Kopya otomobillerle ünlü Åžangay artık dünyaya meydan okuyor

Güncelleme Tarihi:

Kopya otomobillerle ünlü Şangay artık dünyaya meydan okuyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 13, 2011 01:33

Son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlar ve potansiyel ile dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin, 19 Nisan’da önce basın mensupları için kapılarını açacak ‘Uluslararası Şangay Otomobil Fuarı’ ile dev fuarlara da meydan okumaya başladı. Geçmiş yıllarda sektöre yön veren modellerin tasarımlarını kopyalayarak gündeme gelen Çin fuarları, artık dev markaların dünya prömiyerlerine sahne oluyor. BMW’den, Mercedes’e, VW’den Chevrolet’ye kadar bir çok uluslararası marka yeni modellerini ilk kez Şangay’da tanıtacak.

DÜNYANIN en büyük otomobil pazarı olan Çin, Şangay Fuarı ile dünyanın en büyük otomobil fuarlarına da meydan okuyor. ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ve 1.3 milyarlık nüfusu ile otomotiv şirketlerinin iştahını kabartan Çin, artık önde gelen üreticilerin dünya lansmanlarını gerçekleştirdiği fuarlara da ev sahipliği yapmaya başladı. Bu yıl 14’üncü kez kapılarını açacak olan Şangay Otomobil Fuarı, dünyanın önde gelen fuarlarına ‘ben de varım’ mesajı veriyor. ‘Yarın için yenilik’ (Innovation for tomorrow) teması ile 21 Nisan tarihinde açılacak olan fuar 28 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Fuara Alman desteÄŸiÂ

Geçmiş yıllarda sektöre yön veren modellerin tasarımlarını kopyalayarak gündeme gelen Çin fuarları, artık yerini özgün modellerin sergilendiği şovlara bıraktı. Yabancı markaların pazarda otomobil üretebilmeleri için Çinli üreticilerle çalışma zorunluluğunu şart koşarak, otomotiv sektörünün gelişmesine yardımcı olan Çin hükümeti, fuar konusunda da benzer stratejiyi uygulamış. Messe Muenchen International ve IMAG Internationaler Messe fuar organizatörleri ile çalışan Çinli organizatörler bu sayede yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan fuarlar arasında yer almayı hedefliyor.

En büyük alan Avrupa
/images/100/0x0/563cf5f4f018fb32c8ed5d99

230 bin metrekare üzerine kurulan fuar, alan olarak geçmiş yıla göre yüzde 35 oranında büyüdü. 20 farklı ülkeden toplamda 2 bin markanın katılacağı fuar, 19-20 Nisan tarihlerinde basın için, 21-22 Nisan tarihlerinde ise katılımcılar için ticari açılışını gerçekleştirecek. Çin pazarında yer alan üreticiler, her yıl katlanarak artan satışlarını daha da artırmak için bu fuarı oldukça önemsiyor. Çin’in en büyük ilk altı üreticisi FAW, SAIC, DFM, CHANGAN, GAC ve BAW, fuarın ‘baba’ markaları arasında yer alırken, fuarda 8 bin 500 metrekarelik alanla en büyük yeri kapan marka ise Alman üretici Volkswagen olacak.

En büyük lüks tüketim pazarı olacak

VW Grubu bünyesindeki Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Lamborghini ve Bugatti markalarının bir arada sergileneceği alandan sonra ise 5 bin metrekare ile BMW geliyor. Tsunami ve deprem felaketine rağmen Japon firmaları Toyota, Honda ve Nissan da fuarın önemli oyuncularından biri olarak dikkat çekiyor. ABD’li otomotiv devleri General Motors (GM), Ford ve Chrysler de fuarda yer alacak önemli markaları oluşturuyor. GM bünyesindeki Chevrolet de yeni modeli Malibu’nun dünya tanıtımını Çin’de gerçekleştirerek fuara verdiği önemi gösteriyor. 2020 yılına kadar dünyanın en büyük lüks tüketim pazarı olması beklenen Çin’i esgeçmeyen lüks üreticilerden Porsche, Ferrari, Maserati, Aston-Martin, Lamborghini, Bently, Rolls-Royce, Spyker, Lorinser, Jaguar ve Land R over gibi markalar da bu büyük şovun oyuncuları arasında yer alıyor.

Şangay’dan dünyaya tanıtılacak modeller

Audi Q3
ALMAN üretici Audi yeni crossover modeli Q3’ün dünya tanıtımını fuarda gerçekleştirecek. Audi’nin en küçük crossover modeli olacak olan Q3’te 2.0 litre 170 ve 211 beygir güç üreten benzinli motorların yanı sıra 2.0 litre 170 beygir gücündeki dizel motor seçenekleri de sunulacak. Ağabeyleri Q5 ve Q7’nin daha uygun fiyatlı versiyonu olmaya hazırlanan Q3, daha yüksek satış adetlerine ulaşacak.

