LPG pazarında çetin rekabet

Güncelleme Tarihi:

LPG pazarında çetin rekabet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

1997 yılında Türkiye'de tüketilen LPG miktarı 2 milyon 880 bin tona ulaştı. Bunun 2 milyon 50 bin tonu ithal edilirken, yaklaşık 800 bin tonu da Türkiye'deki 5 rafineride üretiliyor.

Banyo ve mutfaklar dışında kışın ısınma amaçlı olarak da kullanılan LPG pazarı hızla büyürken, pazardaki rekabet de kızışıyor. Pazar yerli ve yabancı firmaların rekabetine sahne oluyor.

Pazarın eski firmaları arasında yer alan Aygaz 970 bin ton LPG satışıyla pazarın yüzde 34'ünü kontrol ediyor. Koç Grubu'nun ilk enerji şirketi olan Aygaz'ın dışında Lipet, Mogaz markaları da bulunuyor. Koç Topluluğu bünyesindeki Lipet, Mogaz ve Aygaz'ın toplam pazar payı ise yüzde 40'a ulaşıyor.

Ayrıca LPG şirketleri sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) depolanması , dolumu ve dağıtımı konusunda da çalışıyorlar. LPG'nin depolanması, dolumu ve dağıtımı, sanayi tesisleri için dökme LPG sistemlerinin kurulması konusunda çalışan Aygaz, konutlar, turistik tesisler, tavuk çiftlikleri ve seralar için merkezi enerji sisteminin kurulması gibi faaliyetler de yürütüyor.

Bu arada Aygaz kendi LPG'sini kendine ait özel tankerlerle taşıyor. Koç Grubu'nun LPG sektöründeki temsilcisi Aygaz, filosunda bulundurduğu dört tankerle deniz taşımacılığında da iddialı hale geldi. Aygaz tankerleri, diğer LPG şirketlerine de taşımacılık hizmeti veriyor.

Doğalgaz, elektrikten yüzde 206 daha ucuz

Doğalgaz çevreci olduğu kadar, fiyatıyla da dikkat çekiyor. Doğalgaz, diğer yakıtlara göre yüzde 21 ile yüzde 206 gibi değişen oranlarda daha ucuz olduğu görülüyor. Aynı miktardaki enerji için doğalgaza 1000 lira ödenirken, linyite 1210 lira, Fuel oil'e 1486 lira, LPG'ye 1783 lira, motorine 2474 lira, elektriğe ise 3064 lira ödeniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!