Maliye, irsaliye işini abartıyor

Güncelleme Tarihi:

Maliye, irsaliye işini abartıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mükelleflerin uygulamada karşılaştıkları sorunların başında, sevk irsaliyelerini düzenlemiş olmalarına rağmen şekil noksanlıkları nedeniyle ‘‘hiç irsaliye düzenlememiş sayılmaları’’ nedeniyle iş yeri kapatmaya kadar varan cezalar gelmektedir.

Maliye Bakanlığı'nın irsaliye denetimi yapan birimleri, irsaliyeyi bir ‘‘amaç’’ olarak görmekte ve vergi kaybı olmamasına rağmen, teferruata alt şekil noksanlıkları nedeniyle ceza kesmekte ve mükellefler ile gereksiz bir ihtilaf yaratarak vergi idaresi ve yargının faydasız yere meşgul edilmesine neden olmaktadırlar. Kanaatimizce irsaliye, Mali İdare'nin baktığı gibi bir ‘‘amaç’’ değil, fatura kesilmesini ve vergi kaybının önlenmesini sağlayacak bir ‘‘araç’’tır.

DANIŞTAY KARARI

Danıştay 3'üncü Daire'nin Esas No: 1992/1714, Karar No:1993/3007 numaralı kararında (Danıştay Kararları / Süryay / 1997 / Cilt.4) ‘‘Vergi ziyaına neden olacak eksiklikler taşımadıkça üç nüsha düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesinin eksik nüsha düzenlemesinin, hiç düzenlenmemiş sayılmasını gerektirmeyeceği’’ hükmüne varılmaktadır.

Kararda ‘‘Vergi Usul K.'nnu 230'uncu maddesindeki sevk irsaliyesi düzenleme ve taşıtta bulundurma hususunun düzenlendiği, 206 sıra nolu VUK. Tebliğine istinaden de özel usulsüzlük cezası kesildiği anlaşıldığı, ancak iki nüsha sevk irsaliyesinin adına düzenlediği kişi ve kurumun tespitine imkan tanıyor olması ve sevk irsaliyelerinde herhangi bir vergi ziyaına sebebiyet vermeyecek ölçüde eksiklikler taşıyor olması hallerinde bu belgenin hiç düzenlenmemiş sayılmasına imkan bulunmadığı, idarece tanzim edilen tutanakta sevk irsaliyelerinin iki nüsha düzenlenmesinin bu belgeyi ne şekilde geçersiz kıldığı, herhangi bir karşıt incelemeye imkan tanıyıp tanımadığı veya vergi ziyaına sebebiyet verecek eksiklikler taşıyıp taşımadığı hususlarının tespit edilmediği, bu nedenle davacı adına kesilen özel usulsüzlük cezasında yasal isabet bulmadığı gerekçesiyle özel usülsüzlük cezasını kaldıran kararın temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına oybirliğiyle karar verildi’’ denilmektedir.

USULSÜZLÜK DEĞİL

Danıştay Dördüncü Daire'nin Esas No.1995/3819, Karar No:1996/3784 nolu kararında ise, (Danıştay Kararları / Süryay / 1997 / Cilt:4)''... sevk irsaliyesi, satılan malın taşınması sırasında bulundurulması gereken bir belge olup, taşıma işlemi bittikten sonra sevk irsaliyesi düzenlenmediğinden söz edilerek özel usulsüzlük cezası kesilmesi mümkün değildir. Öte yandan, sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve bulundurulması koşulu getirilmesindeki amaç, satılan ve sevk irsaliyesine bağlı olarak taşıttırılan mal için fatura kesilmesini ve bu şekilde kayıtların düzenli tutulmasını sağlamaktır. Davacı da Vergi Usul K.'ndaki belge düzenine uyduğunu sözü edilen emtia için düzenlediği faturalarla ispatlamaktadır. Bu durumda, sevk irsaliyesi düzenlenmediğinden söz edilerek özel usulsüzlük cezası kesilmesinde isabet görülmemiştir'' hükmüne varılmaktadır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!