Libya: 150 milyar dolarlık işi Alman’a, İtalyan’a kaptırmayın

Güncelleme Tarihi:

Libya: 150 milyar dolarlık işi Alman’a, İtalyan’a kaptırmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 00:00

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya Başbakanı El Bağdadi Ali El Mahmudi’nin özel daveti üzerine önceki gün 100’e yakın müteahhitle günübirlik Libya’ya gitti. El Mahmudi, “İnşaat sektöründe 3 yılda 100 milyar, 5 yılda 150 milyar dolar yatırım yapacağız. Önceliği Türklere vereceğiz” çağrısı yaptı.

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği ve İNTES üyesi yaklaşık 100 müteahhitle önceki gün günübirlik olarak Libya’ya giden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aralık ayında gerçekleştirdiği ve Libya lideri Muammer Kaddafi ile 2 kez görüştüğü Libya ziyaretinin meyveleri ortaya çıkmaya başladı. Libya ile ilişkilerde yeni dönem başladı” dedi. Libya Başbakanı Mahmudi’nin özel daveti üzerine müteahhitler ve müşavirlerle birlikte Trablus’a giden Çağlayan, “Artık Libya ile ticaret boyutundan stratejik ortaklık boyutuna geçiyoruz. Sayın Başbakan Mahmudi, Libya kapılarını sonuna kadar Türk işadamına açıyor” mesajı verdi.

Ortak olun, bu işleri alın

Zafer Çağlayan, Libya Başbakanı’nın çağrısını şöyle özetledi: “Değerli kardeşim Başbakan Erdoğan ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, Türk-Libya ilişkilerinin geliştirilmesi için birçok konuda anlaşmıştık. İnşaat sektöründe hemen yapılacak projeler için 15 milyar dolarımız hazır. Bugün işe başlayın; bu işleri İtalyan’a, Alman’a kaptırmayın. 3 yılda 100 milyar dolarlık, 5 yılda 150 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Bu projeler 3 alanda yer alıyor. Her türlü altyapı ve üstyapıyı kapsayan müteahhitlik hizmetleri birinci alan. İkinci alanda turizm var. Libya’nın 2 bin kilometre sahili var, turizm kompleksleri yapmak istiyoruz. Arazileri tahsis edeceğiz. Üçüncü alan ise sanayi ve tarımda üretime dönük. Hayvancılık, balıkçılık ve diğer alanlar var. Önceliği Türklere vereceğiz, gelin Libyalı firmalarla ortak şirket kurun, bu işleri yapın.”

Böyle desteği kimse vermedi

Çağlayan, El Mahmudi ile başbaşa görüştüğünü de vurgulayarak, Türkiye-Libya ilişkilerinde yeni bir dönem başladığını belirtti. Çağlayan, 6 aydır sürdürdükleri Libya çalışmalarının, geçen ay Başbakan Erdoğan’ın yaptığı ziyaretten sonra büyük ivme kazandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Sayın Başbakan, 5 yılda 150 milyar dolar yatırım yapacaklarını. Bu projelerde de aslan payını, Libyalılarla ortak olan Türk şirketlerine vermek istediklerini açıkça söyledi. Bu projeleri ağırlıkla Türk-Libya ortaklığı olan şirketlere verileceğini, gümrük ve vergi muafiyetiyle kredi-finansman desteği sağlanacağını net ifade etti. Böyle bir işbirliğini bugüne kadar kimse yapmadı.”

Kurulacak şirketlerin hissesi Libya halkına da dağıtılacak

LİBYA Başbakanı El Mahmudi, Türk işadamlarına hitaben yaptığı açıklamada, Türk ve Libyalıların kuracağı ortak şirketlerden Libya halkı adına hisse alacaklarını da vurguladı, “Bu ortak şirketlerden Libyalı dar gelirli vatandaşlarımıza hisse senedi alacağız, onlar da kazanacak siz de kazanacaksınız. Libya’daki kurumlar sizlerle anlaşmak için bekliyor” dedi. Bu ortaklıkların mart ayı gelmeden mutlaka bitmesini istediklerini de aktaran El Mahmudi, “Ortak şirketler kurulmuş olmalı ve işe başlanmış olmalı. Biz çok hızlı olmak istiyoruz, zaman kaybetmek istemiyoruz. Projeler hazır, mali konular hazır. Bakın gecikirseniz İtalyanlar geliyor, onlar işleri alırlar. Biz kardeşiz, sizinle iş yapmak istiyoruz, aynı dine inanıyoruz” diye konuştu.

Ortak komite 3 ayda bir toplanacak

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan ve Libya Sanayi-Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed El Huveyc arasında imzalanan mutabakat zaptıyla, işbirliğinin gelişimini izlemek üzere bir ‘İzleme Komitesi’ kurulması kararlaştırıldı. Komite Bakanlar düzeyinde 3 ayda bir toplanacak. Taraflar, müteahhitlik, turizm, sağlık-eğitim, sanayi ve tarım sektörlerinde ortak şirketler kurulmasını destekleme kararı verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!