Mali Milat gidiyor, hayat standardı dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Mali Milat gidiyor, hayat standardı dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2002 01:43

Mali Milat'ı kaldıran tasarı, sürprizlerle TBMM Komisyonu'ndan geçti. Gelirin tanımında Temizel damgası kalkıyor. ‘Nereden buldun’ biterken, esnafı da kapsayan ‘hayat standardı’na dönülüyor.

Mali Milat'ı kaldıran tasarı, sürpriz değişikliklerle dün gece TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Gelirin tanımında Zekeriya Temizel damgası tümüyle kalkıyor. Mali Milat, yani ‘nereden buldun’a son verilirken, küçük esnafı da içine alan ‘hayat standardı’ sistemine dönülüyor.

Mali Milat'ı kaldırmak için hazırlanan tasarıda; kötü bir sürprizle bakkal, tuhafiyeci nakliyeci gibi küçük esnafı içine alan ve çok tepki duyulan ‘hayat standardı’nın süresini uzatma yönünde değişiklik yapıldı. Hayat standardı, kapsama giren esnafın zarar etse dahi belirlenen tutarları vergi olarak ödemesi anlamına geliyor. Tasarıda yapılan değişikliklerle gelirin tanımı yeniden yapılıp, Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı öncesine dönülürken, ‘‘Nerden buldun’’a olanak veren madde de ortadan kaldırıldı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda dün gece kabul edilen tasarı, bizzat Hükümet'in getirdiği değişiklik önergeleri ve eklenen bir dizi sürpriz maddeleyle orijinal halinden tamamen uzaklaştı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, 607 milyar liraya kadar olan faiz geliri elde edenler, bu gelir için 2003 yılında vergi ödemeyecek. Mali Milat'ı kaldıran tasarının son hali şöyle oldu:

26 Temmuz 2001 ile 31 Aralık 2002 arasında ihraç edilen devlet tahvili ve hazine bonolarından elde edilen faiz gelirleri ile bunların elden çıkarılmasından sağlanan kazançlara ilişkin istisanın süresi, 2003 yılı sonunna kadar ihraç edilecek tahvil ve bonoları da kapsayacak.

İştirak kazançları ile gayrımenkullerini satıp sermayeye ekleyen kurumlara 2002 yılı sonuna kadar vergi istisnası sağlayan maddenin yürürlük süresi 2003 sonuna kadar uzatılıyor.

Yatırım fonları, mevduat faizleri, repo gelirleri ve Özel Finans Kurumları katılım paylarını beyanname dışında bırakan hükmün yürürlük süresi bir yıl uzatılıyor.

En az üç ay süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazanca verg muafiyeti getirildi. Eğer düzenleme yapılmasaydı 1 Ocak'tan itibaren elde tutma süresi, muafiyet süresi bir yıla çıkacaktı. Ancak yapılan bir değişikle vergi istisnasına konu edilen hisse senetlerinin İMKB'den alınması koşulu getirildi.

Mevcut düzenlemeye göre şans oyunları kaynağında vergilendirilirken, at yarışlarını beyan esasına göre vergilendiren maddede değişiklik yapıldı. Değişiklik yasalaşırsa, at yarışlarından ikramiye kazananlar beyanname verme yükümlülüğünden kurtarılacak. Ayrıca, daha önce yüzde 20 olan kesinti oranı, diğer şans oyunlarında olduğu gibi yüzde 10'a indirildi.

Değişiklikle, süper toto, sayısal loto gibi Eğitime Katkı Payı kapsamında bulunan oyunlara ‘at yarışları’ da dahil ediliyor. Süper Toto, Skor Toto, Gol 7 ve benzeri oyunlarda her bir kolon için 10 bin lira, Sayısal Loto, Şans Topu, On numara ve benzeri oyunlarda her bir kolon için 20 bin lira, at yarışlarında ise 40 bin liradan az olmamak üzere, oynanan her bilet bedelinin yüzde 5'i kadar pay Eğitime Katkı olacak.

Tasarının orijinal halinde Üst Kurullar'ın 2003 yılı gelirlerinden ‘aylık’ olarak bütçeye alınması öngörülen payların, yılda bir kez alınması yönünde değişiklik yapıldı.

Olağanüstü Hal bölgesine sağlanan vergi teşviklerini 75 ile yaygınlaştıran madde bir yıl süreyle ertelendi.

Tasarıda neler var?

Küçük esnaf zarar etse dahi hayat standardına göre vergi ödeyecek.

607 milyar liraya kadar faiz geliri 2003'de beyan dışı kalacak.

Devlet tahvili ve Hazine Bonosu'nda istisna süresi uzuyor.

Yatırım fonu gelirleri 2003 yılı sonuna kadar beyan dışı kalıyor.

Eğitime Katkı Payı listesindeki şans oyunlarına at yarışı da giriyor.

Bağımsız kurulların 2003 gelirlerinden bütçeye pay alınıyor.


Deprem Vergisi uçaktan iniyor, bankadan kalkıyor

Deprem Vergisi Kanunu'yla getirilen ve 14 ayrı kalemden alınan Özel İşlem Vergisi, dokuz kalemde kaldırılıyor. Tasarıda yapılan değişiklikle , 2003 yılından itibaren, Özel İşlem Vergisi alınmayacak işlemler şöyle: ‘‘Vergi dairelerine verilen beyannameler (4 milyon lira), belediyelere verilen beyannamelerden (4 milyon lira), SSK bildirgeleri (4 milyon lira), gümrük beyannamesi (4 milyon lira), uçak biletleri (4,5 milyon lira), tapu işlemleri (10 milyon lira), bankalardaki vadeli mevduat hesabı (1 milyon lira), RTÜK'ün reklam gelirlerinden aldığı pay üzerinden alınan yüzde 10 pay, İMKB'deki tescil ve SPK'daki kayıt işlemlerinden alınan pay.’’

‘Hayat standardı’nın 2002 temel göstergeleri

Gelir vergisine tabi olan ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabını içine alan ‘hayat standardı’ düzenlemesi, 2002 yılı gelirleri üzerinden ve bir yıl için alınacak. Maddeye göre hayat standardı temel gösterge tutarı:

1. sınıf tacirler için: 8 milyar 500 milyon lira

2. sınıf tacirler için: 4 milyar 750 milyon lira

Serbest meslek erbabı için: 7 milyan 800 milyon lira olarak belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!