Maliye: E-ticaret yeni vergi cenneti olabilir

Güncelleme Tarihi:

Maliye: E-ticaret yeni vergi cenneti olabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

MALİYE Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, elektronik işlemlerin oldukça hareketli bir ortamda gerçekleştirilmesinin, vergi cennetleri yaratabileceğine dikkat çekti.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü'nce düzenlenen E-ticaret Konferansı'nın ikinci gününde ‘‘Güvenlik-Denetim, İdari ve Yasal Düzenlemeler’’ konusu tartışıldı. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, 2003 yılında dünya e-ticaret hacminin 1.4 trilyon dolara ulaşılmasının beklendiğini vurguladı. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi de, e-ticaret ortamının vergi cennetine dönüşebileceğine dikkat çekti.

Konferansın önceki akşamki yemeğine katılan Gazi Erçel, e-ticaret Model Kanun Taslağı hazırladıklarını belirtti. Erçel, bu taslakla hangi türden işlemlerin vergi kapsamına gireceğini ortaya koyacakları müjdesini verdi.

Taslağı doğrudan parlamentoya sunup sunmamak konusunda kararsız olduklarını ifade eden Erçel, ‘‘Piyasaların biraz daha gelişmesi ve o gelişmelerin de taslağın içine alınması konusunda, arkadaşlarımızla kendi aramızda görüş alışverişinde bulunuyoruz’’ dedi. Taslakta, elektronik imzanın ve orijinal belgelerin ne olduğu ve nasıl saklanacağı konularının yer aldığını belirten Erçel, bu taslakta hangi türden işlemlerin vergi kapsamına gireceğini ortaya koyacaklarını söyledi. Merkez Bankası'nın, ödeme sistemlerinin istikrarından sorumlu bir kurum olduğuna da işaret eden Erçel, ‘‘Merkez Bankası bu ödeme sistemlerindeki altyapı ile e-ticaretin Türkiye'de başlamasına önderlik etti. Kurduğumuz yeni kapasite ile önümüzdeki 10 yılı karşılayacak durumdayız’’ dedi.

GLOBAL PLATFORM GEREK

‘‘Güvenlik-Denetim, İdari ve Yasal Düzenlemeler’’ konferansının açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi ise elektronik ticaretin büyüyebileceği bir ortamın yaratılabilmesi için tüm devletlerin ve iş dünyasının iştirak edeceği global bir platforma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Hamzaçebi, bunun temel sebeplerinden biri olarak, elektronik ticaretin coğrafi sınırları ortadan kaldırması nedeniyle ulusların kendi yasal düzenlemelerinin, yeni ekonominin oluşturduğu global ticaret düzenine cevap verememesini gösterdi. Elektronik işlemlerin oldukça hareketli bir ortamda gerçekleştirilebilmesinin, faaliyetlerin vergi cennetleri veya benzeri ülkelere kanalize edilmesini kolaylaştıracağına işaret eden Hamzaçebi, bu nedenle devletlerin, vergi gelirlerinin paylaşımında eştisizliğe yol açabilecek bu gelişmeler karşısında bir önlem almalarının da kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!