Koreli Daewoo Eskişehir'i seçti

Güncelleme Tarihi:

Koreli Daewoo Eskişehiri seçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de iki yılda 8 bin adet otomobil satışı gerçekleştiren Daewoo, yatırım çalışmalarına hız verdi. 1995 Aralık ayından itibaren Türkiye distribütörlüğünü OMCO Otomotiv Sanayii'nin yürüttüğü Daewoo otomobilleri bu satış rakamını yakalayınca, Türkiye Korelilerin ilgisini daha fazla çekmeye başladı. Havacılık, elektronik, telekomünikasyon, tekstil, kimya, makina, gemi inşaa, demir-çelik, inşaat konularında faaliyet gösteren ve yıllık 70 milyar dolar cirosuyla dünyanın en büyük 50 şirketi arasında yer alan Daewoo, otomotivde Türkiye'yi 2000'li yıllarda ihracat üssü olarak görüyor. 2005'lerde üretimin yarısının, Bağımsız Devletler Topluluğu, Kuzeydoğu, Ortadoğu, Afrika ve Doğu Avrupa'ya ihraç edilmesi planlanıyor.

OMCO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Özargun, 2005 yılında otomobil talebinin 1 milyon adet olarak gerçekleşeceğini, Güney Koreli markaların ise pazardan yüzde 20 pay alacaklarını söyledi. Özargun, büyük potansiyele sahip Türk otomotiv pazarının herkes gibi Korelilerin de ilgisini çektiğini belirtti.

Eskişehir'de 100 bin araç kapasiteli fabrikanın 2000 yılının sonbaharında üretime başlayacağını ve yatırım tutarının 180 milyon dolara ulaşacağını belirten Özargun şunları söyledi:

‘‘Ben 2004-2005 yılı ne olacak diye bakıyorum. 1 milyon civarında bir talebe Türkiye'nin çıkması muhtemel. Koreliler Türkiye'yi ihracat için bir üs olarak görüyorlar. Üretimlerinin yarısını ihraç etmek istiyorlar. Sadece Türkiye pazarına bağımlı kalmamak gerekli. Globallik dediğimize göre yaptığımız her üretimde ihracatı düşünmek lazım. Bu kadar yeni fabrika açıldı diye düşünüp yatırımdan vazgeçmek yanlış.’’

Özargun, fabrikanın yeri olarak neden Eskişehir'i seçtiklerini ise ‘‘Eskişehir'de her türlü sanayi gelişmiş durumda. Uçak, tekstil, gıda, lokomatif, döküm, otomotiv, cam sanayi var. Bir de bunlara İstanbul, Ankara, Bursa gibi şehirlere yakın olmasını ekleyebiliriz’’ sözleriyle açıkladı.

Daewoo'nun Eskişehir'de kurmayı düşündüğü fabrika Hyundai'nin İzmit Alikahya'da ki fabrikasının benzeri olacak. 7 yılda üretim 100 bin adede çıkacak. Bunun yarısı ihrac edilecek. 7 yıl içinde yerli oranı yüzde 30'dan yüzde 70'e yükselecek. Daewoo Türkiye'de Lanos ve Nubira markalarının üretimini gerçekleştirecek. Ebru BAKİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!