A'dan Z'ye doğum izni hakları

Güncelleme Tarihi:

Adan Zye doğum izni hakları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 10:15

Kadınların yasal hakları arasında yer alan doğum izni pek çok farklı detayı içinde barındırıyor. İşte doğum izinlerine dair bilmeniz gerekenler...

Haberin Devamı

Çalışan kadınlar için doğum hakları çocuk sahibi olmak için oldukça önemli. Ne kadar süre izin alabilirler veya işe başlamadıktan sonra çalışma süreleri gibi soruların cevaplarını bütün hamile anneler merak ediyor. Bu yüzden sizler için doğum izni haklarınız hakkında bilmeniz gereken her şeyi derledik.

Hamilelik sürecinde bilinmesi gerekenler neler?

Yasal çalışma süresi herkesin bildiği gibi 8 saattir. Fakat hamile kadınların en fazla çalışacakları süre 7,5 saattir. Ayrıca son düzenlemelere göre gebe kadınların gece vardiyasına kalması yasaklanmıştır. Çalışma koşullarıyla ilgili eğer doktoronuz daha hafif işler yapmanız gerektiğini söylüyorsa ve size bununla ilgili bir rapor yazdıysa, iş yükünüzü azaltmak işvereninizin zorunluluğu.

Doğum raporu neleri kapsar?

Haberin Devamı

Hamile kadınlar için doğum öncesi ve sonrası için doğum raporu verilir. Eğer bebeğiniz ikiz değilse doğumdan önceki izninizde 32. haftada izniniz başlar. Yani, doğumdan önce 8 haftalık bir doğum izniniz vardır. Doğumdan sonrası içinde aynı süre geçerlidir.

Toplamda 16 haftalık bir izin hakkınız vardır. İkiz bebek bekliyorsanız doğum önceki izninize 2 hafta daha eklenir. Eğer erken doğum yaparsanız, doğumdan önceki kullanmadığınız izinler doğum sonrasına eklenebilir. Eğer anne doğum sırasında veya doğumda hayatını kaybederse, bütün izin süresi babaya geçer. Bu bahsedilen sürelerin hepsi yasal sürelerdir.

Eğer siz hamile olmanıza rağmen çalışmak istiyorsanız, doğuma 2 hafta kalana kadar çalışabilirsiniz. Ancak 2 haftadan sonrası yasal olarak yasaktır.

Diğer bilinmesi gerekenler nelerdir?

İzniniz bittikten sonra ücretsiz izne ayrılma hakkınız vardır. Bu hakkı kullanmak tamamen anneye aittir, işveren bu hakkınızı engelleyemez.

Bebek 1 yaşına gelene kadar süt izni adı altında günde 1,5 saat izin kullanma hakkınız vardır. Bu, çalışma sürenizden düşülmez. Bu süreyi de istediğiniz gibi bölebilirsiniz. Bebek 1 yaşına geldikten sonra bu izin biter.

Yarım gün çalışmayla ilgili de bazı detaylar söz konusu. Toplam 16 haftalık izniniz bittikten sonra;

İlk gebelikte 60 gün,

İkinci doğumda 120 gün,

Haberin Devamı

Üçüncü doğumda ise 180 gün olmak üzere haftalık çalışma saatinizin yarısına kadar ücretsiz izin kullanabilirsiniz. Eğer ikiz bebek sahibi olduysanız yukarıda belirtilen günlere 30 gün daha eklenir.

BAKMADAN GEÇME!