Kooperatiflere vergi avantajı!

Güncelleme Tarihi:

Kooperatiflere vergi avantajı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2018 08:30

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tarla ile raf fiyatı arasındaki uçurumu kapatmak için üretici kooperatiflerine vergi avantajı getirecek çalışmaları olduğunu belirtti. Pekcan, “Üretici örgütlerinin piyasada daha etkin hale gelmesi ve perakendecilere doğrudan satışların artması fiyat istikrarının korunmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, meyve-sebzenin tarla çıkışı ile raf fiyatı arasındaki aşırı artışa çözüm bulmak amacıyla üretici örgütlerine vergisel avantaj sağlayacak bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, üretici ile tüketici haklarının korunması amacıyla Perakende Yasası’nda düzenleme yapılıp yapılmayacağını ve komisyoncuların yüksek kâr miktarlarına karşı denetim çalışmalarını sordu. Önergeyi yanıtlayan Pekcan, Perakende Yasası’na yönelik halihazırda herhangi bir çalışma olmadığını bildirdi. Toptancı hallerine yönelik yıllık denetimlerin devam ettiğini vurgulayan Pekcan, şu bilgileri verdi:

Kooperatiflere vergi avantajı

Haberin Devamı

15 BİN LİRA CEZASI VAR

“Kanunda, fiyatların malların arz ve talebine bağlı olarak serbest rekabet şartlarına göre oluşması esası hükme bağlanmıştır. Meslek mensuplarının, serbest rekabeti engellemek amacıyla kendi aralarında veya üreticilerle ticari anlaşmalar yapamayacağı, uyumlu eylemde bulunamayacağı ve hakim durumlarını kötüye kullanamayacağı hüküm altına alınmış ve bu hükme aykırı hareket edenlere 15 bin 480 lira idari para cezası uygulanmaktadır. Para cezalarını uygulamaya belediyeler yetkilidir.”

ANA SORUN ÖRGÜTSÜZLÜK

Pekcan, kanuna göre market, manav, pazarcı gibi perakende satış yapacak olanlar, üreticilerden doğrudan ürün satın alabildiğini belirterek “Ancak ülkemizde üreticilerin örgütlü olmaması ve az sayıdaki üretici örgütünün de üretim ve pazarlama süreçlerinde yeterince aktif olamaması nedeniyle marketlerin temel tedarik kanalları toptancı halleri olmaya devam etmektedir. Üreticilerin piyasada daha aktif rol alabilmesine yönelik olarak üretici örgütlerinin depolama, lojistik ve pazarlama alt yapılarının desteklenmesi ve bu örgütlere vergisel avantajların sağlanması konusunda bakanlığımıza çalışmalar yürütülmektedir. Üretici örgütlerinin piyasada daha etkin hale gelmesi ve üretici örgütlerinde perakendecilere doğrudan satışların artması ise önümüzdeki dönemde aracı sayısının azalmasına, maliyetlerin düşmesine, perakende fiyatların makul düzeyde gerçekleşmesine ve sebze ve meyve fiyatlarında istikrarın korunmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!