Küpümüzü kurtardık!

Güncelleme Tarihi:

Küpümüzü kurtardık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2017 21:32

Yerli oyun şirketi Peak Games, 13 milyar dolarlık piyasa değerine sahip ABD’li oyuncak devi Hasbro’ya karşı önemli bir zafer kazandı. Peak Games’in küp eşleştirme oyunu ‘Toy Blast’ı ‘My Little Pony: Puzzle Party’ adındaki oyunla kopyalayan Hasbro, oyununu yayından kaldırdı.

Haberin Devamı

ŞU ana kadar oyunları 275 milyondan fazla indirilmiş Türk oyun şirketi Peak Games ile 13 milyar dolar piyasa değerine sahip olan ABD’li dev oyun ve oyuncak şirketi Hasbro arasındaki oyun davasında çözüme ulaşıldı. Peak Games’in geliştirdiği küp eşleştirme oyunu ‘Toy Blast’, Hasbro tarafından ‘My Little Pony: Puzzle Party’ adıyla kopyalanması sonrasında harekete geçen Türk şirket, ABD’deki California eyaletinde dava açtı. Bunun üzerine Hasbro, Peak Games ile anlaşarak dava süreci sonuçlanmadan geliştirdiği oyunu yayından kaldırdı. Böylelikle Türk oyun şirketi, global çapta başarılı oyunlar geliştirdiğini bir kez daha kanıtlayarak, önemli bir zafer kazandı.

SAYGI DUYUYORUZ

Alınan bu karardan sonra açıklama yapan Hasbro, Peak Games’in dava açmasından sonra tarafların kendi aralarında anlaştıklarını belirterek, “Peak Games’in Toy Blast’daki fikri mülkiyet haklarına saygı duyuyoruz. Bu çerçevede oyunu yayından kaldırma kararı aldık” dedi. Peak Games, 2015’in başında Toy Blast’ı yayınladı ve 2016 sonunda ABD’de en yüksek ciro yapan ve en çok kullanıcıya ulaşan ilk 10 oyun arasına girmeyi başardı. Hasbro ise Toy Blast ile benzerliği dikkat çeken My Little Pony: Puzzle Party adlı oyununu pazara sundu. İki oyun arasındaki birçok benzerlik dikkat çekti. Toy Blast, iki veya daha fazla aynı renkteki küpün eşleştirilmesiyle oynanırken, Hasbro’nun oyunun da aynı şekilde ilerlendi. Buna ek olarak bölümlerde yer alan küplerin sayısı ve görevlerde yer alan detaylar iki oyun arasındaki benzerlikler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

FACEBOOK AVUKATI

Bunun üzerine Peak Games, harekete geçti ve Silikon Vadisi’nin ünlü avukatlık şirketi olan ‘Fenwick & West’ ile anlaşarak mahkeme sürecini başlattı. Facebook, Google, Uber, Fitbit, Dropbox, Apple, WhatsApp ve Cisco gibi şirketlerin davalarıyla ilgilenen Fenwick & West, daha önce Facebook’un 21 milyar dolara WhatsApp’ı ve 1 milyar dolara Instagram’ı aldığı anlaşmalarda Facebook’u temsil etti. Dava açıldıktan sonra açıklama yapan Peak Games San Francisco Genel Müdürü Erdem İnan, yaklaşık 100 kişilik ekiplerinin büyük emek ve fedakarlıkla Toy Blast’ı geliştirdiklerini belirterek, “Bizi Peak Games yapan, Türkiye’den tüm dünyaya dokunan teknolojiler ve ürünler yapma hayali. Hasbro’nun ya da herhangi başka bir şirketin kopyalamasını ve bizim oluşturduğumuz değerden yararlanmak istemesini kabul edilemez buluyoruz. Bu şartlar altında, açtığımız davanın global mobil oyun endüstrisi için örnek olacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

GLOBAL DÜNYADA PARLAYAN YILDIZ

2010 yılında Türkiye’de kurulan Peak Games’in İstanbul ve San Francisco’da olmak üzere iki ofisi bulunuyor. Aylık 29 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. ‘Okey Plus’ ve ‘101 Okey Plus’ ile dikkatleri üzerine çeken şirket, ‘Spades Plus’ ve ‘Gin Rummy Plus’ oyunlarını ABD’de pazarında yayınladı. Şirket, 2015 yılında yayınladığı Toy Blast oyunu uygulama mağazalarının üst sıralarında yer almayı başardı.

Küpümüzü kurtardık

En çok indirilen uygulamalar arasında Google Play’de birinci, App Store’da ise üçüncü sırada yer alan oyun, 5 üzerinden 4.71 puan alarak oyunseverlerin beğenisini kazandığını gösterdi. 1923 yılında kurulan Hasbro ise oyun ve oyuncak dünyasının en büyük markalarından. Action Man, G.I. Joe, Jurassic Park, Pokemon, Star Wars ve Transformers gibi dünyanın en çok izlenen film ve çizgi filmlerinin oyuncaklarını üreten Hasbro, aynı zamanda Monopoly, Scrabble, Risk ve Jenga gibi masa oyunlarının da yaratıcısı. Ayrıca şirket, sahibi olduğu stüdyo ile televizyonlar için içerik üretiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!