Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Vergi Borcu Yoktur Belgesi Nasıl Ve Nereden Alınır

Güncelleme Tarihi:

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir Vergi Borcu Yoktur Belgesi Nasıl Ve Nereden Alınır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2021 23:34

Kişi ve kurumlardan belirli ücretler çerçevesinde kamu hizmetlerini karşılamak amacı ile kanuni mevzuata dayanarak toplanan ücret bedelleri vergidir. Verginin borçlarının düzenli ve düzgün bir şekilde ödenmesi de bir vatandaşlık görevidir. Yapılan resmi işlemlerin birçoğunda da vergi borcu yoktur belgesinin ibrazı istenmektedir. Vergi borcu yoktur yazısı resmi adı ile vadesi geçmiş borç durumunu gösteren bir belge olarak nereden nasıl alınacağı hakkında bilgi edinilmek isteniyor. İşte "Vergi borcu yoktur yazısı nedir? Vergi borcu yoktur belgesi nasıl ve nereden alınır? Tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kurumlar ya da şahıslar, dönemsel olarak kazançları üzerinden ödeyecekleri vergi tutarını beyan etmekle yükümlüdür. Vergi beyanı genellikle mali müşavirler tarafından yapılmaktadır. Beyanname düzenlendikten sonra bu beyannamelere istinaden tahakkuk fişleri alınır. Vergi borcu ödenmesi aşamasında bu tahakkuk fişleri ile ödeme yapılır. Vergi borcu ödenmesi önemli bir borç türü olduğundan vergi borcu yoktur yazısı resmi işlemler yapılırken istenen belgeler arasında yer almaktadır.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir?

Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesindeki borç durumunu gösteren belgedir. Bu belge sayesinde vergi mükellefi olan kişi, hangi vergi dairesine ne kadar borcu olduğunu öğrenebilme imkanına haiz olmaktadır. Vergi borcu yoktur yazısı kısaca vergi mükellefi olan kişilerin resmi işlemlerinde istenen, vergi borcunun olmadığını gösteren ve işleme devam edebilmek için gereken bir belgedir.

Haberin Devamı

Vergi mükellefi olmayan kişilerin ise, resmi işlemlerini yapabilmesi için herhangi bir vergi dairesinden, kapsam dahilindeki vergilere dair mükellefiyetinin olmadığını gösteren bir yazı alması gerekebilmektedir. Bu açıdan vergi borcu yoktur yazısı, resmi işlemlerde vergi borcunun herhangi bir engel teşkil etmediğini kanıtlayan ve işlemlere hız kazandıran bir belgedir. Alınan vergi borcu yoktur yazısı, düzenleme tarihinden itibaren 15 gün süre ile geçerli olmaktadır.

Vergi Borcu Yoktur Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Vergi borcu yoktur yazısını alması gerekenler bu yazıyı nasıl ve nereden alacakları hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bu konuda internet üzerinden çeşitli araştırmalar yapıyorlar. Bu konuda belirtmek gerekir ki vergi borcu yoktur yazısı almak sanıldığının aksine çok zor ve uzun süren bir prosedür içermiyor. Bu konuda en büyük yardımcımız bilişim sistemlerindeki gelişmeler akabinde internet üzerinden güvenilir ve hızlı bir şekilde bazı resmi işlemlerin yapılabilmesi ve ilgili evrakların kolaylıkla temin edilebilmesidir. İnternet vergi dairesi bu konuda vatandaşlara yardımcı olmaktadır.

Haberin Devamı

Vergi borcu yoktur yazısını almak için vergi mükellefi olan kişi bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuruda bulunarak bu yazıyı temin edebilmektedir. Bu belgeyi temin ederken dikkat edilmesi bazı hususlar bulunmaktadır. Vergi borcu yoktur yazısını almak için şirket yetkilisinin bizzat kendisinin ya da yazıyı teslim almaya giden kişi ilgili firmanın çalışanı ise şirket yetkilisinden bu işlemi yapmaya dair yetkisinin olduğuna ilişkin imzalanmış bir dilekçe ile birlikte müracaat etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde işlem yapılmamaktadır.

Bir diğer yöntem, internet vergi dairesi üzerinden vergi borcu yoktur yazısını temin etmektir. Vergi dairesine gitmekten ziyade internet vergi dairesi kullanımı çok daha pratik ve hızlıdır. İnternet vergi dairesi sistemine giriş yapabilmek ve sistemde işlem gerçekleştirebilmek için daha önceden vergi dairesinde temin edilen kullanıcı adı ile şifrelerin hazır olması gereklidir. İnternet vergi dairesine giriş yapabilmek için kullanıcı adı ile şifre temini için yine bağlı bulunulan vergi dairesine bir dilekçe verilebilmektedir. Taleplere dair yazılacak tüm gerekli dilekçeler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesindeki dilekçeler bölümünden kolaylıkla temin edilebilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!