Mado patlaması

Güncelleme Tarihi:

Mado patlaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dondurma zinciri Mado, en ünlü fast-food markalarıyla yarışıyor. Türkiye'de 160'tan fazla pastanesi var. İstanbul'dakilerin sayısı da 51'i buldu. İşin ilginci, dondurma ve tatlıların hepsinin Maraş'ta yapılması, şoklanarak pastanelere dağıtılması.

Yaklaşık 200 yıldır dondurma üreten Kambur ailesi, Maraş dordurmasını sadece Türkiye'ye değil dünyaya da tanıtıyor.

Mado'nun en önemli başarısı, fast-food markalarıyla yarışacak bir ‘‘dondurma pastanesi’’ zincirini büyük bir hızla yaymak oldu. Yurtta 160'tan fazla şubesi var.

Yurtdışında da büyüyen Mado'nun 51 şubesi de İstanbul'da yer alıyor. Mado en büyük patlamayı İstanbul'da yapmış. Zincirin francihising'lerle birlikte yaklaşık 2 bin çalışanı var.

Dört kuşaktır dondurmacı

Kambur Ailesi 4 kuşaktır dondurmacılık yapıyor. Zincir kısa sürede Türkiye'nin güneyi Maraş'dan dünyanın bir ucuna Suudi Arabistan'tan Rusya'ya uzanan bir zincir haline geldi.

Mado'nun bu kadar hızlı büyümesini sistemli çalışmasına ve hizmet kalitesine borçlu olduğunu söylüyor ve şöyle diyor Mado'nun yaratıcısı Mehmet Kambur: ‘‘Yerel bir ürünü evrensel bir ürün haline getirdik.’’

Rusya'da iki şube

Mado zinciri teknoloji ve planlamaya çok özen gösteriyor. Öyle ki şimdiden 2010 yılına kadar olan program belli. Fakat gizlilik gereği bu planlar açıklanmıyor. Sadece önümüzdeki süreçte Mado'nun konseptenin değişeceği söyleniyor.

Mado'nun yurtdışında Romanya, Avusturya, Suudi Arabistan'da şubeleri bulunuyor. Ayrıca kısa bir süre sonra Rusya'da 2 şube açacak olan zincirin Japonya, Almanya ve Amerika'da da şube açma planları var. Bu konudaki görüşmeler devam ediyor.

Son gözde karpuzlu

Mado'nun havuçlusundan kabaklısına, baharatlısından karpuzlusuna kadar 75 çeşit dondurması var. Zincirin son zamanlardaki en gözde dondurmaları karpuzlu ve karadutlu olanları. Karadut dondurması bildiğimiz karaduttan değil yöreye özgü mayhoş bir dut türünden yapılıyor. Mado'nun yaratıcısı Mehmet Kambur bu kadar çeşit dondurmadan en çok sade ????? olanını seviyor.

Baklava üstü dondurma

Mado'nun Maraş'tan bütün Türkiye'ye yaydığı bir lezzet var: Güneydoğu'ya özgü baklava türü hamurlu tatlılar, yanlarında dondurmayla yeniyor. Ancak Mado pastanelerinde bu tatlıların yanısıra tavukgöğsü, kazandibi gibi, dondurmayla birlikte yemeye daha fazla alışık olduğumuz sütlü tatlılar da bulunuyor.

Herşey Maraş'ta yapılıyor

İşin ilginç yanı, Mado'nun bütün ürünlerinin Maraş'ta yapılması. Dondurmalar, tatlılar, hepsi daha sonra şoklanıyor, İstanbul'daki 4 soğuk hava deposuna gönderiliyor. Ürünler bu depolardan bütün şubelere dağılıyor. Burada son pişirme işlemi yapılarak müşteriye sunuluyor.

Maraş’taki dükkandan ayrılmıyor

Mado'nun kurucusu Mehmet Kambur ben dondurma ile doğdum diyor. Mehmet Bey hala Maraş'taki dükkanında çalışmaya devam ediyor. Çünkü bu dükkanda mutlu oluyor. Mehmet Bey başarısının sırrını şöyle anlatıyor: ‘‘Atalarımızdan aldığımız lezzeti teknoloji ile birleştirip bu hale getirdik. Bunu yaparken hep bilimsel metodlar kullandık, kaliteden asla taviz vermedik. Bugün sadece Türkiye'de değil dünyada tanınıyoruz, üstelik bütün bunlar reklam kampayalarıyla değil, ürünün kendi kalitesinin sayesinde oldu.’’

FRANCHISING KOŞULLARI

Dükkanda durmayana isim hakkı yok

Zincir daha çok francihising ile yaygınlaşıyor. Mado için francihising isteyen kişinin, isteme nedeni çok önemli ve yaşam tarzı çok önemli.

Bunu Mehmet Kambur şöyle açıklıyor: ‘‘Bu işin doğası gereği dükkanlar 18 saat açık kalıyor. Eğer yaşam biçiminiz işe bu kadar zaman ayarmaya yetmezse bu işi yapmayın diyoruz.’’

İkinci ön koşul talepte bulunanın hizmet sektörünü ne kadar tanıdığı. Bütün bunlardan sonra şubenin açılacağı dükkana fizibilite çalışmaları yapılıyor. Eğer uygunsa dükkan Mado tarafından dekore ediliyor. Dükkan sahibi ve çalışanlar eğitimden geçiriliyor. Şubenin açılışında 1 hafta boyunca Mado'nun kendi elemanları yeni şubede çalışıyor ve daha sonra çekiliyorlar. Francihising anlaşmaları şubenin büyüklüğüne göre yapılıyor. Açılan şubelerin ürün konsepti bölgeye göre değişiklikler gösterebiliyor. Yurtdışına da francihising veriliyor. Yurtdışına isim hakkı, distribütör diyebileceğimiz master francihising olarak veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!