Teknoloji çöp toplama maliyetini yüzde 30 düşürüyor

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji çöp toplama maliyetini yüzde 30 düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 09:27

İzmit Belediyesi , çöp konteynerini boşaltmadan 5 dakika önce isteyen vatandaşlara bunu cep telefonundan bildirmeye başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin akıllı harita üreticisi Başarsoft'un geliştirdiği, "Sayısal tabanlı katı atık yönetim ve takip projesi” ismi verilen sistemle, İzmit sokaklarından çöp toplayan 7.200 çöp konteynerin yeri ve izlediği güzergah tek tuşla görülebilecek. Belediye bu şekilde sokak sakinlerinin “çöp konteynerim boşaltılmadı” şikayetlerinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Sistem, isteyen vatandaşların cep telefonuna “Aracımız 5 dakika sonra çöpünüzü alacaktır” mesajı da gönderecek. Belediye ise bu sistemle hem maliyetleri düşürecek hem de vatandaştan gelen şikayetleri azaltacak.

KATI ATIK TOPLAMA SORUNUNA ÇÖZÜM
Belediyelerin katı atık toplama işleminin ciddi bir maliyet olduğunu belirten Başarsoft CEO'u Alim Küçükpehlivan, “Toplanan çevre temizlik vergisi ile çöp toplama işlemini karşılaştırıldığında ciddi bir açık ortaya çıkıyor. Bu işlemin maliyetini düşürmek için Türkiye'de ilk olarak İzmit Belediyesi ile ortak bir projede çalışmaya başladık. Gerçekleştireceğimiz bu projeyle belediyelerin katı atık toplama sorunu kalmayacak.” dedi.

“Sayısal tabanlı katı atık yönetimi ve takip projesi” ile İzmit Belediyesi sahadaki 7.200 çöp konteyneri o andaki konumunu tek tuşla görebilecek. Şoförün o anda sahada nereden hangi konteyneri aldığı bilgisi, nerede ne kadar vakit kaybettiği bilgisi artık görülüp raporlanacak. Coğrafi bilgi sistemleri üzerinden yapılan bölgelendirme ile araçlar için efektif konteyner toplama güzergahları oluşturuldu. Mevcut halde 110 kilometre olan araçların çöp toplama güzergahı yapılan optimizasyon sonrası 85 kilometreye indi. Projenin hayata geçmesi sayesinde hangi sokakta ne sayıda konteynere ihtiyaç olduğu ortaya çıktı ve nerelere yeni çöp konteyneri konulması gerektiği belirlenebilir hale geldi. Bu bilgi doğrultusunda belediye ihtiyaç olan noktalara yeni çöp konteyneri koyacak. Araçların ne kadar sürede kaç adet çöp konteyneri toplayabildiği bilgisi de ölçülebilecek.

5 DAKİKADA ÇÖP ALIMI

Mahalle sakinlerinden çöp toplama ile ilgili gelen şikayetlere uygulamadaki konteyner geçmişini görebilme özelliği sayesinde saniyeler içinde cevap verilebilir duruma gelindi. Çöp konteyneri toplama alanına girmeden 5 dakika önce sisteme üye olan vatandaşların cep telefonuna, "Çöp aracımız yaklaşık 5 dk sonra çöpünüzü alacaktır" bilgisi gelecek.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da yeni kurdukları sistemle sahadaki tüm çöp konteynerleri anlık olarak görüp yönlendirebileceklerini, maliyetleri de düşüreceklerini söyledi. Projenin Türkiye de bir ilk olduğunu dile getiren İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, "Katı atıkların konteynerler tarafından toplanırken zamanında uygun koşullarda ve çevre kirliliği yapmadan hem ekonomik olarak en az harcamayı hem de teknolojiyi kullanarak büyük tasarruf elde edeceğiz.

Bu işlemlerin vatandaşlar tarafından da takibini gerçekleştirerek atıkların zamanında çıkarılması ve toplanmasını sağlamayı amaçlıyoruz.Tüm bu işlemler sonucun da vatandaşlarımıza yapmış olduğumuz hizmet yüzleri güldürecek.ilk aşamada çöp toplama maliyetini yüzde 30 düşürmeyi bekliyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!