Koç, Pastavilla'ya yeni yer arıyor

Güncelleme Tarihi:

Koç, Pastavillaya yeni yer arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pastavilla Makarnacılık A.Ş., 1928 yılında İzmir'de İsmail Hakkı Ulukartal tarafından Kartal Makarna adıyla kurulmuş. Başlangıçta Kartal markası ile yılda 15 ton üretim yapan bir fabrika. 1992 yılından beri, dünyanın tanıdığı İtalyan Makarnası lezzet ve görünümünde, katma değeri yüksek Pastavilla'yı üretiyor. Pastavilla, İtalyan Sarti firmasından alınan özel bir üretim metodu ile üretilmekte. Bu üretim metodu, süresiz olarak Pastavilla'ya devredilmiş. 1994 yılında, orta fiyatlı ürün Lunch Dinner üretiliyor.

Şirketin hisseleri, Ekim 1995'de Koç Grubu şirketleri tarafından satın alınarak, Koç Topluluğu bünyesine katılıyor. 70 yılda, 15 ton üretimden yılda 50 bin ton üretime ulaşılıyor. 1997 yılında ihrcat toplamı 14 bin ton. İhracatın, satışlardaki payı yüzde 29.

Pastavilla'nın 1997 yılı net satışları 5 trilyon 307 milyar lira. Dönem kârı 442 milyar 452 milyon lira. 172 milyar 704 milyon lira vergi karşılığı ayrılmasından sonra net kâr, 269 milyar lira.

Şirketin ödenmiş sermayesi 500 milyar lira. 100 milyar lira artırılarak 600 milyar liraya çıkartılıyor. Artırılan yüz milyar lira sermaye halka arz edilecek. Bin lira nominal değerli bir hisse, 11 bin 500 lira bedelle satışa sunulacak. Şirketin yüzde 16'sı halka açılıyor.

Fabrikanın bulunduğu İzmir Bornova'daki 15 bin metrekarelik arsa, şirketin kendi malı. Arsanın şehrin en kıymetli yerinde kaldığı ifade edildi. Modernizasyon ve kapasite genişletme için rant değeri düşük yeni arsalar aranacak ve yüz bin ton kapasiteli yeni ve modern fabrika orada kurulacak. Bornova'daki fabrika arsasının, yeni projelerde değerlendirilerek kaynak yaratılması planlanıyor.

Hisselerin halka arzı 7-8 Mayıs tarihlerinde Koç Menkul Değerler A.Ş. yönetiminde talep toplama yöntemiyle gerçekleşecek. Banka ve aracı kurumlardan TEB, ES, Tekstil, Eczacıbaşı, Gedik, Strateji ve Alan Menkul Değerler şirketleri de halka arzda görevli. Hisse alımı için, bu aracı kurumlara, Koç Menkul Değerler'e veya Koçbank şubelerine başvuru yapılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!