Konut yardımı krizi çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

Konut yardımı krizi çözülüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emlak Bankası'ndaki Konut Edindirme Yardımı hesabında biriken 200 trilyon lira için banka ile Toplu Konut İdaresi anlaşmaya vardı. Anlaşma çerçevesinde hazırlanan yasa taslağı, bu para karşılığında bankanın TOKİ'ye konut vermesini öngörüyor.

Emlak Bankası'nda düşük faizle tutulan ve bazı yasal engeller nedeniyle de etkin bir şekilde kullanılamayan ‘‘Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hesabı'nın tasfiyesi için hazırlanan yasa taslağına son şekli verildi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından hazırlanan yasa taslağında, KEY Hesabı'nın idareye devri için, ‘‘Emlak Bankası'nın hesapta biriken para değerinde konutu TOKİ'ye vermesi’’ önerisi yer aldı.

Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'e verilen yasa taslağı uyarınca, şubat ayı sonu itibariyle 200 trilyon liranın üzerinde para bulunan hesaptaki paraya mahsuben, Emlak Bankası, elindeki konut stoğundan TOKİ'ye konut verecek.

Verilecek konutlar ve değerlerinin hesaplanması için, Hazine, Emlak Bankası ve TOKİ temsilcilerinden bir komisyon kurulacak. KEY Hesabı'nın TOKİ'ye konut verilerek tasfiyesi çözümüne, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Emlak Bankası'nın da olumlu görüş verdiği belirtiliyor.

Emlak Bankası'nın elinde halen 15 binden fazla tamamlanmış konut bulunuyor. Banka Nisan ayı sonunda başlattığı satış kampanyası kapsamında, 3 binden fazla konut satarak 66 trilyon lira gelir elde etmişti. Bankanın ihalesi yapılmış veya projesi yapılmış toplam 25 bin konutu bulunuyor.

Emlak Bankası'ndan 200 trilyon liralık nakit çıkışın mümkün olmaması nedeniyle, hesabın konut verilerek TOKİ'ye devri üzerinde çalışılmıştı.

TOKİ, Emlakbank'tan aldığı konutları, kendi yönetmeliğinde belirtilen şartlara göre satarak kaynak yaratacak. Yetkililer, TOKİ'nin konut satışında vade açısından bir sınırlama olmaması nedeniyle, genelde ‘‘satış bedeli oldukça yüksek’’ olan Emlakbankası konutlarının, uzun vadelerle daha kolay satılabileceğini kaydettiler.

Taslakta ayrıca, halen 75 metrekare olan hesabın kullanılması için azami konut büyüklüğü, brüt azami 150 metrekareye çıkartılıyor. Yetkililer, Türkiye'de üretilen konutların ortalama büyüklüğünün 100 metrekarenin üzerinde olması nedeniyle, pek çok haksahibinin biriken parasını alamadığına dikkat çekiyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!