Kriz sonrası yüzde 45 büyüyüp 3.5 milyar doları yakaladı, bölgesel oyunculuğa soyundu

Güncelleme Tarihi:

Kriz sonrası yüzde 45 büyüyüp 3.5 milyar doları yakaladı, bölgesel oyunculuğa soyundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2011 00:00

Borusan Holding, 2010 yılında yüzde 45 rekor büyüme ile tarihinde ilk kez 3.5 milyar dolar ciroya ulaştı. Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, “2011’de 325 milyon dolarlık yatırımla birlikte yüzde 15 büyüme ile 4 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Bu yıl 550 yeni Borusanlı’yı da aramıza katmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ÇELİK, otomobil ve iş makinaleri, lojistik, boru ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan’ın 2010 yılında yüzde 45 büyüyerek, tarihinin en hızlı büyümesini yakaladığını söyledi. 2010’da 3.5 milyar dolarlık ciro elde ettiklerini kaydeden Kocabıyık, “2011’de yüzde 15 büyüme ile 4 milyar dolar ciro hedefliyoruz” dedi. 2015 stratejik planında Borusan’ı ‘hızlı, yalın ve yaratıcı’ diye tanımlayan Kocabıyık, “Stratejik plan kapsamında satın almalar hariç öngördüğümüz ciro 6 milyar dolar. 5 yıllık hedeflerimizi aşarak yeni bir sürpriz de yapabiliriz” diye konuştu.
Kârlılık için büyüme
Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ile birlikte yıllık değerlendirme toplantısı yapan Kocabıyık, “Holdingin 5 yıllık stratejik planını değişim perspektifi ile hazırladık. 4 ana prensip etrafında topladığımız stratejimizde bundan sonra kârlılık odaklı büyümeyi hedefliyoruz. Büyümüş olmak için değil, kârlılık için büyüyeceğiz. Sadece ihracatçı değil, bölgesel oyuncu olmayı da hedefliyoruz” dedi.
2009’u telafi ettik
Borusan’ın 2010 performansı ve 2011 hedeflerine ilişkin detaylı bilgi veren Agah Uğur ise şöyle konuştu: “Tarihimizin en büyük büyüme oranını yakaladığımız 2010’da içinde bulunduğumuz her sektör yüzde 50’lerin üzerinde büyüdü ve biz de bunu değerlendirdik. 2008 performansımızı yakalayıp tarihimizde ilk kez 3.5 milyar dolar ciro elde ettik. 165 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik ve 2010 kârımız 243 milyon dolar oldu. Kârlılığımızı yüzde 10 artırsak da henüz istediğimiz düzeye eriştiremedik. Özetle 2010’da zor bir yıl olan 2009’u telafi ettik.”
2011 yılında 325 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden Uğur şöyle devam etti: “Bu yıl 4 milyar dolarlık ciro hedefimizi aşmak istiyoruz. İlk iki ayın performansı bunun erişilebilir olduğunu gösteriyor. 5 bin 200 olan istihdam sayımızı da yüzde 10 artıracağız. 550 yeni Borusanlı’yı aramıza katmak istiyoruz. Planladımığız yatırımın yarısını enerjiye kalanını diğer sektörlerimize yapacağız.”

Haberin Devamı

Filo kiralamada büyüyeceğiz

Haberin Devamı

GEÇEN yıl beklentilerin üzerinde, 15 bin otomobil ve 1200 iş makinesi sattıklarını kaydeden Agah Uğur, “2011’de de 18 bin araç satmayı planlıyoruz. Lüks otomobil satışlarında pay gittikçe artıyor. Otomobilde kiralamaya doğru giden bir trend de var. Bu yıl özellikle filo kiralamada büyüyeceğiz” dedi.

Enerji ve boru kârlılığı düşürdü

AGAH Uğur, Borusan’ın faaliyette bulunduğu iki ana iş kolu nedeni ile kârlılığın düşük olduğunu söyledi. Uğur şöyle devam etti: “Kârlılığımızdan memmnun olsak da enerji ve boru sektöründeki işlerimizde kâr etmememiz nedeni ile kârda yüzde 10 artış ile yetinmek zorunda kaldık. Enerji sektöründe halen yatırım yapar halde olmamız ve boru sektöründe de krizin altyapı yatırımlarına etkisinin geçen yıl hissedilmesinden dolayı kârımız düştü.”

Haberin Devamı

Sınıfta kalana terfi yok

BORUSAN Holding’in Sabancı Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri Borusan Akademi için 3 yılda 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Agah Uğur şu bilgileri verdi: “2010’da 313 mezun verdik. 4 fakülteye ulaştık. Bu programa katılan arkadaşlarla işi çok ciddi ele alıyoruz, Borusan Akademi’de sınıfta kalan terfi olamıyor” dedi.

‘Borusan Facebook’ geliyor

BORUSAN çalışanları arasındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla yeni bir proje başlattıklarını da belirten Agah Uğur, “Bir nevi Borusan’ın kendi Facebook’u diyebileceeğimiz bu platform için 3-4 aydır 2 danışman ve teknoloji şirketi ile çalışıyoruz, 3 aya kadar denemeye geçebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Cem Yılmaz’la 3 öğrenciye destek

BORUSAN Filarmoni Orkestrasının faaliyetlerine de değinen Agah Uğur, “Cem Yılmaz’ın şef olarak yılda bir kez katıldığı konserden elde ettiğimiz gelir oldukça arttı. Eskiden yılda bir öğrenciye eğitim imkanı bulunurken şimdi 3 öğreniciyi destekliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!