Kriz hayırseverleri de vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kriz hayırseverleri de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 12:23

Şimdiye kadar sponsorların, hayırseverlerin desteğiyle pek çok projeyi hayata geçiren Gören Eller Görme Engelliler İlköğretim Okulu (İÖO), ekonomik kriz nedeniyle şimdi projelerine destekçi bulamıyor. Okul, görme engelli çocukların koşma deneyimini tadabilmesi için bir koşu bandı almak, yüzmesini sağlamak için de kapalı yüzme havuzu yaptırmak istiyor.

Haberin Devamı

Daha önce hayırseverlerin, sponsorların desteğiyle spor salonu, rehabilitasyon odası, eğitim mutfağı, matbaa gibi projeleri gerçekleştiren okul yönetimi, görme engelli çocuklar için şimdi de okulun bahçesinde kapalı yüzme havuzu yaptırmak istiyor.

Görme engellilerin çok büyük bölümünün hayatları boyunca havuza veya denize girmediğine işaret eden yetkililer, en azından okuldaki öğrencilerin havuz deneyimini yaşaması, güvenli bir şekilde suda oynaması, stresini atması, sağlıklı gelişimini sağlaması ve hafta sonlarının daha iyi değerlendirilmesi için uygun bir kapalı havuzun yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladılar. Bunun için okulda uygun olan olduğunu belirten yetkililer, gerektiğinde görme engelli çocukların aileleriyle birlikte havuza girerek, bu deneyimleri güvenle yaşayabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Okulda hayırseverlerin ve sponsorların desteğiyle kurulan spor salonu da çocukların oldukça fazla ilgisini çekiyor. Spor salonunda en fazla ilgi çeken alet ise koşu bandı. Okul yöneticileri, görme engellilerin hayatları boyunca hemen hiç koşmadığını, koşma deneyiminin olmadığını, bütün hareketlerin temkinli ve ağır olduğunu hatırlatırken, çocukların koşma deneyimini sadece bu koşu bandında kazanabildiğini söylediler. Spor salonundaki tek koşu bandı, okuldaki 140 öğrencinin talebine yanıt veremiyor. Bu nedenle bir tane daha koşu bandı almak istiyor.

Okul yönetimi, 2000 yılında, görme engelli öğrencilerin ev yönetimi konusundaki becerilerinin geliştirilmesi için bir “uygulama evi” yapmak üzere proje geliştirmiş. Sponsorlarla, hayırseverlerle görüşmeler yapılırken 2001 kriz nedeniyle vaat edilen desteklerin büyük bölümü yerine getirilmemiş. Bunun üzerine, bir hayırseverin desteğiyle sadece uygulama evinin mutfak bölümü hayata geçirilebilmiş. “Mutfak yönetimi” seçmeli ders haline getirilirken, bu dersi seçen öğrenciler, bir evin mutfağının benzeri şekilde donatılan mutfakta yemek pişiriyor, bulaşık yıkıyor.

Eğer gerekli finansman sağlanırsa, şimdilik mutfaktan oluşan “uygulama evi” projesinin tamamı hayata geçirilmek isteniyor. Yatak odası, salon, banyo, mutfak gibi bölümlerden oluşacak evde, öğrenciler, ailelerini kendileri ağırlayacak. Evin her türlü işini kendileri yapmayı öğrenecek.

Haberin Devamı

Okulda halen, Halk Eğitim'in desteği ile görme engelli çocuklara ve ailelerine bilgisayar, görme engelli çocuklara ayrıca İngilizce kursu veriliyor. Ankara'da yaşayan veya bazı üniversitelerde okuyan yabancı öğrencilerin de okulda gönüllü olarak İngilizce konuşma kurslarına katıldığı belirtiliyor. Çocuklar, bu kursta öğrendikleriyle bu yıl 29 Mayıs'ta bir İngilizce tiyatro oyunu sergilediler.

Yetkililer, toplumun genellikle okulun projelerine ilgi gösterdiğini, ancak büyük depremlerde, ekonomik kriz dönemlerinde bu desteklerin oldukça azaldığını belirtiyor.

Okul yönetimi, okulun imkanlarıyla rehabilitasyon bölümü yapmış. Burada, görme engelli çocuklara, psikologlar ve rehber öğretmenler tarafından, jest, mimiklerini, (sallanma gibi) istem dışı hareketlerini ve duruş bozuklukluklarını gidermeye yönelik eğitim veriliyor.

ÇOK ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN ÖĞRETMEN YOK

Okulda, sadece görme engelli çocuklar değil, ana engeli görme olan, ancak bunun yanında başka engelleri olan çocuklar için de bir sınıf açılmış. Görme engeli yanında ortopedik veya zihinsel engelleri de bulunan 12 çocuk için sadece bir öğretmen görevlendirilebilmiş. Normalde bu durumdaki 3-4 öğrenciyle bir öğretmenin ilgilenmesi gerektiğini belirten yetkililer, öğretmen yetmediği için, öğrencilerin 3-4 gruba ayrıldığını ve randevu sistemi ile haftada 2-3 gün eğitim verildiğini söylediler. Bu öğrenciler içen engel durumuna göre 6 öğretmen gerektiği, okulun 5 kişilik norm kadrosu bulunduğu, ancak sadece 1 kadronun dolu olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Okul Aile Birliği de okula büyük destek veriyor. Her gün veya zaman zaman çocukları ile birlikte okula gelen veliler, okulda tahsis edilen bir odada, ahşap boyama, örgü gibi el ürünleri üretip, bunu düzenledikleri kermeslerde okul yararına satıyor.

Okulda, 5'i okuldan mezun 9 görme engelli öğretmen görev yapıyor. Okulun 35 yıllık öğretmeni, 40 yıllık eğitimci Müdür Salim Karadayı ise okulun şartlarını iyileştirmek için sürekli proje geliştiriyor. Karadayı, görme engelli çocuklar için ilk kez Ankara'da, okulun bahçesinde yapılacak 20 bin avroluk özel park projesini, finans desteği almak üzere AB'ye sunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!