KOBİ'lere ihracat için büyük destek

Güncelleme Tarihi:

KOBİlere ihracat için büyük destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

KOBİ'lerin ISO ve CE gibi uluslararası çevre ve kalite belgesi almak için yapacakları harcamalar karşılanacak.

KOBİ'lere dış pazarlarda yapacakları pazar araştırmaları için 75 bin dolara kadar destek sağlanacak.

Personel eğitimi yapacak olan KOBİ'ler de yaptıkları eğitim harcamasının yüzde 50'sine kadar olan bölümünü geri alabilecek.

KOBİ'lerin yurtdışında kendi markası ile satış yapmak üzere yaptıkları reklam harcamalarının yüzde 30'u karşılanacak.

Hükümet, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yeni ihraç pazarları yaratmak, geleneksel pazarlarda pazar payını artırmak amacıyla, pazar araştırma projeleri, eğitim, istihdam, yol açma yardımları ile yurtdışında ofis-mağaza açma, işletme ve marka tanıtım faaliyetleriyle çevre maliyetlerinin desteklenmesine karar verildi.

Para ve Kredi Kurulu'nun ‘‘Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi’’ tebliği ile, KOBİ'lere, ürünlerinin uluslararası pazarlarda karşılaştıkları çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik, kalite güvence sistemi ve CE işareti almaları halinde devlet desteği sağlanması amaçlanıyor. Tebliğde, KOBİ'ler, ‘‘1-200 arasında işçi çalıştıran, gerçek usulde defter tutan, imalat sanayi alanında faaliyet gösteren ve sabit sermaye tutarı 2 milyon doları aşmayan işletmeler’’ olarak tanımlandı.

‘‘Pazar Araştırması Desteği’’ tebliği ile de, yeni ihraç pazarları yaratmak ve geleneksel pazarlarda pazar payını artırmak amaçlanıyor.

DFİF'den karşılanacak desteklemede, bir üretici şirket pazar araştırması için azami tutar 75 bin dolar, bir yıl içinde kullanabileceği en fazla tutar 15 bin dolar ve tek bir proje için kullanabileceği tutar da en fazla 7 bin 500 dolar olarak belirlendi.

İmalat sanayinde faaliyet gösteren, 1-50 işçi çalıştıran ve gerçek usulde defter tutan küçük ölçekli sanayi işletmelere de, nitelikli eleman istihdam edebilmeleri için, ‘‘istihdam’’ ve ‘‘yol açma yardımı’’ desteği verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!