Korsan fiyat

Güncelleme Tarihi:

Korsan fiyat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 01:04

EPDK, ‘tavan fiyat’ uygulaması sırasında bazı bayilerin tavanı delerek, akaryakıtı yüksek fiyatta sattığını tespit etti. Korsan fiyat uygulayan bu bayilere cezalar yolda…

Haberin Devamı

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıtta artan kâr marjları üzerine mart ayından mayıs sonuna kadar tavan fiyat uygulamıştı. Bu karar sonucunda motorin litresinde ortalama 30 kuruşa kadar indirim sağlanmıştı. Ancak, bazı bayilerin tavan fiyat kararına uymayarak, akaryakıtı ‘korsan fiyat’tan sattığı ortaya çıktı. EPDK, fiyatlandırmada tavanı aştığını tespit ettiği 19 bayi hakkında jet soruşturma başlattı. Tavan fiyat sürecinde akaryakıtı pahalı satanların canı yanacak. Tavanı aşan 19 bayiye soruşturma sonucunda bayilere 72 bin TL ceza verilecek. EPDK, artan kar marjları üzerine, mart ayında fiyatlara müdahale etmiş ve tavan fiyat kararı almıştı. Benzinde 42, motorinde ise 52 kuruşu aşan dağıtıcı ve bayi payını, hem benzin, hem de motorin için 37 kuruşla sınırlamıştı.

Haberin Devamı

13 BİN BAYİDEN 19’U

Tavan fiyatın uygulandığı dönemde Türkiye’de 19 bayinin benzin ve motorini tavan fiyatın üstünde sattığı tespit edildi. EPDK, bayilere soruşturma başlattı. Soruşturma sonrası şirketlere 72 bin TL’lik ceza kesilebilir. Akaryakıt sektörü temsilcileri, “Bu kanuni olarak suç. Toplam 13 bin bayi sayısı düşünüldüğünde, 19 bayi, 1000’de 1 gibi bir orana tekabül ediyor” diye konuştu.

30 kuruş inmişti

DAĞITICI ve bayi paylarının 37 kuruşa indirerek benzinde ortalama 13 kuruş, motorinde ortalama 30 kuruş indirim sağlamıştı. İki aylık süreçte yaklaşık 600 milyon lira tüketicinin cebinde kalmıştı.

En pahalı benzin

DÜNYADA benzinin ortalama fiyatı 1.36 dolar/litre. Bu ortalama ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor. Venezuela’da 1 litre benzin 0.01 dolar iken Suudi Arabistan’da 0.16 dolar. Türkiye 2.39 dolarla dünyanın en pahalı beşinci ülkesi.

100 liranın 60’ı vergi

TÜRKİYE’de akaryakıt ürünlerini pahalılaştıran en önemli etkenlerin başında ÖTV ve KDV geliyor. Kullandığımız her 100 TL’lik benzinin, mazotun ortalama 55 TL’si 60 TL’si vergiden kaynaklanıyor.


EN PAHALI BENZİN NEREDE?

ÜLKE (LİTRE/DOLAR)
Norveç 2.57
Hollanda 2.51
İtalya 2.50
Danimarka 2.41
Türkiye 2.39
Yunanistan 2.35
Kaynak: globalpetrolprices.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!