Tasarruf araçları

Güncelleme Tarihi:

Tasarruf araçları
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 09:14

BİRİKİM yapma ihtiyacı ve şekli kişiden kişiye değişmesine rağmen hayatını ve geleceğini garanti altına almak herkesin gereksinimlerinden. Tasarruf bilincinin artırılması için yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de bu bilincin bireylere erken yaşlarda aşılanması gerekiyor. Bunun yolu da finansal okuryazarlığın artırılmasından geçiyor. Bu kapsamda ilk olarak birikimlerinizi değerlendirmek için kullanılabilecek araçları şöyle özetlemek mümkün:

Haberin Devamı

VADELİ MEVDUAT: 1 günden başlayan vadelerle açılabilen mevduat ürünü. Belirli bir vadede, belirli bir tutar üzerinden elde edilecek kazanç önceden bilinir. Sabit getiri güvencesi sağlar. Standart vadeli

Tasarruf araçları
mevduat ürününün yanısıra, ihtiyaç anında hesaptan para çekildiğinde vadenin bozulmamasına olanak sağlayan, yatırımın bir kısmını fonlarda değerlendiren ve farklı döviz cinsleri arasında geçişe imkan veren vadeli mevduat türleri de bulunuyor. Şubeye gitmeden internet bankacılığı üzerinden daha avantajlı faiz oranlarıyla vadeli mevduat hesabı açmak da mümkün.

YATIRIM FONU: Yatırım fonları, yatırımcılardan toplanan paralar ile oluşan portföyün hisse senedi, tahvil/bono, özel sektör borçlanma araçları, ters repo gibi sermaye piyasası araçları ile altın ve diğer kıymetli madenlere yatırılarak, yatırımcılar adına profesyonel yöneticiler tarafından yönetildiği yatırım araçlarıdır. Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma payını satın alarak fona katılım sağlar. Yatırım fonları ile birikim tutarına bakılmaksızın, küçük yatırımcılar da profesyonel portföy yönetim hizmetinden faydalanabilirler. Yatırım fonları, içlerinde barındırdığı finansal enstrümanlara göre farklı risk ve getiri profillerine sahiptirler.
BES: Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emeklilik döneminizde nakit ihtiyacını karşılamak ve hayat standardınızı korumak amacıyla uzun vadeli birikim yapmaya olanak sağlar. BES, bireylerin tatmin edici bir emeklilik geliri elde etmeleri amacıyla, en az 10 yıl süreyle ve 56 yaşına kadar birikim yapmalarını teşvik edecek şekilde kurulmuştur. Ödenen her 100 TL’lik prim için 25 TL’lik devlet katkısı vardır. 18 yaşını dolduran bireyler sisteme katılabilir.

Önümüzdeki sayı: Yatırım araçlarından özel sektör tahvilleri, altın mevduatı, Hazine bonosu, devlet tahvili, Eurobond’un özellikleri işlenecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!