Kombassan'a trilyonluk Tayyip Erdoğan kıyağı

Güncelleme Tarihi:

Kombassana trilyonluk Tayyip Erdoğan kıyağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Belediyesi'nin rayiç değeri 4 trilyon liraya ulaşan Levent Büyükdere Caddesi üzerindeki yaklaşık 4 dönümlük arsayı Kombassan Holding'e sadece 305 milyar liraya sattığı ortaya çıktı. Emlakçılar, arsanın metrekaresine 1 milyar lira değer biçerken, Kombassan bu arsa için sadece 79 milyon lira metrekare bedeli ödedi. İstanbul Belediyesi, arsaya 23 katlı gökdelen izni verdi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın, İslami sermayenin önde gelen firmalarından Kombassan'a, Levent Büyükdere Caddesi üzerinde, Fako ile Deva İlaç fabrikaları arasında kalan, yaklaşık 4 trilyon lira değerindeki 3 bin 840 metrekarelik arsayı, 305 milyar liraya sattığı belirlendi. Şu anda metrekaresi 1 milyar lira olduğu belirtilen arsanın, metrekaresi 79 milyon liradan satıldığı da ortaya çıktı.

CİHAD PEŞKEŞİ

CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı, Yapı Kredi Plaza ile Sabancı Center'in tam karşısında yer alan arsanın, İstanbul halkının malı olduğunu ve 'cihad için' Kombassan'a peşkeş çekildiğini iddia etti. Büyükşehir Belediyesi Mesken Gecekondu Müdürlüğü'ne ait, Büyükdere Caddesi'ne 40 metre cepheli, 100 metre derinliğindeki, Mecidiyeköy Mahallesi, 1947 ada, 304 pafta, 56 parselde bulunan arsanın 305 milyar 286 milyon 318 bin liraya Kombassan Holding'e satıldığını ancak satışın usulsüz olarak gerçekleştirildiğini belirten Çaltı şunları söyledi:

‘‘2886 Sayılı İhale Yasası'na aykırı davranılmıştır. Böylesi değerli bir yerin satışı büyük gazetelere ilan verilerek yapılmalıydı. Halbuki nereye ilan verildiği bile belli değil. Kendi aralarında satışı yapmışlar, burada siyasi çıkar sağlanmış. Kombassan buraya gökdelen dikerse kârı en az 8 trilyon lira olacaktır.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın ayrıca, Kombassan'a sattığı arsadaki 2.5 emsale denk gelen 8 bin 786 metrekare olan inşaat iznini de Belediye Meclisi kararıyla 3 emsale yükselttiği ortaya çıktı. Kombassan'ın böylece 3 bin 840 metrekarelik arsaya, 11 bin 460 metrekare alanı bulunan gökdelen dikebilme olanağına kavuştuğu belirtildi. Yetkililer, 11 bin 460 metrekare inşaat alanının yaklaşık 23 katlı dev gökdelene eşit olduğunu vurgulayarak, ‘‘Buraya, her katı en az 500 metrekare olan 23 katlı bina dikilebilir. Bu emsal hakkı bölgedeki diğer binalara verilmedi. Ancak Kombassan'ın başvurusu üzerine Refahlı Belediye bu hakkı tanıdı’’ dediler.

ARSANIN HİKAYESİ

Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan söz konusu arsanın Nurettin Sözen döneminde, ‘‘Kumarhaneciler Kralı’’ olarak bilinen Sudi Özkan tarafından işgal edildiği de belirten Çaltı, ‘‘Arsada, Özkanlar Demir Ticaret vardı. Arsayı kurtarmaya çalıştık. Tapu tahsis belgesi de verilen bu arsanın, Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu ortaya çıkınca, belgeler iptal edildi. Daha sonra ise Refahlı yönetim göreve gelince, arsa bu kez de Metin Otopark adıyla işgal edildi’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!