Türkiye'de ve dünyada oyun ekosisteminin gelişimi nasıl?

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede ve dünyada oyun ekosisteminin gelişimi nasıl
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 15:44

Dijital teknolojilerin ve mobil sistemlerin gelişmesi ile birlikte oyun ekosistemi de hızla büyümeye devam ediyor. İşte Türkiye ve dünyada oyun ekosisteminin gelişimine dair notlar...

Haberin Devamı

Dünyada olduğu kadar Türkiye'de de oyun geliştirme uygulamaları popüler hale gelmeye başladı. Dünyayı peşinden sürükleyen oyun kültürünün gelişmesi ile birlikte ülkemizdeki oyun şirketleri de araştırma ve geliştirme birimlerine daha fazla pay ayırarak bu sektörün kalkınmasını sağlıyor. Dijital teknolojilerin ve mobil sistemlerin gelişmesi ile birlikte oyun ekosistemi de mobile doğru kayan bir eğilim gösteriyor.

Ülkemizde oyun ekosistemi iddialı hale geliyor

Mobile yönelik oyun geliştirme uygulamaları artan bir hızda devam ederken bunun yanında PC ve sosyal medya oyun uygulamaları da bunu takip ediyor. Ülkemizde genç girişimcilerin yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği oyun geliştirme ile sektörün önemli yazılım uzmanları bu işe kafa yorarak farklı segmentlerde oyunlar geliştirme üzerinde çalışıyor. Son yıllarda Türkiye'de oyun sektörü içerisinde yer alan firmaların sayısı 50'nin üzerinde.

Haberin Devamı

Türkiye oyun sektörü ihracatını giderek artırmaya devam ediyor. Yaklaşık 300 milyon doları bulan oyun ihracat rakamları sektörün her geçen gün geliştiğinin en büyük kanıtı. Yaklaşık 100 milyar dolar büyüklüğe sahip olan global oyun ekosisteminde oyunların %30'u mobil uygulamalar için tasarlanıyor. Bu rakamın ilerleyen yıllarda artacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Oyun ekosisteminin baş mimarları

Fantastik ve sanal öğeler barındıran oyun ekosistemi kendi başına dev bir sektör yaratma aşamasında. Ülkemizde ortaya çıkan yeni oyun uygulamaları da yakında dünya ile bu alanda rekabet edebilir durumlara geleceğimizi gözler önüne seriyor. Yazılım, tasarım, geliştirme ve servis sağlayıcı gibi yan dallara ayrılan oyun ekosistemi aslında pek çok kişinin dahil olduğu ve şekil verdiği dev bir ekosistem görünümünde. Bu alanda hizmet veren ve bu sektörde yer alan profesyonel sayısı sektörün gelişmesi ile her geçen gün artış gösteriyor.

Dünyaya bakışı tümden değiştiren ve kitleleri peşinden sürüklemeyi başaran oyunlar şu an için genellikle ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerin tekelinde. Amerika bu konuda ilk sırada yer alırken Çin ise artan teknolojik gücü ile ikinci sıraya oturmayı başarıyor. Japonya ise video oyun pazarında iddialı yapımlar üretiyor. Türkiye hala bu sıralamada gerilerde yer alsa da oyuncu sayısındaki büyük artışla birlikte oyun firmaları tarafından cazibe merkezi olarak görülüyor.

BAKMADAN GEÇME!