Konutta ferdi kredi devri bitti

Güncelleme Tarihi:

Konutta ferdi kredi devri bitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Kemal Ünsal, önceki gün Başbakan Mesut Yılmaz tarafından başlatılan ve 126 bin konuta toplam 55 trilyon liralık kredi verilmesini öngören ‘‘İkinci konut hamlesi’’nin uygulama esaslarını Hürriyet'e anlattı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Kemal Ünsal, ‘İkinci Konut Hamlesi’ adı verdikleri yeni programla, Türkiye'nin en büyük iki kooperatifi olan Türkkonut ile Türkkent'i ilk kez bir konsensus çevresinde biraraya getirdiklerini söyledi.

Ünsal, Resmi Gazete'de yayımlanan iki yeni tebliğ ile getirdikleri yenilikleri Hürriyet'e açıklarken, bu yılki kredi uygulamalarından, vatandaşın ‘ferdi kredi’ şeklinde değil, kooperatif ya da yasada sayılan diğer kuruluşlar aracılığıyla yararlanacağını vurguladı. Başkan Ünsal'ın verdiği bilgilere göre yeni kredi uygulamaları şöyle olacak.

KİMLER ALACAK:

Yeni düzenlemeden, kooperatif, sosyal yardımlaşma kurumları ve belediyeler yararlanacak. Bugüne dek hiç kredi açılmamış konutlar kadar, inşaatı devam eden konutlar da kredi alabilecek.

KOŞULLAR:

Kooperatif, sosyal yardımlaşma kurulu ve belediyeler aracılığıyla kredi kullanacak kişilerde aranan koşullar:

- Krediler, karı-koca ve reşit olmayan çocuklar için, aile birliği esasına göre bir defa kullandırılacak

- Kredi isteyen kişinin, eşine veya çocuğuna ait tapuya kayıtlı bağımsız bir konutunun bulunmaması gerekiyor.

- Daha önce Toplu Konut Fonu'ndan hiç kredi kullanmamış olması gerekiyor. Bu koşullar, beyanname doldurularak belirtilecek.

KAÇ KONUT:

Toplam 126 bin konut kredilendirilecek. Bunun 40 bini, kooperatifler aracılığıyla ilk kez başvuracak yeni konutlara kredi, 86 bini ise inşaatı süren konutlara bitirme kredisi şeklinde olacak.

İNŞAAT DÜZEYİ:

Kredinin maliyet içindeki payı yüzde 20'lerden yüzde 63'lere yükseldi. Ayrıca daha önce kredi açılması için gerekli inşaat düzeyi yüzde 40'ken, bu düzey 100 metrekareden küçük konutlar için, yüzde 15'e kadar düştü. 100 metrekarelik konutlarda yüzde 25'e indirilirken, 101-150 metrekarelik konutlarda da yüzde 50'ye çıkarıldı.

SÜREN İNŞAATLAR:

Yapımı süren inşaatlarda 80 metrekareye kadar olan konutlar, yüzde 15'i bitmiş olması kaydıyla, maliyetin yüzde 60'ını kapsayacak şekilde kredilendirilecek. Bunun rakamsal karşılığı 2 milyar 125 milyon lira.

80-100 metrekare için yüzde 25'inin bitmiş olması kaydıyla 1 milyar 875 milyon lira alacak.

101-150 metrekare için yüzde 50'sinin bitmiş olması kaydıyla, 1 milyar 125 milyon lira verilecek.

Ada içi altyapı ve çevre düzenlemesi için konut başına 30 milyon lira olarak açılan krediler de 100 milyon liraya yükseltildi.

VADE GERİ ÖDEME:

100 metrekareden küçük konut üretiminin teşviki amacıyla, kredi koşulları değiştirildi. Bu tür konutların geri ödeme süresi 10 yıl olarak belirlenirken, 100 metrekareden büyük konutlar için bu süre 5 yıla indirildi.

100 metrekareye kadar olan konutlarda, kredi geri ödemeleri, memur maaş artış oranına endekslendi. 100 metrekareden büyük konutlarda, bu oran, memur maaş artış oranının 10 puan fazlası olarak uygulanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!