KİT'lerde torpile karşı ‘işe göre adam’ formülü

Güncelleme Tarihi:

KİTlerde torpile karşı ‘işe göre adam’ formülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, vergi paketinin ardından kamu personel reformunu gündeme getirmeye hazırlanıyor. Maliye bürokratları, Bakan Zekeriya Temizel'in direktifi doğrultusunda, yılbaşından sonra kamu personel reformuna yönelik yoğun bir çalışma içine girecekler. Çalışma ile kamuda iş tanımlaması yapılacak. Bu doğrultuda, kamuda her iş için bir hizmet tarifi olacak. Burada söz konusu işte çalışacakların vasıfları tek tek ortaya konacak. Adama göre iş uygulaması, yerini işe göre adam uygulamasına terkedecek. Böylece torpilin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

ŞİŞKİN KADROLAR

Maliye Bakanlığı'nda ön çalışmalarına başlanan personel reformu yılbaşından sonra Başbakanlık, DPT, Devlet Personel, Emekli Sandığı ve diğer ilgili kurumlarla da biraraya gelinerek ele alınacak. Reform kapsamında, gerçekleştirilmesi düşünülen bazı düzenlemeler şöyle:

Kamunun eleman profili çıkacak. Bu çerçevede bir hastanede, bir sağlık ocağında, bir okulda, bir tapu dairesinde, bir vergi dairesinde veya diğer başka bir kurumda, kaç doktor, kaç hemşire, ebe, kaç öğretmen, kaç mühendis, teknisyen, kaç diğer memur çalışması gerekiyor, bunlar tek tek ortaya konulacak. Reformla birlikte, kurumlarda standardın üstünde eleman çalıştırılamayacak. Kadro şişkinliği olan yerler boşaltılacak ve elemanlar ihtiyaç olan yerlere kaydırılacak.

Ünvan çeşitlemesi ve sınıflandırmasına gidilecek. Böylece kamunun hangi sınıfta ne kadar adama ihtiyacı olduğu, bunlara mali bütçe ile ne kadar ödeme yapılacağı çok daha sağlıklı bir şekilde belirlenecek.

Geçici işçi uygulaması iyice daraltılacak. Halen bazı kamu kuruluşlarının geçici işçilerle gördürdükleri işler, devlet memurları kanalıyla yapılacak.

Maaş sistemi değişecek. Kamuda halen 36 kata ulaşan en düşük ve en yüksek maaş arasındaki farklılık, en fazla 6-7 kat olacak. Ancak, yeni sistemde, devlet yetişmiş, ihtiyaç duyduğu elemanlara, hak ettikleri maaşı da verecek. Yeni maaş düzenlemesinde yan ödemeler büyük ölçüde kalkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!