"Mali istihbaratçılar" Türkiye'ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Mali istihbaratçılar Türkiyeye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 01:16

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) "gri listesinden" çıkan Türkiye'nin, mali istihbarat konusundaki etkinliğini artırdığını belirterek, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadelede etkin işbirliği ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla kurulan Egmont Grubu'nun, 2016'da Türkiye'de toplanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Şimşek, yaptığı açıklamada, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadelede önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu konuda yetkili olan Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) ortaya koyduğu işlerle uluslararası alanda da tanınan, itibarlı bir kurum haline geldiğini dile getiren Şimşek, bunun da ülkeye birçok alanda katkısı olduğunu ifade etti. Şimşek, gerek bu konuda gerekse de şüpheli işlem bildirimleri ve sektörlere ilişkin yaptığı denetimlerde başarılı çalışmalar ortaya koyan MASAK personeline teşekkür etti.

Yoğun gayretler neticesinde, Türkiye'nin, 2010'dan bu yana yer aldığı FATF'ın "gri listesinden" 2014'te tamamen çıkartılmasına karar verildiğini anımsatan Şimşek, ülkenin mali istihbarat konusundaki etkinliğinin her geçen yıl arttığını kaydetti.

Haberin Devamı

"İstanbul'da düzenlenecek toplantı için gerekli hazırlıklar yapılıyor"

Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele alanında, mali istihbarat birimleri arasındaki işbirliği ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla 1995 yılında Egmont Grubu'nun kurulduğunu anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Grubun şu anda 147 üyesi bulunuyor. Gruba 1998 yılında üye olan Türkiye'nin mali istihbarat birimi olan MASAK, olay analizlerinde gerektiğinde, güvenli ağ ortamında muadil yabancı kurumlarla finansal istihbarat paylaşımını gerçekleştiriyor. Öte yandan, bilgi paylaşımında etkililiği artırmak ve ikili işbirliğini güçlendirmek amacıyla bugüne kadar 48 ülkenin mali istihbarat birimiyle mutabakat muhtıraları imzaladık ve halen birçok ülkenin mali istihbarat birimiyle bu amaçla görüşmeler sürdürüyoruz.

Elde ettiğimiz başarılar ve girişimlerimiz sonucunda, mali istihbarat birimleri arasındaki işbirliği ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla kurulan Egmont Grubu'nun 2016 Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı, Türkiye'de yapılacak. MASAK, 17-22 Temmuz 2016 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek geniş katılımlı toplantı için gerekli hazırlıkları yapıyor."

"Türkiye'nin çabaları daha iyi görülecek"

Haberin Devamı

Böyle bir organizasyonun İstanbul'da gerçekleşecek olmasının önemini vurgulayan Şimşek, bu sayede suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı konusunda önemli çalışmalar yapan Türkiye'nin bu çabalarının daha iyi görüleceğini ifade etti.

Maliye Bakanı Şimşek, organizasyonun ülke tanıtımına da büyük katkı sunacağını belirterek, söz konusu genel kurul toplantılarında uluslararası uygulamalara yön verecek bağlayıcı kararlar alındığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!