Kredi almaya devam edilecek

Güncelleme Tarihi:

Kredi almaya devam edilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 09:49

Kredi başvurusu yaparken bir çok kritere dikkat ederiz. Uzun araştırmalar ve türlü hesaplamalar sonunda bir karar veririz. Verdiğimiz karar doğru olabilir ancak bir ay sonra kredilerin ucuzlaması, masrafların azalması hevesimizi kursağımızda bırakabilir. Peki bu durumun önüne geçmenin bir yolu var mıdır?

Haberin Devamı

Merkez Bankasının üç aylık verilere göre yayınladığı “Banka Kredileri Eğilim Anketi” bize önemli sonuçlar sunuyor. Bankaların kredi standartlarını sıkılaştırma ve gevşetme kriterlerini inceleyen ve bu veriler ışığında ileriye dönük bilgiler sunan bu anket tüketiciyi de yakından ilgilendiriyor. Bankalar tarafından cevaplandırılan bu anketler bir sonraki üç aylık dönemde bankaların izleyeceği kredi stratejisi hakkında bize bilgi veriyor.

Peki Bu Anket Tüketiciye Ne Söylüyor?

Kredi standartlarının sıkılaştırılması demek kredi kar marjının yükselmesi, faiz dışında alınan ücret ve komisyonların artması, teminat ihtiyacının ve vade koşullarının ağırlaştırılması ya da bunlardan herhangi birinin bir çok banka tarafından uygulanması demektir. Doğal olarak bu kriterlerin gevşemesi ise tüketiciye yarıyor. Tüketici o dönem içinde daha az komisyon, daha uygun vade ve koşullarda kredi talebini karşılayabiliyor. Bu raporun takip edilmesi ile hangi dönemin kredi almaya daha uygun olduğunu kestrimek mümkün olabilir.

Bu Üç Aylık Dönemde (Nisan-Haziran 2010) Kredi Almak Uygun mu?

Merkez Bankasının yaptığı ankete göre, Ekim-Aralık 2009 döneminde bankalar bireysel kredi standartlarında  bir değişiklik yapmamış. Ocak-Mart 2010 döneminde ise tüm bireysel kredi standartlarında bir gevşeme görülmüştür. Öyleki bu dönemde konut kredilerinde standartların değişmeyeceği öngürülmesine karşın bankaların net %28’i standartları gevşetmiştir. Taşıt kredilerinde beklendiğinden daha fazla bir gevşeme olmuştur. Diğer bireysel kredilerde sıkılaştırma beklenmesine rağmen bu kredilerin standartlarında da gevşeme görülmüştür. Nisan-Haziran 2010 yani bu dönem için tahminler gevşemenin değişmeden kalacağı yönündedir. Bankaların yalnızca %5’i diğer bireysel kredilerde bir sıkılaştırmaya gidilebileceğini söylemiştir.

(Nisan-Haziran 2010) Döneminde Ucuz Kredi Almak Kolay!

Ocak-Mart 2010 döneminde gevşemenin yaşanması ve bilindiği gibi bireysel kredi kullanımının bu dönemde bir hayli arttması bu gevşeme trendinin değişmemesi halinde kredi kullanımını kolaylaştıracağını ve arttıracağını gösterebilir. Ocak-Mart 2010 dönemindeki gevşeme bankalar arası rekabeti arttırdığından ve bu rekabet de tekrar gevşemeye yol açacağından, (Nisan-Haziran 2010) döneminde kredi kullanmak olumlu olabilir. Yalnız konut kredilerindeki faiz artışı trendini göz önünde bulundurmanızı ve bütçenizi sarsmayacak büyüklükte krediler kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Haberin Devamı

İhtiyaç kredileri hesaplama hürriyetkıyasla.com’da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!