KOBİ'lere 15 milyon lira destek

Güncelleme Tarihi:

KOBİlere 15 milyon lira destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 16:15

Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, “KOBİ'ler her şeyi olumlu güne göre planlıyor. Bu tür yanlış uygulamalarla finansın yönetilmesi KOBİ'lerin en büyük sorunu olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kuveyt Türk Katılım Bankası arasında, “KOBİ'lerin Rekabet Gücünün Arttırılmasına Yönelik Mali Destek Programı” çerçevesinde düzenlenen “Eş finansman Protokolü” imza töreni Emexotel'de gerçekleşti.

Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Kuveyt Türk'ün İzmit'te en çok iş hacmine ulaşmış, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) ile büyük sanayi kuruluşlarının finansmanı noktasında ciddi katkılar sağlayan bankalardan biri olduğunu söyledi.

KOBİ'lerin kendileri açısından öncelikli müşteri segmenti oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, “Binlerce KOBİ ile çalışıyoruz. Yıllardır onların davranışlarını gözleme imkanı bulabiliyoruz” dedi.

Kuveyt Türk olarak KOBİ'lerin yaşadığı problemleri çözme aşamasında çalışmalar yaptıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“KOBİ'lerle olan ilişkilerde çok değişik insanlarla ilişki kurduğumuzdan KOBİ'lerin ve büyük şirketlerin nerelerde doğru, nerelerde yanlış davrandıklarını gözlemleme imkanı bulabiliyoruz. Bu gözlemlerimizi bir paket haline getirip müşterilerimizle paylaşmak istedik. En fazla ihtiyaç duydukları şey bizim düşüncemize göre paradan önce bilgidir. Bilgi ile problem olduğunu düşünüyoruz. Özellikle finansman ilgili sorunlar var. Biliyorsunuz ki büyük şirketlerin muhasebe ve finansman departmanı vardır. Finansman yönetimi, nakit yönetimi, borç yönetimi ve yatırımı planlaması gibi konularla uğraşırken, muhasebe bölümü kayıtları tutar, vergileri verir ve diğer işleri yapar. Ama küçük işletmeler baktığımızda çoğunlukla bir finans departmanı olmadığını görüyoruz. Muhasebe işini de dışarından yapıldığını görüyoruz. Büyük ölçüde dışarıya yapılmış olması da devletin zorunlu kılmasından kaynaklanıyor. Devlet zorunlu kılmasa belki böyle bir şeyde olmayacak.”

KOBİ temsilcileriyle bir araya geldiklerinde beklentilerinin dışında farklar oluştuğuna değinen Yılmaz, “Kuveyt Türk olarak 'Geçmişte problem yaşamış olan küçük işletmelerimizin, problem yaşamasındaki temel neden nedir?' diye sorduk. Bu problemlerin bazılarını giderelim, 'müşterimize yardımcı olalım, onlara bir faydamız dokunsun' olsun dedik. Müşterinin kendisine sorduğumuzda, problem yaşadığını söylediyse de, hikayesini dinleyip analiz ettiğimiz de çıkardığımız sonuçlar arasında çok büyük farklar olduğunu hissettik. Bu konuda yapılacak çalışmalar bize sorumluluk düşüyoruz. Kendi çapımızda sorumluluğumuzu yerine getirmek için müşterilerimizle çeşitli toplantılar yapıyoruz. Müşterilerimizin hikayelerini dinlendiğimizde nasıl kendi ayağına balta salladığını görüyor ve üzülüyoruz” şeklinde konuştu.

