Koç: Suyu tersine akıtmak mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

Koç: Suyu tersine akıtmak mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Koç Holding İnşaat ve Maden Grubu Başkanı Mustafa Koç, olası bir MHP-DSP hükümetinin suyu tersine çeviremeyeceğini söyledi. Koç, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nde iç politika endişesiyle tavizler verdiğini belirterek, ‘‘Tavizkar olmazlarsa, MHP'nin Gümrük Birliği ile ilgili görüşlerine belli ölçüde katılıyorum’’ dedi.

KOÇ Holding İnşaat ve Maden Grubu Başkanı Mustafa Koç, DSP-MHP hükümetinin yabancı sermayeyi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Koç Grubu şirketlerinden Koçtaş'ın Bodrum'daki yapı marketinin açılışında konuşan Mustafa Koç, ‘‘Bir takım trendleri tersine çevirmeye çalışacaklarını sanmıyorum. Belirli bir noktadan sonra suyu tersine çevirmek mümkün değil. MHP, Sayın Devlet Bahçeli'nin dediği gibi değişti. DSP Lideri Ecevit de bir yıldır tutarlı bir çizgi izliyor. Herşeyi zaman gösterecek’’ dedi.

Koç, tavizkar olmaması durumunda MHP'nin Avrupa Birliği ile ilgili görüşlerine de bir ölcüde katıldığını ifade etti. MHP'nin oy patlamasında Avrupa'nın Abdullah Öcalan konusundaki tutumunun ve merkez sağdaki didişmenin etkili olduğunu belirten Koç, merkez sağda daha beş yıl önce birleşmenin gerekliliğini söylediğini hatırlattı.

YÜKSELEN DEĞER

Koçtaş'ın uzun vadede yabancı bir ortakla işbirliğinin de gündeme geleceğini açıklayan Mustafa Koç, seçim sonucunu şöyle değerlendirdi:

‘‘Milliyetçilik gençler arasında yükselen bir değer. Bunda Avrupa'nın Abdullah Öcalan konusunda sergilediği tutumun ve merkez sağdaki didişmenin etkisi var. Merkez sağda birleşme olması gerektiğini beş yıl önce söylemiştim. Onlar için başka bir çare yok. CHP Lideri Deniz Baykal'ın istifası olması gereken bir sonuç. Avrupa'da siyasi parti liderleri yüzde yarım oy kaybettiklerinde bile arkalarına bakmadan gidiyor. Yine Baykal'ın siyaseti bırakması zor.

AB konusundaki görüşmelerde hiç karşılık almadan iç politika malzemesi olarak bir takım şeyleri ödünsüz verdik. Buna karşıyız. Koç Grubu, GB'ne karşı gibi ithamlarla karşı karşıya kaldı. 1996 Koç Grubu'nun en kárlı yıllarından biriydi. Biz, GB'ne 15 seneden beri hazırlanıyoruz. Vehbi Bey'in mesajları, mektupları ortada. Fakat, bunu İspanya, Portekiz nasıl aşamalı bir şekilde yaptıysa biz de öyle yapmalıydık. Avrupa'yla bütünleşelim ama, iç sanayimizi korumadıktan sonra bunun hiç bir anlamı yok. Tofaş operasyonunu düşünün. Tofaş yan sanayi ile birlikte 150 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bunu korumadığınız zaman ülke insanı zarar görür. Bunu söyleyince GB'ne karşıymışız gibi anlaşılıyor. Masaya oturduğumuz zaman bizim de pazarlık gücümüz olmalı. Birşeyler verirken, karşılığını alabilmeliyiz. Tavizkar olmazlarsa belirli bir ölçüde MHP'nin tutumuna katılıyorum. Türkiye'ye hep ver deniliyor, ama geriye birşey gelmiyor.

YABANCI ORTAK ARAYIŞI

Mustafa Koç, yapı marketlerin dünyada ilk kez 1970'lerde görüldüğünü söyleyerek, Türk tüketicisinin de artık tercihini yapı marketlerden yana kullandığını söyledi. Koç, krizle birlikte işsizlik oranınının artması ve talebin azalmasının sektörde rekabeti artırdığını anlatan Koç, şöyle devam etti:

‘‘Bu bağlamda gelecekteki inşaat sektöründe parekendicilik Koç Grubu'nun ana iş kollarından biri olacak. İnşaatta ise yol ayrımındayız. Büyük bir inşaat şirketi mi olacağız? Yoksa kendi işlerini yapan butik bir inşaat şirketi mi? Bunu zaman gösterecek. Koç Grubu'nun ilk şirketlerinden biri olan Koçtaş, inşaat sektöründe yakın bir gelecekte olmasa da vizyonunda yabancı bir ortağa yer verebilir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!