Koza İpek Holding'e kayyum atandı

Güncelleme Tarihi:

Koza İpek Holdinge kayyum atandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 17:24

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Şirket yönetimi için kayyum tayini" başlıklı 133'üncü maddesi kapsamında verilen kararda, "Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi kabul edilerek, şirketlere, yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir" denildi. Holdinge kayyum atanması kararını Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer verdi.

Haberin Devamı

Koza İpek Holding ve bağlı şirketlere geçtiğimiz aylarda operasyon yapılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gruba bağlı çok sayıda şirkette arama yapılmıştı.

KAYYUM NE ANLAMA GELİYOR

Kayyum atamaları mahkeme kararı ile uygulanıyor. Uygulamada, gerek ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi, gerekse şirketin organsız kalması durumlarında mahkemelerden şirket için kayyum atanması istendiğine sıklıkla rastlanıyor. Bazı durumlarda da, kayyum atamaları, savcılığın talebi sonrası mahkeme yolu ile yapılıyor.

YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Gün içinde 22.35 liraya kadar yükselerek yüzde 7'ye yakın prim yapan Koza Altın hisseleri yüzde 5.74 kayıpla 19.7 liradan kapandı. Holdingin diğer iştiraklerinden Koza Anadolu Madencilik hisseleri ise gün içinde yüzde 7.1 primle 2.12 liraya kadar yükseldikten sonra yüzde 5.6 kayıpla 1.87 liradan taban fiyattan kapandı.

Haberin Devamı

41 TON ALTIN REZERVİ

Koza Grubu’nun ilk halka arzı 2003 yılında yapıldı. Faaliyet konusu davetiye, tebrik, duyuru kartları, kartvizit, bloknot, ajanda satışı olan İpek Matbaacılık’ın iştiraki Koza Davetiyeleri yüzde 45’ini 18.9 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açıldı. Halka açıldıktan sonra başka sektörlere de girildi. İlk olarak özelleştirilen Eti Gümüş ihalesini Söğüt Seramik ile kazandı. Ancak daha sonra gümüş işinden vazgeçti. 2005 yılında Bergama Ovacık’ta altın çıkaran Normandy Madencilik’i 44.5 milyon dolara satın aldı. Bu satın almadan sonra şirketin piyasa değeri yükseldi. Daha sonra Gümüşhane’deki Mastra altın madenini 48 milyon dolara aldı. Bu iki satın almayla şirket 41 ton altın rezervinin sahibi oldu.

2005'TE BASIN SEKTÖRÜNE GİRDİ

2010’da da Koza Altın halka arz edildi. İpek Grubu 2005 yılında basın sektörüne girdi. Bugün Gazetesi’ni aldı. 2008’de Kanaltürk’ü aldı. Koza İpek Grubu’nun çatısı altında şu an; Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu META Madencilik İşletmeleri, Özdemir Antimuan Madenleri, İpek Doğal Enerji Kaynakları, Koza-İpek Basın, ATP İnşaat, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık, ATP Havacılık Ticaret, ATP-Koza Turizm Seyahat, KANALTÜRK Televizyon-Radyo, BUGÜN Gazete-Televizyon, Koza İpek Sigorta, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı bulunuyor.

Haberin Devamı

İŞTE KOZA İPEK HOLDİNG'E BAĞLI ŞİRKETLER

1- Koza–İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı
2- Koza Altın İşletmeleri AŞ
3- Koza Anadolu Metal Madencilik İşl. AŞ
4- Koza İpek Holding AŞ
5- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
6- Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ
7- ATP Havacılık Ticaret AŞ
8- ATP İnşaat ve Ticaret
9- Koza İpek Basım Sanayi Tic. AŞ
10- ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık AŞ
11- ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret AŞ
12- Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri AŞ
13- Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic. AŞ
14- AZ ipek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizmetleri Ticaret AŞ
15- BB İpek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizm Tic AŞ
16- Kontaklı Metal Madencilik San. Tic. AŞ
17- Özdemir Animuan Madenleri AŞ
18- Koza Altın İşletmeleri AŞ
19- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
20- ATP Havacılık Tic AŞ
21- Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic AŞ

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İpek Koza Grubu’na kayyum atanmasını talep eden yazısında şu iddialara yer verildi:

‘SAHTECİLİK VE HİLE’ İDDİASI

"Çok önemli muhasebe sahtecilikleri ve hilelerin yapıldığı, kayıt dışı parasal girdinin varlığının, yapılan harcama ve muhasebe düzenlemelerinden organize bir şekilde örgütlenen bu kurumlarda olduğu", "tespit edilen mali içerikli, önemli ve bilinçli davranışların yasa dışı finansal amaçlı olduğu ve tüm eylemlerin ortak kararlar neticesinde kurumlara aldırılabileceğine"

‘SAHTE İMZA’ İDDİASI

“Sahte olan imzalar hariç, herkesin attığı imzaların varlığı dolayısıyla tüm eylemlerden haberdar oldukları", "reel üretimlerle, beyan edilenler arasında fark bulunduğu, dolayısıyla kurum kasa girişlerinin çelişkili olduğu ve bilinmezlik arz ettiği"

Haberin Devamı

‘İÇERİK TESPİT EDİLEMİYOR’

"Yurt dışından gelen finansal kaynakların yasal görünümde olduğu, ancak bunların içeriğinin tespit edilemediği"

‘ŞİRİNLER KÖYÜ’ İDDİASI

“Bilinçli olarak tesis edilen kurumlardan oluşturulduğu, bu kurumların birbirleriyle ilişkili oldukları, kurum ortaklık yapılarında yer alan kişilerin neredeyse tüm şirketlere hakim derecede aynı kişiden oluştuğu, kurumların aynı adreste oldukları, farklı adreslerdekilerin ise Ankara Yenimahalle merkezindeki Smurfs Village, yani Şirinler Köyü adresinde toplandıkları" kaydedildi

‘TOPLANMIŞ PARALAR’ İDDİASI

“Şüpheli Hamdi Akın İpek'in ortaklığı bulunan, Koza Holding A.Ş. ve bağlı bulunduğu diğer şirketlerin, himmet adı altında toplanmış paraları, altın üretiminden kazanmış gibi göstererek, farklı isimler adı altında kurdukları paravan şirketler adına, çalıştıkları bankalar üzerinden kara para akladıkları, bunları, liderliğini Fetullah Gülen'in yaptığı FETÖ/PDY terör örgütüne aktarılmasını sağladıkları" ifade edildi.

BAKMADAN GEÇME!