Maliye'ye ‘okul arsalarına sakın dokunmayın’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Maliyeye ‘okul arsalarına sakın dokunmayın’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2002 01:48

Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen okul arsalarına el koymaya kalkınca, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu isyan etti.

Bostancıoğlu, Maliye Bakanlığı'na bir yazı göndererek, ‘‘8 yıllık eğitim için bu arsalara ihtiyaç var, sakın dokunmayın. 8. 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda zorunlu ilköğretim 12 yıla çıkacak. Bu arsalara daha çok ihtiyacımız olacak’’ uyarısında bulundu.

Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında arsa krizi yaşanıyor. Maliye Bakanlığı, okul yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilmiş arsalara el koymak istiyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, 8 yıllık zorunlu eğitim anımsatarak, bu arsalara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, ‘‘Bir kamu hizmeti için tahsis edilmiş, ancak tahsis amacında kullanılmayan taşınmazların tahsisleri başkaca bir işleme gerek olmaksızın kalkmış sayılır’’ şeklindeki yasa hükümünü anımsatı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bu çerçevede, Ankara Sincan ve Akyurt'ta bulunan ve ilköğretim yapımı için düşünülen arsaların MEB'e tahsisinin kaldırıldığını ve satılacağını bildirdi.

Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu Maliye Bakanlığı'na bir yazı göndererek, Anayasa'ya göre ilköğretimin, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu olduğu ve devlet okullarında parasız olduğunu anımsattı.

12 YIL HEDEFİ

Metin Bostancıoğlu, zorunlu eğitimin verilebilmesi amacıyla gerekli çağdaş fiziki altyapının oluşturulması için özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük ve göç alan illerde ilköğretim okulu yapılmak üzere tahsis edilen arsalara yakında ihtiyaç duyulacağını bildirdi. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda zorunlu temel eğitimin 12 yıla çıkartılmasının planlandığını belirten Metin Bostancıoğlu, tahsis edilen Hazine arsaların satılması durumunda, eğitim hizmetlerinin etkin ve verimli sürdürülebilmesi için gerekecek okul arsaları için daha yüksek kamulaştırma bedelleri ödeneceğine dikkat çekti.

KAMULAŞTIRMA GEREKİR

Bostancıoğlu, ilköğretim yapılmak üzere MEB adına tahsis edilen arsaların ileriki yıllarda ihtiyaç duyulup duyulmayacağına ilişkin Bakanlığın görüşü alınmadan satışa çıkarılmamasını isterken, Sincan ve Akyurt ilçelerinde bulunan ilgili kanun kapsamında satış listesine alınan arsaların satış listesinden çıkarılması gerektiğini kaydetti. Bostancıoğlu, ilköğretim okulu yapılmak üzere Bakanlığa tahsis edilen Hazine taşınmazlarına tahsis süresi konulmamasının eğitim hizmetlerinin etkili ve verimli yürütülebilmesinde büyük yarar sağlayacağını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!