Koç'la Enka Moskova'yı üç dev cepheden kuşattı

Güncelleme Tarihi:

Koçla Enka Moskovayı üç dev cepheden kuşattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2001 00:00



Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA
Haberin Devamı

Koç Holding ile Enka Holding, Moskova'da Ramstore'ların 8'incisini hizmete açtı. Koç ve Enka, son Ramstore ile Moskova'yı üç büyük cepheden kuşatmış oldu. İki grup, büyük Ramstore'ları açarken, Moskova'nın Kuzey, Güney ve Batı yakasının köşebaşlarını tutmaya özen gösterdi.

Koç Holding ile Enka Holding, Moskova'da üçüncü büyük alışveriş merkezini, Ramstore'ların da 8'incisini hizmete açtı. Koç ve Enka, Türkiye'deki en büyük Migros'larla yarışan son Ramstore Alışveriş Merkezi'yle Moskova'yı üç büyük cepheden kuşatmış oldu. İki grup, büyük Ramstore'ları açarken, Moskova'nın Kuzey, Güney ve Batı yakasının köşebaşlarını tutmaya özen gösterdi.

Ramstore Kashırskaya Alışveriş Merkezi'nin kurdelesini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile birlikte kesen Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, ‘‘Durmayın yeni yeni Ramstore'lar açın. Bunu Koç ve Enka'dan bekliyorum’’dedi. Lujkov şunları söyledi:

‘‘1997 yılında ilk Ramstore'yi hizmete açarken Koç ve Enka tedirgindi. Biz kendilerine cesaret verdi. Bugün Ramstore sayısı 8'e çıktı. Durmayın bu sayıyı daha da artırın. Aksi halde geç kalırsınız.’’

DOSTLUK KÖPRÜSÜ

İstanbul Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, her açılan Ramstore'un Türkiye-Rusya arasındaki dostluk köprüsünü güçlendirdiğini belirtti. Gürtuna şöyle konuştu: ‘‘Ramstore'ların Moskova'da hizmete girmesi gerçekten tarihi önem taşıyor. Ben kurulan dostluk köprüsünden daha nice eserlerin geçeceğine inanıyorum. Böylece İstanbul ile Moskova arasında da kardeşlik duygularının geliştiğini düşünüyorum.’’

Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara ise, Ramstore'ların açılışının Lujkov'un ısrarlı davetleriyle gerçekleştiğini vurguladı. Tara, şunları söyledi: ‘‘Yeni dünyada en gelişmişinden, en yoksuluna bütün ülkeler için yabancı sermaye çok önemli. Lujkov gibi liderler sayesinde Moskova'ya dolayısıyla Rusya'ya yabancı sermaye gelir. Çünkü Lujkov Moskova'da bizim önümüzü açma konusunda mükemmel bir lider. O bakımdan biz Ramstore'ların sayısını hızla artıracağız. 2001'de Ramstore'ların sayısını Moskova'da 20'ye çıkarmak söz konusu olabilir. Hedefimiz daha azdı, ama Lujkov'un desteğini, Moskovalı'nın Ramstore'a olan ilgisini gördükçe içimizden sayıyı arttırmak geliyor.’’

ENFLASYONU İNDİRDİLER

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç da Rusya'nın 98 krizinni sıkıntılarını atlatmak üzere olduğunu vurgulayarak şu mesajları verdi:

‘‘Rusya enflasyonu yüzde 36-37'lerden yüzde 19'lara düşürdü. Darısı Türkiye'nin başına. Kriz günlerinde uluslararası dev şirketler Rusya'ya yatırımdan uzak dururken, biz Lujkov'un da ısrarıyla devam ettik. Bundan da pişman olmadık. Ramstore'lardan hep olumlu sonuçlar aldık. Arsa Lujkov'da, inşaat Enka'dan, kredi IFC'den, gerisi Koç'tan olduktan sonra biz daha çok Ramstore'lar açarız.’’

Hedef 200 milyon dolar ciro

Moskova'da 5'i süpermarket, üçü alışveriş merkezi olmak üzere 8 Ramstore faaliyette.

Ramstore'ların 2000 yılı cirosu 100 milyon doları buldu. 2001 hedefi 200 milyon dolar.

Koç'la Enka'nın Ramstore yatırımları 150 milyon dolara ulaştı. Son Ramstore 30 milyon dolara mal oldu.

Yeni Ramstore'da 50 bin çeşit ürün sunuluyor. Alışveriş merkezinde 4 sinema, 500 kişilik fast food alanı bulunuyor.

Rusya'daki Ramstore'ların kasalarından 2000 yılında 10 milyon Moskovalı geçti. 2001 hedefi kasalardan 15 milyon kişinin geçmesi.

Yeni açılan Ramstore'da 10 bin metrekarelik hipermarket, 90 da mağaza var.

Yeni Ramstore'da ilk gün 50 ton sebze-meyva, 30 ton meşrubat, 10 bin adet ekmek, 3.7 ton et, 4 ton süt, 5 ton tavuk, 211 adet beyaz ve elektronik eşya satıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!