yumurta operasyonundan sonra halka açılma planlarını hayata geçirdi.

Haberin Devamı

10 milyar dolardan fazla değerlemeye sahip olan şirket, gelecek yıl mayısta ‘gong’ çalacak. Twitter CEO’su Dick Costolo’dan halka arz açıklamasının Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in ‘Açıl’ tavsiyesinin hemen ardından gelmesi
dikkat çekti.

YUMURTA operasyonuyla borsa çalışmalarına hız veren dünyanın en popüler sosyal paylaşım sitesi ‘Twitter’, halka arz için ilk hamlesini gerçekleştirdi. Twitter, gelirlerini olumsuz etkilediği için reklamverenlerin tepkisini toplayan sahte hesapların temizlenmesinin ardından halka arzı resmen açıkladı. Twitter’ın resmi Twitter hesabından yaptığı duyuruya göre borsaya giriş için ilk başvuru dosyasını ABD’nin SPK’sı olarak kabul edilen SEC’e gönderildi. Goldman Sachs danışmanlığında yapılacak halka arz işlemlerinin hiçbir detayı paylaşılmazken şirketin yatırımcıları şimdiden milyon dolarlık Twitter hissesi sahibi oldu. New York Borsası’nda (NYSE) halka açılacak şirket, gelecek yıl Mayıs ayında borsada işlem görmeye başlayacağı belirtiliyor.

10 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE

Analistlerin yaptığı yorumlara göre Twitter’ın 2013 yılı sonuna kadar 600 milyon dolara yakın bir reklam geliri sağlayacak. 2014 yılı sonuna kadar ise bu rakamın 1 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediliyor. Reklam gelirlerinden yola çıkarak yapılan hesaplamalar, Twitter’ın 10 milyar dolardan fazla değerle halka açılacağını gösteriyor. Bugüne kadar toplam 1.16 milyar dolar yatırım almış olan Twitter’ın yatırımlarının halka arzdan kârlı çıkması için tahminler en azından 11 milyar dolarlık bir halka arz gerçekleşeceği yönünde. Halka arzın 15 milyar dolar seviyesinde olması ise daha yüksek bir ihtimal gibi görünüyor.

MARK TAVSİYE ETTİ

Twitter’ın halka açılma başvurusunu yapmadan tam bir gün önce Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’ten bir tavsiye geldi. Techcrunch’ın düzenlediği bir etkinlikte konuşan Zuckerberg, Twitter’ın halka arz konusunda çekingen olmamasını tavsiye etmişti. 1 milyardan fazla aktif kullanıcıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi ünvanını elinde bulunduran Facebook, geçen sene mayısta halka açılmıştı. Reklam gelirlerinin beklentiler altında kalmasından dolayı zor zamanlar geçiren şirket, özellikle son dönemlerde ilk halka açılış seviyesine geri dönmeyi başardı. Şirket değeri hisse başı 44 dolar seviyeye ulaşarak toplamda 108 milyar dolar civarındaki değere ulaştı. Zuckerberg’in bu tavsiyesi üzerine Twitter CEO’su Dick Costolo’dan halka arz açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Çürük yumurtaları attı

Haberin Devamı

TWITTIR, geçen temmuzda borsa için çürük yumurta operasyonu yaparak ‘fake’ yani sahte hesapları kapatmaya başlamıştı. Sosyal ağda yer alan sahte hesaplar, reklamverenleri olumsuz olarak etkiliyordu. Gerçekte olmayan reklam gösterimi yapan söz konusu hesapların, şirketin gelirleri üzerinde de olumsuz etkisi bulunuyordu. Sahte hesaplar, reklam gelirleri üzerinde olumsuz etkisi olduğu için şirketin halka açılma durumunda yatırımcıların kaçmasını sağlayabilecek etkenler arasında
yer alıyordu.

İlk 10’a girecek

DÜNYANIN en popüler sosyal paylaşım sitelerinden biri olan Twitter’ın 10 milyar doların üstündeki bir değerlemeyle halka açılması şirketin, son 10 yılın internet sektöründeki en önemli 10 halka arzı içerisindeki yerini almasını sağlayacak. Birinci sırada Facebook bulunurken, Twitter’ın Groupon’un önünde üçüncü sırayı alması anlamına geliyor. Öte yandan şirketin erken yatırımcıları halka arzdan önemli oranlarda kâr elde edecek. Örneğin 2006 yılında Twitter’ın yüzde biri karşılığında şirkete 250 bin dolar yatıran olan George Zachary’nin elindeki hisselerin 100 milyon dolar değerine ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Rakamlarla Twitter

200 milyon kullanıcı
583 milyon dolar reklam geliri
10.5 milyar dolar değerleme
900 çalışan
340 milyon günlük tweet sayısı
9.6 milyon Türkiye’deki kullanıcı sayısı
8 milyon Türkiye’den atılan günlük tweet sayısı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!