Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bankalar faiz artırıyor

YAPI ve Kredi Bankası (YKB) ve Osmanlı Bankası, Türk Lirası mevduat hesaplarında uyguladıkları faiz oranlarını artırdı. Bankalardan yapılan açıklamalara göre, YKB, bütün vadelerdeki faiz oranlarını 1'er puan, Osmanlı Bankası ise 2'şer puan yükseltti. Son düzenlemeye göre YKB, 1 ay vadeli 2 milyar liraya kadar olan mevduata yüzde 31, 2 milyar liranın üstündeki mevduata yüzde 32 ve 15 milyar liranın üstündeki mevduata da yüzde 33 faiz verecek. YKB 3,6 ve 12 ay vadeli mevduatlara ise miktarlarına göre sırasıyla yüzde 32, yüzde 33 ve yüzde 34 oranlarında faiz uygulayacak. Osmanlı Bankası da miktar ayrımı yapmaksızın 1 ve 3 ay vadeli mevduata yüzde 31, 6 ay ve 12 ay vadeli mevduata da yüzde 30 faiz verecek.

Maliye’den bankalara vergi incelemesi

MALİYE Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı, bankacılık sektöründe başlattığı vergi incelemelerini sürdürüyor. Finans sektörünün vergisel açıdan masaya yatırılması projesi çerçevesinde uygulamaya konulan proje çerçevesinde 20 hesap uzmanından oluşan özel bir ekip, İstanbul'da bankaları inceliyor. Bankaların her türlü işleminin vergi boyutunun büyüteç altına alındığı incelemeler sırasında bankaların kredi ve diğer işlemlerinde şüpheli bir durum bulunup bulunmadığı da kontrol ediliyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, hesap uzmanlarının finans sektörüne yönelik incelemelerinin bu yılın sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdiler.

Ersu Gıda’ya ABD'li ortak geliyor

ERSU Meyve ve Gıda Sanayi A.Ş.'ne, ABD'li iki ortak geliyor. Ersu Meyve ve Gıda Sanayi'nden yapılan açıklamada, şirketin yönetim kurulunun, yüzde 12 ve 13 civarındaki halka arz edilmemiş hissesinin, Türkiye'de meyve suyu sektöründe faaliyet göstermek isteyen Amerikalı iki şirkete satışı için yönetim kuruluna yetki verdiği bildirildi.

Çiftçinin geciken kredisine taksit

ZİRAAT Bankası, zamanında geri ödenmediği için yasal takibe aldığı tarımsal krediler için borçlu çiftçilere 1 yıldan 2 yıla kadar taksitler halinde ödeme kolaylığı sağladı ve bu borçların faizinde indirime gitti. Borçlu çiftçiler 31 Ocak 2001'e kadar başvurarak yasal takipteki kredilerinin, faiz ve masraflar dahil toplamının 10'da birini peşin olarak öderlerse borçları bir yıla kadar, toplam borcun sekizde birini peşin öderlerse de bir yıldan iki yıla kadar taksitler halinde geri ödeyebilecekler.

Chase JP Morgan'ı satın alıyor

ABD'nin en eski ve büyük beş bankacılık holdinginden biri olan Chase Manhattan Corporation, ticaret ve yatırım bankası J.P. Morgan&Co. Incorporated'i 33 milyar 200 milyon dolara satın alacağını açıkladı. Dün yapılan açıklamada, satın almanın tamamlanmasından sonra JP Morgan Chase adıyla faaliyet göstermeye başlayacak olan yeni bankanın aktiflerinin 660 milyar doları bulacağı yer aldı. JP Morgan Chase'in etkin ticaret ve tüketici bankacılığının yanı sıra, şirket birleşmeleri, satın almalar ve hisse senedi arzı konularında da danışmanlık şirketleri olacak. Konuyla ilgili açıklamada, birleşme sonrasında ortaya çıkacak şirketin büyüklüğü nedeniyle, Chase Manhattan ve JP Morgan hisselerini elinde bulunduran yatırımcılar yaklaşık 36 milyar dolarlık ek kazanç sahibi olacaklar.

Nortel'den telsiz internet servisi

NETAŞ'ın ana ortağı Nortel Networks, İspanya'nın ikinci büyük telsiz şebeke işletmecisi Airtel Movil SA'nın Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi'nin (UMTS) 100 milyon dolar tutarındaki ilk aşamasının ihalesini kazandı. Nortel Networks'ün kuracağı UMTS sistemiyle ülke çapında telsiz internet servisi sunulacağı kaydedildi. Netaş'tan yapılan açıklamada, UMTS sisteminde bilgiye engelsiz erişim, e-mail, e-ticaret, gerçek zamanlı video ve diğer yüksek performanslı telsiz internet servisleri uygulamaları için üçüncü nesiltelsiz (3G) teknolojisinin kullanılacağı vurgulanarak, UMTS servisinin 2010 yılına kadar Avrupa nüfusunun yüzde 80'i tarafından kullanılmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, bu ikinci UMTS başarısının Nortel Networks'ün telsiz internet altyapısı alanındaki konumunu güçlendirdiğine işaret edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!