Lahor’un çöpünü 310 milyon dolara Türkler toplayacak

Güncelleme Tarihi:

Lahor’un çöpünü 310 milyon dolara Türkler toplayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2012 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde kurulup, İstanbul’u çöp dağlarından kurtaran İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş (İSTAÇ), Pakistan’ın çöpüne el attı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eşi Özleyiş Topbaş ve bürokratları Pakistan’a gidip, Pencap Eyalet Başbakanı Muhammet Şahbaz Şerif’le birlikte Lahor sokaklarını süpürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Lahor Belediyesi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde, İSTAÇ’ın muadili olarak kurulan Lahor Katı Atık Yönetimi’ne (LWMC) 18 ay sürecek toplam 492 bin dolarlık proje hizmeti verildi. Pakistan’ın bölgesel ve idari yapısı da dikkate alınarak, Lahor Katı Atık Yönetimi şirketinin kurumsal alt yapısı oluşturuldu. LWMC’nin açtığı ihaleyi ise 7 yıllığına toplam 310 milyon dolar bedel karşılığında iki Türk şirketi Albayrak ile Özkartallar Şirketler Grubu kazandı.
İki bölge Türk şirketlerine
Sözleşmenin esası, Lahor’un atık yönetimine ilişkin planların hazırlanması, projelendirilmesi, kontrolörlük ve personelin kapasitesini artırmaya yönelik eğitim çalışmalarını kapsıyor. İBB, Entegre Katı Atık Stratejik planlarını hazırlayacak. Yapılacak katı atık düzenli depolama sahası ile vahşi depolama sahaları rehabilite edilecek. Lahor’da, Albayrak Grubu’nun üstlendiği birinci bölgede çöp aracı sayısı 175 olarak belirlenirken, bu araçların 20 tanesi Lahor’a ulaştı. Özkartallar Grubu’na verilen ikinci bölgeye ulaştırılacak 221 araçtan, şu ana kadar 40 tanesi gitti.  anlaşma gereği, Lahor’daki 8 bin temizlik personelinin 4 binini firmalara alma şartı koşuldu. Türk şirketlerine, 8 bin işçinin yüzde 50’sine kadar çıkarma, yerine yenisin alma hakkı verildi. Böylelikle, Pakistan’da, temizlik işlerinde özelleştirmenin önü açıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!