Kur artışı enflasyonun 1 puan altında kalacak

Güncelleme Tarihi:

Kur artışı enflasyonun 1 puan altında kalacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Son Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında ele alınan rapora göre ikinci çeyrekte toplam enflasyon artışı yüzde 7.5 oranında öngörülürken, döviz sepetindeki toplam artış da enflasyonun 1 puan altında, yüzde 6.5 olarak hedeflendi. YPK'da asya krizi nedeniyle ihracattaki zorluklar yaşanacağı belirtilirken, TL'nin enflasyonu indirmek için değerlenmesi ihracat hedefinin tutmasını zorlaştıracak.

Hükümetin bu yılki ekonomik hedeflerine ulaşmak için, üçer aylık hazırladığı alt hedefler her dönem daha sıkılaştırılıyor. İlk üç ay içinde gerçekleşen enflasyon, hedefin yaklaşık 1 puan üzerinde gerçekleşirken, ikinci üç ay için Hükümetin ilk çeyreğe kıyasla hedefi, yarı yarıya azaltarak yüzde 7.5 olarak belirlediği öğrenildi. 25 Mart'ta yapılan son Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında bu konunun gündeme geldiği ve TEFE'de belirlenen hedeflerin 1 puan üzerine çıkılmasının Ocak ayında tarım fiyatlarında görülen hızlı yükselmeden kaynaklandığı belirtildi.

Üçer aylık dönemler itibariyle hazırlanan plana göre 1998 yılı hedeflerinin tutturulabilmesi için kur sepetindeki artışın TEFE artışının yaklaşık 9 puan altında kalması gerekiyor. İlk üç ay içinde yüzde 14.8'lik TEFE artışına karşılık kur sepetindeki artışın yüzde 12.4 oranında gerçekleşmesi hedeflendi. İlk çeyrekteki TL'nin yaklaşık 2.2 oranında değer kazanması öngörülürken, ikinci üç ay için enflasyonda toplam yüzde 7,5'luk, kur sepetinde ise toplam yüzde 6,5 oranında artış hedeflendi.

Aynı şekilde yılın geriye kalan kısmında da kur artışlarının enflasyonun altında seyretmesi, yani TL'nin yabancı paralar karşısında değer kazanmaya devam etmesi planlanıyor. Yılın üçüncü çeyreğinde planlanan TEFE artışı yüzde 9,3 olurken, kur sepetindeki artışın yüzde 7.9'da, son çeyrekteki toplam yüzde 11.3'lük TEFE artışına karşılık kur sepetindeki artışın da yüzde 9.5'de kalması bekleniyor.

1998 yılı programında 12 aylık ortalama TEFE artışının yüzde 64'e, yılsonu TEFE artışının ise yüzde 50'ye düşürülmesinin hedeflendiği belirtilerek, bu hedeflere varmak için ikinci çeyrekteki TEFE artışının yüzde 7.5'da tutulmasının zorunluluğuna değinildi.

Bunun yanısıra Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte TEFE artışının toplam 9.3, dördüncü çeyrekte ise yüzde 11.3 olması gerekiyor.

İHRACATA ETKİSİ

Enflasyonla mücadele için kur artışlarının enflasyonun altında artması öngörülürken, bunun 1998 yılı için hedeflenen 29 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşmesini bir ölçüde zora sokacağı belirtiliyor.

YPK toplantısında bu konunun da gündeme geldiği öğrenilirken, ‘‘Güneydoğu Asya ülkelerinde ortaya çıkan krizin dünya genelinde büyüme ve ticaret hacmini olumsuz etkilemesinin beklendiği’’ kaydedildi. Aynı şekilde YPK toplantısında özellikle OECD pazarındaki daralma ve güneydoğu asya ülkelerinin kazandığı rekabet gücünün ihracatı olumsuz etkileyebileceği de belirtildi.

Krizin dış finansman imkan ve maliyeti üzerinde de etkilerinin olabileceği belirtilirken, buna karşılık hampetrol ve buna bağlı diğer ithal girdi fiyatlarındaki düşüşlerin dış ticaret dengesini olumlu yönde etkileceği belirtildi. Bu konuda Suudi Arabistan, Meksika ve Venezuela'nın petrol üretimlerini azaltmaları yönündeki kararların hampetrol varil fiyatlarını 2 dolar civarında artırmasının beklendiğine de dikkat çekildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!