Çıraklıktan patronluğa

Güncelleme Tarihi:

Çıraklıktan patronluğa
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 15:06

Tiyatro sınavlarını kazanamayınca ‘çırak’ olarak bir kırtasiyede çalışmaya başlayan Faruk Çelikten, yıllar sonra çalıştığı kırtasiyenin patronu oldu. İlk iş olarak şirketin finansal durumunu düzelttiğini söyleyen Çelikten, “5 yıl içinde 10 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye’nin ilk ‘lüks kalem’ mağazasını açtık” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEZGAHTARLIKTAN başladı... Yıllar geçti. Daha sonra çalıştığı yeri devralarak kendi işinin patronu oldu. Şubeleşti ve Türkiye çapında büyüdü. Ve en sonunda Türkiye’nin ilk lüks kalem mağazalarından birini açtı. Tüm bunları yapan ise şu anda Barker Kırtasiye’nin sahibi olan Faruk Çelikten. 1995 yılında Hayri Barker, Mustafa Edemen ve Mustafa Durmuş tarafından kurulan Barker Gençlik Merkezi Kırtasiye’nin ulaştığı konum hakkında bilgi veren Çelikten, Firmalarının ilk kurulduğunda faaliyette bulunduğu alanların kırtasiye, kitap, oyuncak ve o zaman çok popüler olan müzik kasetleri olduğunu ifade etti. Şirket kurulurken en büyük zorluğun o dönem çok örnek alınacak mağaza olmaması olduğunu söyleyen Çelikten, “150 metrekarelik mağazayı doldurabilecek ürün çeşitliliği de yoktu. O dönem finansal gücün olmaması şirketi kuran ortakları da oldukça olumsuz etkilemişti. İşi bilmenin yanında finansal yönetimin de çok önemli olduğunu ilk kez o zaman anlamıştım. Zaten bir sene sonra kurulan ortaklık bozuldu. Ben birikimlerimle yüzde 10 ortak oldum. Yine şimdiki ortağım Ufuk Erkut’ta yüzde 45 ortak oldu” dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜK RİSK ALDIM

Hikâyesinin liseyi bitirdikten sonra üniversitede tiyatro bölümünü çok istemesine rağmen girdiği sınavı kazanamamasıyla başladığını belirten Çelikten, “Bir sene sonra girilecek sınav için bekleme arasında babam ve amcamın yaptığı işte, onlarla birlikte çalışmamak için evimizin yakınındaki Barker Kitabevi’ne iş başvurusu yaptım. İş başvurusunda ‘istediğin maaş nedir’ sorusuna ‘ben işe girip çalışayım siz nasılsa hakkımı verirsiniz’ cevabını verdiğimi çok iyi hatırlıyorum. Bu şekilde 1 Eylül 1990 tarihinde işe başladım” dedi. 1995 yılında çalıştığı kırtasiyenin iki dükkân yanındaki şu anda Göztepe mağazalarının bulunduğu büyük yere taşınmaya karar verdiklerini ifade Çelikten şunları söyledi: “Burada şirketleşme kararı alındı. İki ortakla birlikte Barker Gençlik Merkezi Kırtasiye San ve Tic Ltd. Şti kuruldu. Bu ortaklık 1 sene sürdü. Ortaklık yeniden şekillenirken ben yoğun çalışmamdan oluşan birikimlerimle yüzde 10 ortak oldum. Şimdiki ortağım Ufuk Erkut’ta o tarihte yüzde 45 ortak oldu. Bundan sonra işlerimiz gelişti. Ben artık büyük bir tutku ve zevkle bağlanmıştım bu işe. İşi geliştirdikçe mutlu oluyordum. Satışlarımız çok iyi olmasına rağmen finansal yönetimin zayıflığından dolayı bir türlü gelişmeyi, büyümeyi ve şubeleşmeyi başaramıyorduk. 2005 yılına geldiğimizde şirketin ekonomik durumu artık içinden çıkılmaz bir hale gelmişti. Hem yönetimde sözümüz geçmiyor hem de düzelme olmuyordu. Sonuç olmayınca ortaklığı bitirme kararı alındı. Ufuk Bey ve benim hisselerim aynen kaldı. Yeni bir ortak aldık. Fakat onunla da istediğimiz gelişimi sağlayamadık. 3 sene sonra 3. ortağın sağlayacağı finansal desteği bankalardan alacağımız krediyle sağlamaya karar vererek 3. ortağımızı da devreden çıkardık. Ben büyük bir riskle borçlanarak hisselerin yüzde 40’ını alarak yüzde 50 ortak olmaya karar verdim. Hemen finansal duruma ağırlık verdim. Zaten iş ve ciro konusunda çok sıkıntımız yoktu. Finansal durumu düzene koyup sistemi olumlu işletmeye başladığımızda Bağdat caddesinde ikinci şubemizi açmış olduk.”

