Konut satışında mayıs rekoru

Güncelleme Tarihi:

Konut satışında mayıs rekoru
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2022 07:00

Artan fiyatlara rağmen konut satışı hız kesmiyor. Alternatif ve güvenli yatırım arayışının yanında, fiyatlar daha da artar endişesiyle konut satışında her ay rekor kırılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülke genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 107.5 artarak 122 bin 768 oldu.

Haberin Devamı

Geçen yıl mayıs ayında salgın nedeniyle alınan kapanma kararıyla konut satışı 59 bine kadar gerilemişti. Bu nedenle bu yıl baz etkisi görüldü. Bununla birlikte ‘tüm zamanların en yüksek mayıs ayı satışı’ yapılması da dikkat çekti. TÜİK, 2013 yılından bu yana aylık satış verisi açıklıyor. Bu tarihten bu yana mayıs ayındaki en yüksek satış bu yıl gerçekleşmiş oldu. Mayıs ayında yapılan satışlarda sıfır konutun payı yüzde 26.8 olurken, ikinci elin payı yüzde 73.2 olarak hesaplandı. Hem fiyat avantajı hem de yeni konut üretimindeki azalma vatandaşı ikinci ele yönlendirdi.

KREDİLİ SATIŞ

Türkiye genelinde mayıs ayında banka kredili konut satışı 29 bin 335 oldu ve toplam satış içindeki payı yüzde 23.9 olarak gerçekleşti. Peşin, senet gibi diğer satış yöntemleriyle de 93 bin 433 konut satışı yapıldı. Banka kredisi kullanılmadan yapılan satışların payı yüzde 76.1 oldu. Bu da bize gayrimenkule güçlü bir nakit akışı olduğunu gösteriyor. Öte yandan mayıs ayında kamu bankaları konut kredi faizini 0.99’a çektiği kampanyayı duyurmuştu. Ancak rakamlar bu kampanyaya yoğun bir ilgi olmadığını da ortaya koydu.

Haberin Devamı

RUSLAR İLK SIRADA

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre baz etkisi ile yüzde 235.7 artarak 5 bin 962 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 451 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla bin 885 konut satışı ile Antalya ve 264 konut satışı ile Mersin izledi. Bugüne kadar ülkeler sıralamasında İran ve Irak’tan sonra 3. sırada yer alan Rusya, nisanda ilk sıraya yükselmişti. Rusya mayıs ayında da zirveyi korudu. Mayıs ayında Rusya vatandaşları Türkiye’den bin 275 konut satın aldı. Onları sırasıyla 736 konut ile İran, 617 konut ile Irak vatandaşları izledi. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-mayıs döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 26 bin 753’e yükseldi.

İLK 5 AYIN ‘EN İYİSİ’

Konut satışında mayıs rekoru

Haberin Devamı

Yılın ilk 5 ayına bakıldığında ise konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37.7 artışla 575 bin 889 olarak gerçekleşti. Böylece ocak-mayıs döneminde de tüm zamanların zirvesi görüldü. 2020 yılında yaklaşık 1.5 milyon, 2021’de ise 1 milyon 492 bin konut satışı yapılmıştı. Yılın ilk 5 ayına ait veriler rekor yılların yakalanacağını gösterdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!