Kredilerin onaylanması için neler gerekli

Güncelleme Tarihi:

Kredilerin onaylanması için neler gerekli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 12:18

Hepimizin bildiği gibi bireysel kredi kullanımı her geçen gün artıyor. Ev ya da araba sahibi olmak isteyenler ya da daha ufak çaplı ihtiyaçlarını gidermek isteyenlerin ilk yaptığı iş ekonomik koşullarda bir kredi almak. Ama en cazip krediyi bulup başvurmak her zaman için yeterli olmuyor.

Haberin Devamı

Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevilisi Hatice Yılmaz’ın yaptığı çalışma bankaların kredi verme esnasında izledikleri prosedürleri anlatıyor.

Buna göre bordrolu çalışanların kredi başvurularında gereken belgeler genel olarak aşağıdaki gibidir:

- Nüfus cüzdanı
- Maaş bordrosu
- Maaşında haciz olmadığına dair yazılı bilgi
- Çalışanın işyerinin imza sirküsü
- Vergi ve vatandaşlık numarası
- İkametgah belgesi ya da ikametgahını gösteren elektrik, su, vb. faturası

Peki, bu belgeler ne için gerekir?

Maaş bordrosu, sigorta priminiz ile bordroda yazan tutarın birbirini tutup tutmadığını anlamak için kullanılır. Banka’nın kredi verirken dikkat etmesi gereken en önemli unsur, verdiği borcu geri alabilmesidir. Bu anlamda beyan ettiğiniz bordro’nun gerçek olup olmadığı kontrol edilecektir. Nüfus cüzdanı bilgilerinden halk arasında “Kara Liste” olarak bilinen Merkez Bankası verilerinde kredi kartı, kredi borcu gibi borçlardan ötürü takibe düşüp düşmediği kontrol edilir. Yine aynı veritabanında karşılıksız çek ya da protestolu senedi olup olmadığına bakılır. Merkez Bankası’na ek olarak KKB kayıtları incelenir. Vergi ve T.C Kimlik no aynı zamanda taşıt kredisi taleplerinde araç bilgisi eşleştirme için kullanılabilir. Adres ve telefon numarası bilgilerinin gerçekliği ve doğruluğu da kontrolden geçer. Konut Kredisi gibi uzun vadeli krediler için de kişinin iş güvencesi sorgulanacaktır.

Haberin Devamı

Elbette ki bu bilgiler değerlendirilirken bankaların izleyeceği belli bazı kriterler de mevcut. Buna göre kredi başvurularının incelenmesinde öne çıkan 3 kriter bulunmakta:
1. Gizlilik: Kredi başvurusu sırasında paylaşılan bilgiler, bu başvuruyu ilgilendirmeyen kişi veya kurumlarla paylaşılmaz.
2. Tarafsızlık: Başvuruyu değerlendiren kişinin, başvuru yapan kişiye karşı herhangi bir önyargı içerisinde olmamasını gerektirir.
3. Devamlılık: Kredi başvurusu yapan kişi ile ilgili inceleme sadece o başvuru için değil daha önce girmiş olduğu tüm finansal işlemleri açısından da değerlendirilir. Bu anlamda finansal ilişki anlamında bir devamlılık gerekir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak; tüm bu işlemleri kolaylaştıracak, sağlıklı bilgileri bankaya ulaştırdığınız takdirde kredi almanız kolaylaşacaktır.

İhtiyaç Kredisi Hesaplama ve Faiz Oranları için tıklayınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!