Koç: Gümrük Birliği lehimize çalışmıyor

Güncelleme Tarihi:

Koç: Gümrük Birliği lehimize çalışmıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rahmi Koç, Başbakan Yardımcısı Ecevit'in Gümrük Birliği'ni yeniden tartışmaya açmasına destek verdi. Koç, ‘‘Gümrük Birliği hiçbir zaman lehimize çalışmıyor. Tekrar müzakere yapılmalı’’ dedi.

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, hükümete tam destek verdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in Gümrük Birliği'ni yeniden tartışmaya açmakta çok haklı olduğunu belirten Koç, zamları bir çeşit ‘‘kullanana vergi’’ olarak yorumladı.

Rahmi Koç, dün Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde Siemens Vision MR sisteminin teslim töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koç Holding olarak GB'ye giriş aşamasında ‘‘İyi düşünülsün, iyi pazarlık edilsin, haklarımızdan feragat edilmesin’’ dedikleri için eleştirildiklerini belirten Koç, şunları anlattı:

‘‘Şimdi görülüyor ki Gümrük Birliği, hiç bir zaman lehimize çalışmıyor. İthalat, ihracattaki farklılıktan dolayı, durup dururken, Türkiye'den AB ekonomisine 5 milyar olarlık bir kaynak aktarılmış. Onlardan alacağımız 2,5 milyar dolar da maalesef gelmedi. Gümrük Birliği'ne girmemek demiyoruz, Fakat iyi pazarlık ederek, ne veriyoruz, ne alıyoruz hesabını yaparak girmeliyiz. Sayın Ecevit, burada haklıdır. Tekrar oturup, bunun müzakeresi yapılmalıdır. Biz o zaman ‘İmzayı atarsanız, bir daha düzeltmesi zor olur' dedik. ‘İmzayı atıp girelim, bizim acelemiz var. Bu fırsat bir daha ele geçmez. Sonra gözden geçiririz' dediler. Şimdi çok zor olacak. Ama ithalat çok büyüyorsa, dış ticaret açığı çıkarsa, tekrar müzakere yapma hakkımız var. Bu hakkımızı kullanmalıyız, kanaatindeyim.’’

ZAM, KULLANANA VERGİ

‘‘Zamlarla kantarın topuzunun kaçtığı söyleniyor. Ne diyorsunuz?’’ sorusunu ise Koç, kantarın topuzunun kaçıp kaçmaması değerlendirmesinin göreceli olduğunu söyleyerek yanıtladı. Bütçenin ‘‘tam takır, kuru bakır’’ olduğunun belirtildiğini bildiren Koç, bu durumda ya herkesin eşit ödeyeceği ‘‘vergi salmak’’ ya da ‘‘kullanana vergi getirmek’’ gerektiğini söyledi. Koç, son zamların kullanana vergi cinsinden olduğunu belirterek, ‘‘Bu bir zam değil. Başka nevi bir vergidir’’ dedi.

Bugüne kadar çok konuşulmasına rağmen 'görünmeyen bir el'in özelleştirmeyi engellediğini belirten Koç, ‘‘Artık eller meller hiç bir şey bunu durduramaz. Ben bir adım daha ileri gidiyorum. Almanya'dan Trauhand formülünü alsınlar. Almanlar 2 senede 41 müesseseyi, bazılarının üzerine para vererek, yeter ki elden çıksın diye özelleştirdiler. Bir gün daha beklememek lazım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!