Kızılırmak üzerine yeni santral

Güncelleme Tarihi:

Kızılırmak üzerine yeni santral
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2006 10:33

Kızılırmak Nehri üzerinde, Ankara'nın Kalecik ilçesi yakınlarında hidroelektrik santrali kurulması için çalışma başlatıldı. 2007'nin sonlarında bitirilecek santral, 70 bin haneli bir yerleşim birimine yetecek kadar enerji üretecek.

Haberin Devamı

İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusundaki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğan ve sırasıyla Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun'u takip ederek Bafra'dan Karadeniz'e dökülen Kızılırmak üzerinde bugüne kadar DSİ tarafından 6 baraj yapıldı.

Kayseri'de Sarıoğlan (Yamula Barajı), Ankara yakınlarında Kesikköprü, Kırşehir'de Hirfanlı, Kırıkkale'de Kapulukaya ile Bafra Ovası'nda Altınkaya ve Derbent barajlarının kurulduğu Kızılırmak'ta, geçen yıl ilk kez özel bir sektör tarafından “yap-işlet-devret” modeliyle hidroelektrik santrali kurulması için çalışma başlatıldı.

Kızılırmak'ta hidroelektrik santrali çalışması yürüten MNG firması yetkilileri, yaptıkları açıklamada, santralin yapılması için geçen yıl çalışmalara başladıklarını bildirdiler.

Haberin Devamı

Fizibilite ve arazilerin kamulaştırmasını tamamladıktan sonra başlattıkları çalışmaları, şu anda yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden firma yetkilileri, santralin su ihtiyacının Kızılırmak'tan karşılanacağını bildirdiler.

Firma yetkilileri, Kızılırmak'tan santrale getirtilecek su için şu anda 18 kilometrelik iletim kanalı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu kanal vasıtasıyla getirilecek suyun da Ankara'nın Kalecik ilçesi yakınlarındaki Buğra köyü yakınlarında tutulacağını bildirdiler.

Yarı Gömülü tip olarak yapılacak santralin 2007 yılının sonlarında tamamlanacağını ifade eden firma yetkilileri, santralin tamamlanmasıyla birlikte 127 milyon kWh enerji üretileceğini kaydettiler.

Firma yetkilileri, söz konusu enerjinin yaklaşık 70 bin haneli bir yerleşim birimine yetecek kadar olduğunu belirterek, bu enerjinin 30 kilometre uzunluğunda enerji iletim hattı ile TEİAŞ Kalecik trafo merkezi üzerinden enterkonnekte sisteme aktarılacağını dile getirdiler.

Hidroelektrik santralinde kullanılacak suyun yeniden Kızılırmak'a verileceğine de işaret eden firma yetkilileri, şunları kaydettiler:

“Yapacağımız baraj nehrin su debisinin düşmesine neden olmayacaktır. Çünkü kullandığımız suyu yeniden nehre bırakacağız. Ayrıca bizim yaptığımız bu barajdan DSİ de 5 köyün sulama suyu ihtiyacını karşılayacak. Bugüne kadar Kızılırmak'ın suyu yeterli ölçüde değerlendirilmemiş. Bizim yaptığımız bu çalışma, Türkiye kaynaklarının değerlendirilmesi anlamına gelmektedir.”

Haberin Devamı

MNG firması yetkilileri, Kızılırmak'ta kendilerinin yanı sıra bir başka firmanın da hidroelektrik santrali kurmak için bu yıl çalışma başlattığını kaydettiler.

MNG firması yetkilileri, ayrıca Tokat'ın Reşadiye ilçesi yakınlarından geçen Kelkit Çayı üzerine de 3 ayrı hidroelektrik santrali kurma çalışması yürüttüklerini de sözlerine eklediler.

KIZILIRMAK

Türkiye topraklarından doğan ve yine Türkiye topraklarından Karadeniz'e dökülen, 1355 kilometre uzunluğa sahip olan Kızılırmak, yağmur ve kar sularıyla besleniyor. Temmuz ve şubat ayları arasında düşük su düzeyinde akan nehir, mart ayında ise hızla kabarmaya başlıyor ve nisan ayında en yüksek su düzeyine ulaşıyor.

Haberin Devamı

Ortalama debisi 184 metreküp/saniye olan nehrin 20 yıllık gözlem süresince en az 18,4 metreküp/saniyeye ve en çok bin 673 metreküp/saniyeye ulaştığı tespit edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!