Korkmadan yatırıma devam ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Korkmadan yatırıma  devam ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2018 00:31

AVRUPA İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, Türkiye’nin EBRD için bir başarı öyküsü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de faaliyet gösterdikleri 2009’dan bu yana en fazla yatırımı Türkiye’ye yaptıklarını belirten Tuerkner, “İnanıyoruz ki Türkiye’deki koşullar tekrar stabilize olacak. Uzun vadede gerçekten Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden şu andaki koşullar bizim gözümüzü korkutmuyor. Biz yatırım yapmaya devam ediyoruz. Projelere destek vermeye devam ediyoruz” dedi.

HER ALANDA DESTEK

EBRD’nin İzmir Metro hattı yeni etabı için 80 milyon Euroluk destek kararı sonrasında İzmir’de banka desteği ile hayata geçirilen projeleri inceleyen Tuerkner, şunları söyledi: “Türkiye EBRD’nin kurucu ülkelerinden biri. 2009 yılından bu yana gerçekten bir başarı öyküsü oldu Türkiye. Bunun da muhtelif nedenleri var. EBRD özel sektörü düşünüyor, özel sektör felsefesi var. Türkiye’deki özel sektörde de son derece dinamik girişimcilik ruhu var. Bu nedenle özel sektöre ağırlıklı olarak yatırım yapıyoruz, projelerimizin yüzde 96’sı özel sektörle. Türkiye’de geniş bir yelpazeye hizmet veriyoruz. KOBİ’lerden bankacılık sektörüne kadar farklı büyüklükte şirketlerle çalışıyoruz. 2009’dan bu yana olan yatırımlarımız 11 milyar Euro’ya ulaştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE DAHA BAŞARILI

Bir başka boyutu daha var: Türkiye’de bazı politikalarını değiştirme konusunda da yardımcı oluyoruz. Politika yapıcılarla da ilişki içindeyiz. Enerji Bakanlığı’yla birlikte Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planını ve Ulusal Enerji Verimli Eylem Planını hazırladık. Türkiye yenilenebilir enerji konusunda gerçekten ileri durumda ve belli de bir hedef var. Politika konusunda yardımcı olduk şimdi ise yapılan yatırımların finansmanı konusunda destek veriyoruz. Kamu özel sektör ortaklık projelerinin başlaması da bir örnek. Hem bu da oldukça yeni diyebileceğimiz bir yapı. Örneğin Avrasya tüneli de ilk büyük ulaşım altyapısı projesiydi. EBRD Avrasya Tüneli’nin yapımı sırasında destek verdi. Sağılık Bakanlığı ile de kamu özel sektör iş birliğiyle yapılan büyük hastanelerin yapımı konusunda çalışıyoruz. Hem programın yapılandırmasında yardımcı olduk hem de muhtelif hastanelerin yapımı ile ilgili finansal destek sağladık. Bu anlamda politik tavsiyeleri yatırımlarla birleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

80 MİLYON EURO DESTEK

İZMİR’de destek verdikleri projelere dikkat çeken Arvid Tuerkner, şöyle devam etti: “2014’te 85 tane metronun çekeri için finansman sağlamıştık onları görmek için İzmir’e geldim. Bir de ayrıca yeni bir proje var. Metro hattının uzatılması projesi. İnşaat halinde. Belediye Başkanı ile önce devam eden projeleri gözden geçirdikten sonra performansını konuştuk. Aynı zamanda yeni metro hattının uzatılması da tabi yeni bir proje ve bir anlamda kutlamaydı. EBRD, 80 milyon Euro tutarında bir kredi veriyor metro hattı için. Uzun vadeli bir kredi bu. Toplam proje maliyeti 1.2 milyar lira. Tüm ağa 7.2 kilometre uzunluğunda yeni bir hat eklenecek. Ağ büyük ölçüden genişlemiş oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin sağlıklı çevre ile ilgili hedefleri var. Bu hedeflere ulaşması için birlikte çalışıyoruz. Örneğin ‘Yeşil Kentler’ planı var. Nihayetinde çevre sağlığının daha iyi hale getirmeyi hedefliyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!