Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İlaç sektöründe dev evlilik tamam

İLAÇ sanayiinde dünyanın en büyük şirketini oluşturacak Glaxo-SmithKline birleşmesi tamamlandı. Birleşme sonunda ortaya çıkan GlaxoSmithKline şirketinin 168.7 milyar dolarlık borsa değeriyle, ilaç sektöründeki 5 ana kategoriden dördünde dünyada en büyük pazar payına sahip şirket olacağı bildiriliyor. Glaxo ile SmithKline arasında 17 Ocak'ta karalaştırılan ve Ağustosayında tamamlanması planlanan birleşme, tekelciliği önlemekten sorumluABD Federal Ticaret Komisyonu'nun getirdiği koşulları yerine getirmek için iki kez ertelenmişti.

Keban'da 46 milyon balık üretildi

ELAZIĞ'da Keban ilçesindeki balık üretim tesislerinde 10 yılda 46 milyon balık üretimi gerçekleştirildi. DSİ Keban Su Ürünleri Şube Müdür Yardımcısı ve Su Ürünleri Mühendisi Yasin Celayir, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük kara balık üretim merkezinin Keban ilçesinde bulunduğunu söyledi. Toplam 20 havuzun bulunduğu 470 dekarlık alanı kapsayan tesislerde, 2000 yılında, 7 milyon kültür sazanı, 1 milyon 30 bin gökkuşağı alabalığı, 150 bin ot sazanı, 2 bin yayın balığı olmak üzere8 milyon 182 bin adet balık üretildiğini belirten Celayir, tesislerde üretimin başladığı 1990 yılından bugüne kadar da toplam 46 milyon 98 bin adet balık üretiminin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Döviz rezervi 100 milyon dolar arttı

MERKEZ Bankası'nın döviz rezervinde, Hazine'nin yurtdışından sağladığı 1 milyar dolarlık kaynağın hesaplara girdiği geçen hafta, yalnızca 100 milyon dolarlık artış meydana geldi. Bunda, bankaların döviz alımları rol oynadı. Banka'nın döviz rezervi geçen hafta 111 milyon dolarlık artış gösterdi. Böylece, rezerv 22 Aralık itibariyle 19 milyar 934 milyon dolar düzeyinde oluştu. Hazine'nin yurtdışındaki bankalardan sağladığı 1 milyar dolarlık kaynağın Merkez Bankası'ndaki hesaplarına girmesine rağmen, rezervde geçen hafta yaşanan küçük çaplı artışta bankaların döviz alımları etkili oldu. Bankalar, yılsonu itibariyle pozisyonlarını kapatmak için geçen hafta yoğun biçimde döviz alımına gitmişlerdi. Böylece, döviz rezervinde son üç haftada yaşanan büyüme 992 milyon doları buldu.

Türkiye pamuk ithalatçısı oluyor

DÜNYANIN 7. büyük pamuk üreticisi olan ve 1990'lı yıllara kadar pamuk ihracatçısı olan Türkiye'nin pamuk ithalatının giderek arttığı belirtildi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından yapılan çalışmaya göre, bu yılın 11 aylık döneminde pamuk ithalatı yüzde 46 oranında artış kaydeden Türkiye, dünya pamuk ithalatçıları arasında 3. sıraya yerleşti. Araştırma sonuçlarına göre, 1990'lı yıllara kadar pamuk ihracatçısı konumunda olan Türkiye, yıllar itibariyle bu kimliğinden uzaklaştı ve 2000 yılında da pamukta rekor seviyelerde ithalat yapıldı. Araştırma raporuna göre, Türkiye'nin dünya pamuk ihracatındaki payı binde 5'e gerilerken, ithalatta ise 3. sıraya ulaştı. Türkiye'nin 1999 yılında 282 bin ton olan pamuk ithalatının 2000 yılının Ocak-Temmuz döneminde yüzde 46 artarak 414 bin tona ulaştığınaişaret edilen raporda, bu durumun ''düşündürücü'' olduğu vurgulandı.

Yılbaşı alışverişi internete sıçradı

TURK Nokta Net, yılbaşı alışverişini internet kullanıcılarının ayağına götürüyor. Turk Nokta Net'in yılbaşı alışveriş sayfaları, giyimden ev tekstiline, kişisel bakım ürünlerinden CD'lere kadar kullanıcıların beğenisine 700'ü aşkın ürün sunuyor. Ürünler, değişik başlıklar altında 12 kategoride toplandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!