LPG istasyonlarında uygulama birliği

Güncelleme Tarihi:

LPG istasyonlarında uygulama birliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2001 00:00


Sanayi ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu, LPG ile Çalışan Motorlu Taşıtlar İkmal İstasyonları Kuruluş, Denetim, Emniyet ve Ruhsatlandırma Kuralları Hakkında Yönetmelik Taslağı'nın hazır hale geldiğini bildirdi.
Haberin Devamı

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, getirilen düzenlemeyle ülke genelinde kamuoyunda otogaz olarak bilinen sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ikmal istasyonları konusunda mevzuat uyumu sağlanarak uygulama birliği tesis edildiğini belirtti.

Bakan Tanrıkulu, "Bu sayede müteşebbislerin LPG istasyonu kurmadan önce neler yapmaları gerektiğini bilmeleri, halkın can ve mal güvenliği açısından gerekli emniyet tedbirleri alınmış ve standartlara uygun LPG ikmal istasyonlarının kurulup işletilmesi sağlanmış olacaktır" dedi.

Tanrıkulu, söz konusu taslağın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, İçişleri, Sağlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bayındırlık ve İskan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre bakanlıkları ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE), büyükşehir belediyeleri ve sektör temsilcileri ile müşterek yürütülen çalışmalar sonucunda tamamlandığını kaydetti.

Yeni bir sektör "Otogaz"

Bakan Tanrıkulu, son yıllarda Türkiye'de alternatif yakıt olarak LPG kullanımının yaygın hale geldiğine işaret ederek, "Ülkemizde tüketilen LPG'nin taşıtlardaki kullanım oranı, 1998 yılında yüzde 4.7 iken 1999'da yüzde 9.1'e yükselmiş, 2000 yılında ise bu oran yüzde 26.7 olarak gerçekleşmiştir. Bu durum, ülkemizde (otogaz) adıyla anılan yeni bir sektörü ortaya çıkarmıştır" dedi.

Tanrıkulu, LPG kullanan taşıtlara ikmal hizmeti verecek istasyonların gerekli emniyet kurallarına ve standartlara uygun olarak kurulmasının halkın can ve mal güvenliği açısından taşıdığı öneme de dikkat çekti.

Bakan Tanrıkulu, LPG ikmal istasyonu açabilmek için gerekli mevzuat incelendiğinde, birçok kuruma müracaat edilerek çeşitli izin ve ruhsatların alınması gerektiğini ve bu izinlerin verilebilmesi için de aranacak kriter ve niteliklerin birbirinden farklı ve bazen de çelişkili olduğunu ifade etti.

LPG ikmal istasyonlarının kuruluşu konusunda ülke genelinde görülen farklı uygulamaların önlenmesi hususunda bakanlıklarına çok sayıda şikayetin ulaştığını anlatan Tanrıkulu, "Bu şikayetlerin çoğunluğunu LPG ikmal istasyonlarının açılış ile ilgili yasal düzenlemelerin yeterli olmayışı ve bunun yanında kamu kurum ve kuruluşlarının yetki ve sorumluluklarını belirleyen müşterek bir düzenlemenin bulunmayışı oluşturmaktadır" dedi.

Bu şikayetlerin değerlendirilmesi sonucunda LPG istasyonları ile ilgili olarak yasal bir düzenleme yapmanın zorunlu hale geldiğininın altını çizen Tanrıkulu, bu doğrultuda ilgili kurul ve kuruluşlarla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde LPG ikmal istasyonları mevzuatının uyumlulaştırılması ve uygulamada birliğin sağlanması amacıyla başlatılan çalışmaların tamamlandığını belirtti.

Açıklamasında ayrıca, ilgili mevzuatta birlikteliğin sağlanması amacıyla, TSE'nin 16 Ocak 2001 tarihinde Teknik Kurul toplantısında TS 11939 standardında gerekli değişikliklerin yapıldığını kaydeden Tanrıkulu, hazırlanan "Yönetmelik Taslağı"nın, TS 11939 standardının önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanmasını takiben, Bakanlar Kurulu'na imzaya sunulacağını bildirdi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!