Kuzey Irak’ta dolar milyoneri 1000 Kürt var

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak’ta dolar milyoneri 1000 Kürt var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2004 01:28

Referans Gazetesi, 1991’de 5 olan Kürt dolar milyoneri sayısının artık 1000’i aştığını ve Kürtlerin Kuzey Irak’a yatırım için yabancı ortak aradıklarını yazdı.

Kuzey Irak’ta gayriresmi devlet kuran Kürtler, Kürt dolar milyonerleriyle övünüyorlar ve Kürdistan’a yabancı yatırımcı çağırıyorlar.

Referans Gazetesi’nin dünkü manşetinde yer alan habere göre, internetteki www.kurdistan-corporation.com sitesinde, ‘1991’de sayıları 5 olan dolar milyoneri sayımız 1000’i geçti’ yazıyor. Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin resmi ticaret web sitesi niteliğine bu sitede Nechirvan Barzani’nin başında olduğu hükümet, Londra’da kurduğu Kürdistan Kalkınma Bankası ile de doğrudan yabancı sermayeyi Kürdistan’a davet ediyor. 45 milyon varille dünyanın 6’ncı büyük petrol rezervlerine ve 80 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip Kuzey Irak bağımsız bir devlet gibi tanıtılıyor.

‘KDC, Kürdistan’daki kazançlı projelerle ilgilenen yatırımcılarla çalışma fırsatlarını memnuniyetle karşılayacaktır’ ibaresinin yer aldığı sitede, Güneydoğu Anadolu da Kürdistan sınırları içerisinde gösteriliyor.

Internet sitesinde, Amerikan komutanlarının ağzından Kürdistan’daki iş fırsatları Çin ile de kıyaslanıyor ve buradaki fırsatların ‘1990’larda Çin’in sunduğundan bile daha büyük bir potansiyele sahip olduğu’ ifade ediliyor. Sitede ayrıca, Kürt Merkez Bankası’nın fotoğrafı ile Kürt milli marşı, bayrağı gibi pekçok konuda detaylı bilgi yer alırken, 4 milyon vatandaşlı ‘ülke’nin bütçesi 1.2 milyar dolar olarak açıklanıyor. Bütçenin yüzde 5.1’inin trafik polisleri, karakollar ile özel güvenlik kuvvetlerine harcandığı da vurgulanıyor.

Kürdistan televizyonunun da kurulduğu ifade edilen haberde, uydu üzerinden 24 saat yayın yapan televizyonun internetteki www.kurdistantv.net adresinden de izlenebileceği belirtiliyor.

Futbolun da politikanın bir parçası olarak gösterildiği kaydedilirken, önde gelen futbol kulüplerinin Irak takımlarıyla karşılaştığı ve bu kulüplerin önde gelenlerinden Hawler’in Kürdistan Demokrasi Partisi tarafından finanse edildiği bildiriliyor. Kürdistan’ın güvenli olduğuna özel vurgu yapılan sitede, güvenliğin kanıtı olarak Erbil Uluslararası Havaalanı gösteriliyor. Havaalanına inen ilk uluslararası ticari uçağın The United Iraqi Airlines’a ait Boeing 727 tipi bir uçak olduğu kaydedilirken, bu havayollarının yakın bir tarihte KDC tarafından kurulduğuna da dikkat çekiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!