Zannedilenin aksine satışlarının düşmesi de ekonomik kriz gibi sebeplerin çok daha geri planda kaldığını vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Onları çok seviyoruz çünkü onlar risk alıyorlar, istihdam sağlıyorlar, topluma destek oluyorlar. Bunlar bu toplumun kolonları. Bu toplumu taşıyan, bu topluma yük olmayan kişiler. Ancak KOBİ'ler her şeyi olumlu güne göre planlıyor. Bu tür yanlış uygulamalarla finansın yönetilmesi KOBİ'lerin en büyük sorunu olarak ortaya çıkıyor. KOBİ'lerin en büyük sorunu bilgi eksikliğidir. Bilgisi yok diye onları suçlayamayız. Çünkü çok felsefik bir konu var. Bir de bilmediğini bilmemek gibi bir sorun var. Bilmediğini bilmiyor KOBİ'ler. Bilmediğini bilse KOBİ'ler, kendine göre bir çözüm üretir. İnşallah bu konuda biz de, yatırım ajansları da çalışma yapıyoruz.”

PROGRAM KAPSAMINDA 15 MİLYON LİRA AKTARILACAK

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan ise KOBİ'lere uygulanan ilk mali destek programı olan ' 'KOBİ'lerin Rekabet Gücünün
Arttırılmasına Yönelik Mali Destek Programı”nın ajansın başlıca destek yöntemlerinden biri olan “Proje Teklif Çağrısı Yöntemi” ile gerçekleştirildiğini söyledi.

KOBİ ve esnafın bölgenin olduğu kadar, Türkiye ekonomisinin de iskeletini oluşturduğuna inandıklarını belirten Ayan, “Program kapsamında bölge işletmelerine 15 milyon lira tutarında kaynak aktarılacak. Bu kaynak çarpan etkisi sayesinde bölgenin olduğu kadar Türkiye ekonomisinin de ivmelenmesinde büyük rol oynayacaktır” dedi.

Programın kaynak parası olan 15 milyon liranın yarısının eş finansman yöntemi ile yararlanıcılara sunulacağını ifade eden Ayan, şöyle konuştu:

“ Bir projenin gerçekleşmesi için devletimiz yüzde 50 oranında kaynak sağlarken, kalan yüzde 50'sinin yararlanıcıların sağlayacağı eş finasman ile finanse edilmesi beklenmektedir. İşte bu noktada bankalar, katılım bankaları gibi finans kuruluşlarının yararlanıcılara sağlayacakları avantajlı şartlardaki kredi oranları çok önem kazanmaktadır.Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın toplam 13 banka ile yaptığı görüşmeler sonucunda Kuveyt Türk Katılım Bankası ile proje kapsamında gerekli şartları sağlayan KOBİ'lere “Eş Finansman” kredisi kullandırılabilmesine yönelik anlaşma sağlanmıştır.Kuveyt Türk, ajanstan destek almaya hak kazanan yararlanıcılara yönelik olarak kredi tahsis politikaları çerçevesinde uygun gördüğü KOBİ'lere en avantajlı şartlarda “Eş Finasman Kredisi” kullandırmayı da taahhüt etmiştir. Program kapsamında imzalanan protokol kalkınma ajansları ile katılım bankaları arasında imzalanan ilk anlaşmadır.”

Projeden gerekli şartları sağlayacak KOBİ'lerin yaralanacağını ifade eden Ayan, şu bilgileri verdi:

“Program içinde ayrılan toplam kaynak 15 milyon liradır. Program kapsamında kalkınma ajansınca bir projeye verilecek mali destek tutarının 30 bin liradan az, 300 bin liradan fazla olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda proje başına verilecek destek tutarı, projenin toplam uygun maliyetinin ifade eden proje bütçesinin yüzde 50'sinden fazla olmaması şartı aranacaktır.Proje kapsamında Kuveyt Türk'ten yapılacak işlemlerde havale ve EFT'lerden internet şubesi işlemlerinden bir ücret alınmayacak. KOBİ'lerin kredi talepleri 5 ile 15 gün içinde cevaplandırılacak. Banka yararlanıcılara “Eş Finansman Kredisi” ile 6 aya kadar ödemesiz dönemli, 4 yıla kadar vadeli işletme kredilerini tahsis edebilecektir.”

Konuşmalarının ardından Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ayan, 'Eş Finansman Protokolünü” imzaladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!