Kurabiye devi Kahkecizade iflas erteletti

Güncelleme Tarihi:

Kurabiye devi Kahkecizade iflas erteletti
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 18, 2013 13:59

Mali zorluğa düşen şirketler için bir tür ‘kurtuluş’ yöntemi olan iflas ertelemeye başvuranlar kervanına, Türkiye’nin kurabiye devi de katıldı. Yıllık 36 milyon cirosu olan Kahkecizade için iflas erteleme istendi; mahkeme tedbir kararı verdi. Tedbir kararı ile şirket alacaklılara karşı koruma altına alınmış oldu. Şirketin denetimi için de iki kayyum atadı.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

Yıllık 4 milyon kilogram kurabiye üretimi olan, iç pazarın yanı sıra ihraç da edilen Kahkecizade markasının sahibi HSN Satış pazarlama Gıda Sanayi şirketi, içine düştüğü mali darboğazı aşamayınca iflas erteletme kararı istedi. Şirket avukatı İpek Güvenç aracılığı ile İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 8 Temmuz’da başvuru dilekçesi sunuldu.

 YILLIK CİROSU 36 MİLYON LİRA

Başvuru dilekçesinde, şirketin kurabiye pazarında lider konumda olduğu, Düzce Kaynaşlı’da bulunan fabrikanın, ilçenin en büyük üretim tesisi  olduğu belirtildi.

/images/100/0x0/55ea0bdff018fbb8f866e495
Dilekçede 200 kadar çalışanı bulunan şirketin Türkiye genelinde 200 kadar araç ile 54 bayiiye ürün sattığı kaydedildi. Şirketin yıllık cirosunun ise 36 milyon lira seviyesinde olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

NAKİT SIKINTISINA DÜŞTÜ

Kahkecizade’nin mali zorluğa düşme nedeni de dilekçede yer aldı. Başvuru dilekçesinde yer alan bilgilere göre, HSN Satış Pazarlama, fabrika ve markayı geçtiğimiz yıl kasım ayında 12 milyon liraya satın aldı. Satışı yapan şirkete 5,3 milyon lira ödeme yapıldı; 6 milyon liralık da piyasa borçları kapatıldı. Ancak, devralınan borçların belirtilenden de fazla çıkması, Kahkecizade’yi nakit sıkıntısına soktu. Bir yandan, üretim için gerekli harcama, öte yandan devralınan borçların ödenmesi, nakit akışının bozulmasına neden oldu.

‘KAPANIRSA DAHA KÖTÜ OLUR’

BaÅŸvuru dilekçesinde, fabrikanın öneminden bahsedilirken, iflası durumunda hem bayilerin hem, alacaklıların, hem çalışanların zarar göreceÄŸi kaydedildi. Dilekçede ayrıca, fabrika üretiminin devam edebilmesi için, su, elektrik ve doÄŸalgaz tedarik eden ilgili ÅŸirketlere yazı yazılması talep edildi.Â

ŞİRKET BORCA BATIK

Mahkeme, fabrika faaliyetlerinin sürmesi için kısa sürede karar aldı. Şirketin borca batık durumda olduğuna işaret eden Mahkeme, bilirkişi raporları daha sonra sunulmak üzere, HSN Satış Pazarlama için tedbir kararı verdi. Kararda, şirketin menkul ve gayrimenkullarine haciz konulamayacağı, yine banka hesapları ile piyasadaki alacaklarına dokunulamayacağı belirtildi. Mali Müşavir Ali Ekber Kartal ve Yurdakul Tuncer da kayyım olarak atandı. Mahkeme, şirketin, sunduğu iyileştirme planı ve bilançolarının ayrıntılı incelemesi için belirlenen 3 kişilik bilirkişi heyetinden rapor istendi.

Haberin Devamı

FABRİKAYI 6 AY ÖNCE DEVRALDI

Düzce Kaynaşlı’daki 15 dönüm üzerine kurulu tesisinde üretim yapan Kahkecizade 2007’de üretim yapmaya başladı. İlk üretimi Düzceli Gaydanoğlu Ticaret

Kurabiye devi Kahkecizade iflas erteletti

Kahkecizade 200'e yakın aracı ile  ürün dağıtıyor.

yaptı. Gaydanoğlu Ailesi 2011’de hisselerini, Batı Karadeniz’in en büyük market zinciri olan Akgüller Market’e sattı. Akgüller de, geçtiğimiz yıl kasım ayında markayı ve fabrikayı HSN Satış Pazarlama’ya sattı. Fabrikanın yeni sahibi HSN Satış Pazarlama, aynı zamanda Kahkecizade’nin bayiliğini yapıyordu. HSN Satış Pazarlama’nın sahibi Hasan Aydoğan ise perakende sektörünün yakından tanıdığı bir isim. Aydoğan, 2003’te kurduğu Kargem Kariyer Geliştirme Merkezi ile, perakende sektörüne eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Şirketlere, ‘krizi aşma’ eğitimleri veriyor.

Haberin Devamı

BAÅžVURULAR EKONOMÄ°DEKÄ° GELÄ°ÅžME Ä°LE PARALEL

İflas erteleme mekanizmasına başvurular, Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomideki gelişmelere paralellik gösteriyor. İflas erteleme alan şirket, alacaklılara karşı korumaya alınmış oluyor.

Uzmanlar, iflas erteleme başvurularında son dönemlerde artış olduğuna işaret ediyor. Özellikle Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi, Bakırköy Adliyesi ve İstanbul Anadolu Adliyesi’ne çok sayıda başvurunun olduğuna işaret ediliyor.

İflas ertelemenin iyi niyetli şirketler için bir tür ‘kurtuluş’ yöntemi olduğuna işaret eden Av. Şevket Çelik, ekonomideki gelişmeler ile iflas ertelemeye başvuruları arasında paralellik olduğuna işaret etti. İnşaat sektöründe Fi Yapı, Ukra City, Ankara merkezli Eser Holding’in yanı sıra, tekstilde Rodi Mood, Biesseci Bursa Tekstil, ve Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi 4 şirketi için iflas erteleme istemişti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!