LPG pazarında çetin rekabet

Güncelleme Tarihi:

LPG pazarında çetin rekabet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

1997 yılında Türkiye'de tüketilen LPG miktarı yaklaşık 2 milyon 880 bin ton. Bunun 2 milyon 50 bin tonu ithal edilirken, yaklaşık 800 bin tonu da Türkiye'deki 5 rafineride üretiliyor.

Banyo ve mutfaklar dışında kışın ısınma amaçlı olarak da kullanılan LPG pazarı hızla büyürken, pazardaki rekabet de kızışıyor. Pazar yerli ve yabancı firmaların rekabetine sahne oluyor.

Pazarın eski firmaları arasında yer alan Aygaz 970 bin ton LPG satışıyla pazarın yüzde 34'ünü kontrol ediyor. Koç Grubu'nun ilk enerji şirketi olan Aygaz'ın dışında Lipet, Mogaz markaları da bulunuyor. Koç Topluluğu bünyesindeki Lipet, Mogaz ve Aygaz'ın toplam pazar payı ise yüzde 40'a ulaşıyor. LPG'yi Türkiye'de devlet sübvanse ediyor. Ancak Aygaz'ın da bu gazı ithal etme hakkı var. Yılda 3-5 gün ya da 1 ay süreyle gaz bulanamayacağı hallerde, Aygaz ithalat yapabiliyor. Aygaz'ın 1997 yılında yaptığı ithalat ise 30 bin ton.

Bu arada Aygaz kendi LPG'sini kendine ait özel tankerlerle taşıyor. Koç Grubu'nun LPG sektöründeki temsilcisi Aygaz, filosunda bulundurduğu dört tankerle deniz taşımacılığında da iddialı hale geldi. Aygaz tankerleri, diğer LPG şirketlerine de taşımacılık hizmeti veriyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!