Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Döviz rezervi IMF’yle arttı

ULUSLARARASI Para Fonu'ndan (IMF) gelen stand-by kredisinin 295 milyon dolarlık üçüncü diliminin hesaplara girmesi, Merkez Bankası'nın döviz rezervini 24.7 milyar dolara yükseltti. Merkez Bankası verilerine göre, döviz rezervi geçen hafta 367 milyon dolarlık artış kaydetti ve 14 Temmuz Cuma günü itibariyle 24 milyar 703 milyon dolara yükseldi. Bu rakam, döviz rezervinin geçen yıl Ekim ayından bu yana hafta sonları itibariyle ulaştığı en yüksek düzeyi ifade ediyor. Rezerv, geçen yıl 22 Ekim'de 24 milyar 786 milyon dolara ulaşmıştı. Rezervde son haftada yaşanan artışın büyük bölümü IMF'den gelen 295 milyon dolarlık kredinin Merkez Bankası'ndaki hesaplarıa girmesinden kaynaklandı. Merkez Bankası'nın döviz fazlası da tamamı dış varlıklardan kaynaklanan 324 milyon dolarlık artış göstererek 7 milyar 798 milyon dolara yükseldi.

STFA, Irak'ta 6 trafo kuracak

STFA Enerkom A.Ş., Irak Elektrik İdaresi tarafından açılan, 6 adet trafo merkezinin dizaynı, komple malzeme temini ve montaj süpervizyon hizmetlerine ilişkin ihaleyi kazandı. STFA Enerkom'dan yapılan açıklamada, 23 milyon 47 bin 656 dolar teklifle alınan ihaleye ilişkin sözleşmenin, Irak Hükümeti ile imzalandığı ve projenin 9 ay içinde tamamlanacağı bildirildi. Irak'ın enerji üretim ve dağıtım şebekesinin rehabilitasyonu kapsamındaki bu projenin, çok acil ihtiyaçlardan sayıldığı için Birlemiş Milletler Yaptırımlar Komitesi onayı ile ihaleye çıkartıldığıve sözleşmenin aynı komitenin onayı ile yürürlüğe gireceği belirtildi.

Yabancı promosyoncu geliyor

DOKUZ Avrupa ülkesinin Promosyon Derneklerinin temsilcileri Avrupa Promosyon Dernekleri Birliği'nin (EPPA) uluslararası toplantısına katılmak üzere Eylül ayında İstanbul'a geliyor. Eşantiyon, Promosyon Ürünleri İmalatçıları Derneği'nin (EPİD) önerisi doğrultusunda İstanbul'da toplanma kararı alan EPPA'nın İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç kurul temsilcileri Eylül’deki ‘Eşantiyon Fuarı’’ süresince İstanbul'da bulunacak. EPİD'den yapılan açıklamada EPİD Genel Koordinatörlüğü'ne Yalçın Ergündoğan'ın atandığı belirtildi. Uzun yıllar çeşitli özel sektör kuruluşlarında yönecilik ve Genel Müdürlük görevlerinde bulunan Ergündoğan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nde (İTKİB) de görev aldı.

SSK prim tavanı kriz çıkardı

BAKANLAR Kurulu kararıyla 1 Haziran'dan itibaren 600 milyon liraya yükseltilen SSK prim tavan ücreti uygulamasına, 1 Ağustos'ta başlanmasına yönelik hazırlanan kararnamenin, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığı öğrenildi. A.A.'nın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Haziran'dan itibaren 450 milyon liradan 600 milyon liraya yükseltilen SSK prim tavan ücretinin, işçi ve işveren kesiminden gelen tepkileri dikkate alarak, uygulamanın 1 Ağustos'ta başlatılması yönünde bir kararname hazırladı. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kararnamenin, tüm bakanlar tarafından imzalanması sonucunda, 450 milyon liradan 600 milyon lirayayükseltilen SSK prim tavan ücreti uygulamasına, 1 Ağustos tarihinde başlanacak. Ancak, bu hazırlık da şirketlerde kriz yarattı. Şirketlerin mali işler ve muhasebe birimi yöneticileri, ‘‘Tam muhtasarları yatırma gününde bizi muallakta bıraktılar. Ne yapacağımızı şaşırdık’’ dediler.

Tarım Bakanı'ndan ‘domuz’ savunması

TARIM ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, domuz yağı ve domuz eti içeren hiçbir gıda maddesine üretim izni vermediklerini ve vermeyeceklerini bildirdi. Gökalp, FP'li Zeki Ünal'ın domuz eti ve domuz yağının hangi sektörlerde tüketildiği ve ne tür gıda ve yiyeceklerde kullanıldığına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı. Bakan Gökalp, yasa gereğince, gıda üreten işyerlerinin imal ettikleri maddeleri tescil ettirerek bakanlıktan üretim izni almak zorunda olduklarını belirtti. Gökalp, bugüne kadar ürün bileşiminde domuz eti ve yağını kullanan hiçbir firmaya üretim izni vermediklerini bildirdi. Türk gıda kodeksi yönetmeliği doğrultusunda tüm gıda maddelerine de üretim izni verilmediğini hatırlatan Bakan Gökalp, domuz yağı ve ve domuz eti içeren hiçbir gıda maddesine de üretim izni verilmediğini ve verilmeyeceğini açıkladı. ANKARA

Teknoloji Ödülü için 12 firma yarışacak

TEKNOLOJİ Ödülleri için finale kalan 12 firma belirlendi. TÜBİTAK, TTGV, TÜSİAD tarafından düzenlenen Teknoloji Ödülleri yarışması için bu 24 firma başvurdu. Bu firmalardan Alcatel, Artesis, Kordsa, Pınar Süt, Valfsel ve Yapı Merkezi büyük ödüller dalında, Camser, Kurtsan, Sayot, Sistaş, Tesan ve Yeniçağ ise başarı ödülleri dalında finale kaldı. Teknoloji Ödülleri finaline kalan kuruluşların tanıtılması için düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve Teknoloji Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr. H. Nevzat Özgüven, Teknoloji Ödüllerinin Türk sanayi ürünlerinin dünya pazarlarında rekabet gücünü arttırmak amacıyla Teknoloji Ödülleri'nin verildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!