Yeni Mercedes A Serisi
MERCEDES’in kompakt sınıftaki temsilcisi A Serisi de üçüncü nesli hakkında fikir veren bir konsepti Çin’de sergileyecek. Önceki nesillere oranla MPV yapısından kurtularak daha sportif bir tasarıma kavuşturulan A Serisi, CLS ve SLS modellerinden izler taşıyor. 2.0 lire turbo benzinli bir motorla donatılan araç 210 beygir güç üretiyor. Yeni geliştirilen çift debriyajlı bir şanzıman ile ürettiği gücü ön tekerleklere aktaran araç Mercedes’in son nesil güvenlik sistemlerini de üzerinde barındırıyor.

Roewe MG5
ÇİNLİ üretici SAIC de bünyesinde bulunan İngiliz MG markasını dünya pazarına açmaya hazırlanıyor. Daha önce sadece iç pazara üretim yapan MG, Avrupa ve ABD pazarında satılmak üzere geliştirdiği MG5 konseptini otomobilseverlerin beğenisine sunacak. Kompakt segmentte mücadele etmek üzere geliştirilen araç çin pazarında Roewe 350 olarak ticarileştirilecek. Araçta 1.5 ve 1.8 litrelik motorlar görev yapacak. Motor güçleri de sırasıyla 150 ve 185 beygir olacak.

Peugeot Crossover
PEUGEOT da Çin pazarındaki stratejisini fuarla birlikte değiştiriyor. Daha önce eski modellerini Çin pazarı için farklı yüzlerle satan Peugeot, artık yeni platforma ürettiği mevcut araçlarını da pazara sunacak. Fransız üretici, bu değişikliğini fuarda sergileyeceği yeni bir crossover konsepti ile taçlandıracak. PSA’nın Çin’deki Ar-Ge merkezinin son 3 yılda yaptığı tasarım çalışmalarının son ürünü olduğu belirtilen aracın, önümüzdeki dönemde seri olarak üretilebileceği belirtiliyor.

BMW 6 Serisi Coupe
BMW’nin en lüks spor modeli olan 6 Serisi’nin coupe versiyonu da dünya tanıtımını Çin’de gerçekleştirecek. Konsept versiyonun tasarımına sadık kalınarak geliştirilen araç öncüsüne göre daha geniş bir iç mekan vaadediyor. İç mekanda 10.2 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan iDrive sistemi dikkat çekerken, araçta 3.0 litre 320 beygir ve 4.4 litre 407 beygir güç üreten iki benzinli motor seçeneği bulunuyor. Yeni 6 serisi, BMW’nin 4 kapılı coupe segmentine giriş yapacağı yeni model hakkında da önemli tasarım ipuçları veriyor. BMW ayrıca en hızlı modeli M5’in seri üretime çok yakın olan bir konseptini fuarda sergilyecek.

Buick Envision
/images/100/0x0/563cf5f4f018fb32c8ed5d9b

ABD’li General Motors’un (GM) Çin pazarındaki başarılı markası Buick, yeni konsepti Envision’un dünya tanıtımını da fuarda gerçekleştiriyor. Araç Buick’in yeni tasarım felsefesi hakkında fikir veriyor.

Volkswagen Beetle
KÜLT otomobiller arasında önemli bir yere sahip olan Volkswagen Beetle, ikinci neslinde retro tasarım ile 50’li yıllardaki çizgilerini korurken, şimdi üçüncü nesli ile daha fazla hayran kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Düz tavan çizgisi ile klasik ‘kaplumbağa’ tasarımından uzaklaşan araç yine de yuvarlak hatlarını koruyor.

Chevrolet Malibu
CHEVROLET’nin uzun yıllardır sadece ABD pazarında sattığı Malibu, yeni nesli ile 100 ülkede satışa sunulacak. Seri üretim hali ile Şangay’da sergilenecek olan Malibu, Chevrolet’nin küresel pazara sunacağı ilk orta-üst sınıf model olacak.

Bunlar da Şangay kovboyları

Changan Voss
FORD’un Çin’deki ortaklarından biri olan Changan da Voss konseptini sergileyecek. Özgün tasarıma sahip olan 6 kişilik MPV modeli, yukarı doğru açılan kapıları ile dikkat çekiyor.

Haima Little Prince
ÇİNLİ üreticilerden Haima da yeni MPV modeli Little Prince’i fuarda sergileyecek. Geniş bir iç mekana sahip olan araç kübik tasarımı ile dikkat çekiyor.

Great IF
GREAT Wall da sportif görünüme sahip crossover modeli IF konseptini otomobilseverlerin beğenisine sunacak. Akıllı 4 tekerlekten çekiş sistemi ile donatılan araçta 2.4 litre hacminde benzinli bir motor görev yapıyor. Marka ayrıca C70 ismini verdiği kompakt sedan segmentindeki temsilcisini de fuarda sergileyecek.

Chery E5
TÜRKİYE’nin en çok satılan Çinli markası Chery’nin yeni modeli E5’de 1.5 ve 1.8 litrelik motorlarla fuarda görücüye çıkacak.

Brilliance’den 2 model
ALMAN üretici BMW’nin Çin’deki ortağı olan Brilliance da yeni sedan konsepti ve küçük SUV modeli ile ziyaretçileri ağırlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!