Koç, ABD'de bitirdiği üniversiteye fahri doktor

Güncelleme Tarihi:

Koç, ABDde bitirdiği üniversiteye fahri doktor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rahmi Koç'a 42 yıl önce mezun olduğu John Hopkins Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi. Koç, ‘‘Okulumdan böyle bir ünvanı aldığım için çok onurlandım’’ dedi. Okulun Dekanı Paul Wolfowitz, ‘‘Rahmi Koç'la iftihar ediyoruz’’ dedi.

ABD'nin Baltimore Kenti'ndeki John Hopkins Üniversitesi'nin master ve doktora öğrencilerinin mezuniyet töreninde aralarında Rahmi Koç'un da bulunduğu altı kişiye fahri doktorluk ünvanı verildi. Rita Süsmuth, Bob Dole'un eşi Elizabeht Dole ve iki tıp profesörünün de aralarında bulunduğu grubun doktora töreninde ilk olarak ünvan alanların özgeçmişleri sunuldu ve kürsüye çağrılarak kuşakları verildi. Rahmi Koç'u takdim eden Dekan Paul Wolfowitz, Koç'un Türkiye'nin ilk ve öncü işadamlarından Vehbi Koç'un oğlu olarak doğduğunda iki görevi olduğunu belirterek, ‘‘Birincisi babasının kurduğu büyük işi devam ettirmek, ikincisi ise ülkesine örnek bir vatandaş olmaktı’’ dedi.

BÜYÜK BAŞARI SAĞLADI

Paul Wolfowitz, Koç'un 1956 yılında eğitimini bitirip Türkiye'ye döndüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: ‘‘Rahmi Koç, bütün görevlerini büyük bir enerji ve bilgi birikimiyle ile yürüttü. Sonuç Türkiye'nin uluslararası iş sahasında büyük bir başarısıdır. Koç Holding Türkiye'nin en büyük ve en iyi yönetilen holdingidir. 36 bin kişiye iş verir, 125 ayrı şirkete ayrılmıştır. Bu şirketler dünyanın her köşesinde, her sektörde Türk ekonomisini, tekstilden inşaata, finanstan turizme kadar temsil eder. Koç Holding bu ekonomik gücünü geliştirirken, aynı zamanda Türkiye'nin geleceğine yönelik yatırımlar, örneğin özel hastane, okul ve üniversite gibi kurumlar oluşturmuştur. Bunlar aile tarafından finanse edilmiştir. Rahmi Koç, mezun olduğu John Hopkins, Paulh Nitze (uluslararası ilişkiler fakültesi)nde kendinden sonra Türk gençlerinin yetişmesine yardımcı olmuştur. Ayrıca Koç Üniversitesi ile John Hopkins Üniversitesi'nin sıkı bir işbirliği vardır. Rahmi Koç iş ve sosyal alanda yaptığı bu katkılardan dolayı John Hopkins Üniversitesi kendisiyle iftihar eder.’’

Generalliğe terfi gibi

Rahmi Koç'un üç oğlu Mustafa, Ömer, Ali, kız kardeşi Sevgi Gönül ve eniştesi Erdoğan Gönül, John Hopkins Üniversitesi Rektörü, eşi ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Baki İlkin, Baltimore Fahri Başkonsolosu Prof. Cenap Kıratlı ile birlikte öğle yemegi yedi. Rahmi Koç'a bu olay ile hissettiğini sorduğumuzda ‘‘Henüz bir şey anlayamadık. Nasıl ki albaylar generalliğe terfi eder, ama hemen vaziyete hakim olamaz, hemen alışamaz, bende öyle hissediyorum. 42 sene sonra bu okulumda böyle bir törende bu doktorayı verdikleri için hem kendim için hem ülkem için çok onurlandım’’ diye konuştu. Koç, bir sömestri de bu üniversitede bir ders vermeyi düşünüp düşünmeyeceği sorusuna da ‘‘Bizim Koç Ünivertesi'nde bir ders verdim, yanlış anlaşıldı. Bir hazırlık yapmam gerekir’’ diye yanıt verdi. Bunun üzerine Rektör William Body, ‘‘Koç ne zaman ders vermek isterse kapımız kendisine açıktır’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!