Haberin Devamı

40 YAŞINDA ÜNİVERSİTE

İşlerinin günden güne daha da iyiye gittiğini belirten Çelikten, “Kırtasiye-kitap-oyuncak mağazacılığında Türkiye’de ilk beş içine girdik. Bu arada mağazacılığı daha da geliştirebilmek için tekrar üniversite sınavına girerek 40 yaşında Anadolu Üniversitesi tarafından AÖF’de açılan Perakendecilik ve Mağaza Yöneticiliği bölümünü de bitirdim. 2014’te herkes ekonomik krizden bahsederken yine en prestijli caddelerden biri olan Cemil Topuzlu caddesinde 3. şubemizi açmaya karar verdik. Hayallerimiz bir bir gerçekleşiyordu. Fakat tüm sektörün hayal ettiği, ama kimsenin bir türlü gerçek anlamda yapmadığı bir şey vardı: ‘Pen Shop mağazası.’ 3. şubemizi açarken Buyaka Alışveriş Merkezinde Türkiye’nin tek ve en özel kalem mağazasını açmaya karar verdik. Sadece bizim değil sektörümüzün bir hayalini gerçekleştirdik ve dünyanın en prestijli markalarından oluşan mağazamızı Barker’s pen Shop ismiyle açtık. Çırak olarak girdiğim sektörde bu noktaya gelmemin hikayesi bu şekilde oluştu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK SORUN GİRİŞİMCİLİK RUHU

BAŞLANGIÇTA 4 kişiye istihdam sağlayan şirketlerinin şu anda 35 kişiye istihdam sağladığına değinen Çelikten, “Gelişim sürecinde bir anlamda bankaları 3. ortak olarak tanımladık ve kabul ettik. Yapı Kredi en önemli destekçilerimizden biriydi. Doğru finansal yapı olduğunda en iyi ortak bankalar” dedi. Türkiye’nin en büyük sorununun girişimcilik ruhunun zayıf olması olduğuna değinen Çelikten, “Bir şeyi başardığınızda herkesten ‘o işi bizde düşünmüştük’ cümlesini duyuyorsunuz. Ama gerçekleştirmeye kimse cesaret edememiş. Ayrıca günümüzde girişimcilik fazla hayalperestliğe de yer vermiyor. Gerçekçi düşünce ve planlarla yapılmış girişimciliğin başarıya ulaşmaması mümkün değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 YILDA 10 MAĞAZAYA ULAŞILACAK

TÜRKİYE’de perakendeciliğin kalıp değiştirdiğine vurgu yapan Faruk Çelikten, “Olumlu ya da olumsuz bilinmez ama bir devrim yaşandığı gerçek. Esnaflıktan kurumsallığa geçiş devrimi bu. Bir sonraki nesilin esnaf kelimesinin anlamını bilemeyeceği bir süreç bu bence. Kurumsallığa geçiş konusunda gelişmekim sağlamak ve özellikle personel eğitimlerinde gelişim sağlamak çok önemli diye düşünüyorum” dedi. 2015 yılı için yeni mağazaları ile birlikte hedefledikleri cironun 10 milyon TL olduğunu söyleyen Çelikten, “Şu an kırtasiye-oyuncak-kitap olarak 3 mağazamız ve bir de Barker’s Pen Shop isimli mağazamız mevcut. 5 sene içerisinde Barker’s Pen Shop ile birlikte toplamda 10 mağaza olmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ÖZEL KALEMLERİN FİYATI 40 BİN LİRA

LÜKS kalemlerin kültürel prestijin en önemli göstergesi olduğuna değinen Faruk Çelikten, “Kalemi hediye edebileceğiniz kişiler mutlaka kültürel bir yapıya sahip olabilen kimselerdir. Lüks kalemler üretimi genelde yurtdışında yapılıyor. Lüks kalemlerin en önemli kısmını limitli sayıda üretilen kalemler oluşturuyor. Bu kalemler koleksiyonerlerin de gözdesi. Montegrappa tarafından Pele için çıkan özel kalem 1283 adet yani Pele’nin kariyeri boyunca atmış olduğu gol sayısı kadar üretilmiş. Yine dünyaca ünlü Paulo Coelho için çıkarılan kalem yazarın doğum yılına atıfta bulunmak amacıyla toplam 1947 adet kalemden oluşturulmuş. Genel anlamda 30 TL ile 40 bin TL arasında değişen rakamlarda kalem var” dedi.

BAKMADAN GEÇME!