KPSS’de torpil var mı?

Güncelleme Tarihi:

KPSS’de torpil var mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 01:05

KPSS yerleştirmelerinde torpil veya usulsüz alım olabilir mi?

Haberin Devamı

- Olamaz. Çünkü yerleştirmelerde tek kriter adayların puanıdır ve online yapılmaktadır. Ayrıca, ÖSYM, her yerleştirme sonrasında, her bir kadroya kimin kaç puanla atandığını, sonuçları ilan ettiği gün kamuoyuyla paylaşmaktadır. Tercih listesini kaydeden adaylar, sonuçlar açıklandığından, ÖSYM’nin ilan ettiği bu veriler üzerinden, tercihlerine en düşük kaç puanla yerleştirilme yapıldığını görebilecektir.

Dolandırıcılara dikkat
- Kimi illerde bazı dolandırıcıların “Biz sizi işe yerleştireceğiz” diyerek para topladığı iddiaları her yerleştirmede tekrar tekrar gündeme gelmektedir. Adayların bu dolandırıcılara kesinlikle inanmaması gerekiyor. Devlet Personel Başkanlığı bu yerleştirme döneminde de benzer yöndeki bu iddialar için açıklama yaparak, adaylara para kaptırmamaları uyarısında bulundu.

Sözlü sınav var mı?
- ÖSYM’nin yaptığı yerleştirmelerde sadece puanlara ve tercih üstünlüğüne bakılmaktadır. Diğer personel alımlarında olduğu gibi sözlü sınav uygulanmamaktadır. Yapılan yerleştirme işlemleri bu yönüyle ÖSSS yerleştirmeleriyle aynı mahiyettedir.

EN SIK YAPILAN HATA

Tercihte en çok yapılan hata…
- Sistem gereği yanlış bölüm tercihi yapılamaz, ÖSYM bunu engellemektedir. Ancak sistem özel niteliklerin varlığını kontrol edemediği için sertifika, ehliyet, yabancı dil gibi belgelere sahip olup olmamada sadece adayın beyanına bakılmaktadır. Yanlış tercih de, en çok burada olmaktadır. Taşımadığı bir özel niteliği yazıp yerleşenlerin atama işlemleri yapılmayacaktır ve bu kişiler aynı puanla yapılacak bir sonraki merkezi yerleştirmelere katılamayacaktır.

Her yerleşenin ataması yapılır mı?
- Tercih sonucu yerleşmiş olmak illa ki atanılacağı anlamına gelmez. Çünkü yerleşen adayların kılavuzda yer alan 1-6-7 ile belirtilen özel nitelik (ehliyet, yabancı dil, sertifika gibi) kodlarını karşılaması gerekir. Bu özel nitelikleri taşımayan adaylar yerleşseler dahi kurum yerleştikleri kurum tarafından atamaları yapılmaz. Adayların, “nasıl olsa daha sonra bir yolunu bulup hallederim” mantığıyla, niteliğini taşımadığı bölümleri tercih etmemesi gerekmektedir.

TERCİH İÇİN KPSS ROBOTUNU KULLANIN

Hangi kontenjanları tercih edeceğinizi nasıl anlayacaksınız?
- Her aday kendi bölüm kodunun bulunduğu kontenjanı tercih edebilir. Bu kodlar tercih kılavuzunda belirtilmiştir. Ayrıca her aday öğrenim seviyesine göre 2001, 3001 ve 4001 kodu bulunan kontenjanları da tercih edebilir. Tercih yapmanın en kolay yolu ise http://kpss.memurlar.net/kpss_2013_2.aspx adresinden online KPSS robotu ile tercih yapmaktır.

İYİ BİR TERCİH NASIL YAPILIR?

Tercih yaparken en çok nelere dikkat etmeliyim?
- İyi bir tercih için, seçeceğiniz kadroda yarışacağınız aday sayısının az olması gerekiyor. Bunun için de size özel kadroları, sizin mezun olduğunuz kadroya özel, kadroları tercih etmelisiniz. Örneğin bir biyoloji mezunu, tercih yaparken 152 biyolog kadrosu yerine VHKİ veya memur gibi kadroları tercih etmemelidir. Zira biyolog kadrosunu tercih ederken yarışılacak aday sayısı 7 bin ise, VHKİ kadrosunu tercih ederken yarışılacak aday sayısı örneğin 200 bin olabilir.

Tercih için ilgili bölümden mezun olmak yeterli mi?
- Sadece bölüm kodu bulunan kontenjanlarda, ilgili tek bir bölümden mezun olmak yeterlidir. Bölümler 2-3-4 kodları ile başlamaktadır. Kılavuza baktığımızda bu kodların yanında 1-6-7 ile başlayan özel nitelik (ehliyet, sertifika, yabancı dil gibi) şartları yer almaktadır. Adayların ilgili bölüm şartı ile beraber ayrıca “özel nitelik şartlarını da” sağlamaları gerekir.

Birden fazla özel nitelik varsa hepsini taşımalı mıyım?
- Evet. Aynı kontenjan için hem ehliyet hem yabancı dil hem erkek olmak gibi üç koşul varsa üçüne de tercihlerin son günü itibari ile sahip olmak gerekir.

6225 kodu olan kontenjanlar için mutlaka sertifikaya ihtiyaç var mı?
- Öncelikle belirtelim ki 6225 kodu hiçbir kontenjanda tek başına bulunmaz. Bir bölüm kodunun yanında yer alır. 6225 kodu bilgisayar işletmenliği sertifikası sahibi olmaktır. Bazı kurslar ticari amaçlarla bu sertifikanın 160 saat olmasını savunsa da böyle bir süre sınırı yoktur. Ayrıca 6225 kodu bulunan yerleri tercih edebilmek için mutlaka sertifika olması gerekmez. Ortaokul, lise veya üniversite öğreniminde bilgisayar içerikli (dersin ismi önemsizdir) herhangi bir ders görülmüş olması 6225 kodu için yeterlidir. Ayrıca halk eğitim merkezlerinden alınan bilgisayar sertifikaları da yeterlidir.

Muhasebe sertifikası istenen kadroları kimler tercih edebilir?

- MEB müfredatına göre özel bir kurstan veya halk eğitim merkezinden (saati önemsiz olmak üzere) sertifika alanlar tercih edebilirler. Ayrıca ortaokul, lise veya üniversite öğreniminde muhasebe dersi görmüş olanlar da bu kontenjanları tercih edebilir.

Sertifikaların ne zaman adayın elinde olması gerekir?
- Sertifika istenen kontenjanlarda ilgili sertifika 27 Kasım 2013 tarihi itibariyle adayın elinde olmalıdır.

2 yıllık veya 5 yıllık ehliyet istenen kadroları kimler tercih edebilir?
- Bu kadroları, ehliyetinin üzerinde 27 Kasım 2011 ve daha öncesi bir tarih yer alan adaylar tercih edebilir. 5 yıllık ehliyet aranan kadroları ise ehliyetinin üzerinde 27 Kasım 2008 ve daha öncesi tarih bulunan adaylar tercih edebilir.

Haberin Devamı

YARIN:

Haberin Devamı

Tercih sıralamasının önemi var mı?
Çok kontenjanlı yerleri tercih avantaj mıdır?
Puanı düşük olanlar nereleri tercih etmeli?
Yerleşenlerin dondurma hakkı var mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!